Top News
4767 prikaza

Strah od virusa plodno je tlo za jačanje diktatora

DPA/PIXSELL
Trajno zatvaranje granica, razbijanje međunarodnih saveza i globalne trgovine nakon prolaska korone vratit će svijet stotinjak godina unazad. I tada će diktatori doći na svoje

Da se bavimo teorijama zavjere, onda bi jedna išla otprilike ovako: komunistička Kina pustila je korona virus u svijet kako bi uništila zapadni kapitalizam i liberalnu demokraciju, ojačala diktature, zaustavila globalizaciju, osakatila slobodni svijet i promovirala se kao nova globalna velesila. Uz 5G mrežu, naravno.

Nema, nažalost, sumnje da je korona aktivirala mali milijun teorija zavjere, ali i bez njih jasno je da je globalna pandemija pokrenula rušilački domino efekt u kojemu se ruše teško izgrađivani savezi, ugrožavaju ustaljeni odnosi i narušavaju tekovine moderne civilizacije koja se širila od zapada prema istoku. Sad se ruši od istoka prema zapadu. 

Biološko oružje Ako se ne opametimo Znanost Čeka nas epidemija koja će pobiti više od 300 milijuna ljudi

Francis Fukuyama proglasio je period nakon pada komunizma, obilježen uvođenjem tržišne ekonomije i liberalne demokracije, “krajem povijesti”. Ipak, čini se da se kotač povijesti sad nezaustavljivo vraća, rušeći pred sobom one vrijednosti za koje smo se desetljećima borili i koje smo počeli uzimati zdravo za gotovo. Kao, recimo, slobodu kretanja. 

Komunistička Kina tjednima je skrivala epidemiju korona virusa u Wuhanu, progonila liječnike-zviždače, stopirala i zatvarala blogere i novinare, zaustavljala glas o epidemiji umjesto da se posvetila zaustavljanju epidemije. Ali onda je isto napravio i Donald Trump odbijajući priznati opasnost i pripremiti naciju na epidemiju, ponašajući se kao da se ništa ne događa. 

Slično je postupio i Boris Johnson u Velikoj Britaniji. I komunistička diktatura i države utemeljiteljice liberalne demokracije imale su vrlo sličan pristup pandemiji. Služile su se sličnim metodama, skrivajući ne samo slabosti svojega režima, nego i propast sustava za koji oni snose najveću odgovornost. 

Boris Johnson | Author: pool/REUTERS/PIXSELL pool/REUTERS/PIXSELL
Korona je u Ameriku donijela kolaps zdravstvenog sustava, kolaps ekonomije, kolaps društva, kolaps solidarnosti koje ionako nije bilo, iznijela na vidjelo ono najgore od vlasti, koja je i ovaj problem dočekala s ignorancijom i prezirom kao i sve druge. 

Ipak, u čemu je razlika? Komunizam kao sustav počiva na poslušnosti i pokornosti, na gušenju kritike i javnosti, na diktaturi jedne stranke ili jedne osobe. Taj sustav je u svojoj suštini faličan, neefikasan i nepouzdan te je stoga potrebna naročita stega da ga se održava na vlasti. 

Strah od pokazivanja slabosti sustava nadmašuje strah od ugrožavanja stanovnika i uništavanja svijeta. Sjetimo se Černobila, pogledajmo koronu u Kini. 

Liberalna demokracija zapadnog tipa, pak, kao sustav počiva na suradnji građana, na otvorenosti i izloženosti kritici, na slobodi i solidarnosti, na efikasnosti kojom se osiguravaju kvaliteta i način života. 

Epidemija zaraznih bolesti SVJETSKE POŠASTI Znanost Upozorili nas prije dvije godine: Prijete nam virusi gori od ebole

Ta društva, poput recimo njemačkog, mogu se lakše nositi s ovakvim pandemijama jer su snažnija i računaju na suradnju. Ipak, krhka liberalna demokracija u ovakvim situacijama otvara prostor diktatorima, demagozima, populistima i radikalima. 

A upravo strah od pandemije, strah od smrti, pogodno je tlo za jačanje svih onih diktatora koji koriste paniku kako bi se dokopali vlasti ili učvrstili na njoj. U Hrvatskoj, recimo, HDZ koristi svaku priliku da koronu upotrijebi kao argument za stišavanje opozicije, kritike ili bilo kakvog protivljenja. 

U Mađarskoj, Viktor Orban koristi koronu kako bi dodatno zacementirao svoj diktatorski model vladanja. U SAD-u Donald Trump ušutkava novinare, nastoji začepiti usta stručnjacima i od onoga tko je potpalio požar pokušava se pretvoriti u onoga koji ga gasi. Naravno, vlastoručno. Bitan je on, a ne sustav. 

Viktor Orban i Aleksandar Vučić | Author: Srđan Ilić/PIXSELL Srđan Ilić/PIXSELL
Već je rečeno da se pandemija 21. stoljeća liječi metodama 19. stoljeća - izolacijom, socijalnom distancom, bazičnom higijenom - ali otvara vrata metodama vladanja iz 19. stoljeća. Paradoksalno, korona virus razotkrio je slabosti diktatura, ali i pomogao učvrstiti vladavinu diktatora. 

Diktatori ne znaju voditi državu i upravljati sustavima, nego je njihova temeljna svrha održavanje na vlasti diktatorskim metodama. Ne znaju se nositi s problemima, osim diktatorskim metodama. Njihovo glavno gorivo za održavanje na vlasti su strah, stega, represija i zatvaranje. 

A to je ujedno i osnovna metoda borbe protiv korone. Međutim, jednom kad se društvo zatvori, ono se teško ponovno otvara. ono što spaja sve desničarske populiste, demagoge i diktatore jest poriv za zatvaranjem granica, a to je ujedno još jedno od sredstava borbe protiv korona virusa. Oni se okreću samodovoljnosti, unutarnjem razvoju, antiglobalizmu i smanjenju ovisnosti o svijetu i međunarodnoj trgovini. 

Unatoč činjenici da blagostanje svake države ovisi upravo o otvorenosti svijetu - čak i komunistička Kina živi od zapadnih kompanija, zapadnjačke potražnje i uvoza zapadnjačkih tehnologija. Trajno zatvaranje granica, razbijanje međunarodnih saveza i globalne trgovine nakon prolaska korone vratit će svijet stotinjak godina unazad. 

BEZ KONTAKTA Znanost Stručnjaci: 'Pripremite se, kući bismo mogli biti mjesecima'

I tad će diktatori doći na svoje. Jer u otvorenim i slobodnim društvima oni nemaju razlog postojanja. Oni ne donose blagostanje svima, nego jedino sebi, i to često nauštrb drugih. Upravo liberalna demokracija osigurava jednake šanse svima, jednaku zaštitu svima, solidarnost i osjećaj slobode, upravo onaj osjećaj koji nam svima nedostaje sad kad nastojimo pobjeći iz izolacije i karantene. 

Nosi osjećaj slobode da se kritiziraju mjere ograničavanja slobode u svrhu borbe protiv pandemije. Temelji se na transparentnosti koja nudi uvid u pravo stanje stvari. I nudi šansu da će nakon prolaska pandemije društvo ponovno prodisati punim plućima. Katastrofa u Černobilu označila je kraj Sovjetskog Saveza i pad komunističkog carstva te otvorila put proboju liberalne demokracije praćene tržišnom ekonomijom. 

Korona virus ugrozio je liberalne demokracije, kapitalizam, tržišta, krhka zapadnjačka društva, zdravstveni i socijalni sustav, ali istodobno probudio svijest o tome da se za takvo društvo treba boriti. Čak i ako je to sve teorija zavjere.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar BettyXN98
    BettyXN98 17:07 05.Svibanj 2020.

    Linda, 26. w︆︅︆w︆︅︆­w︆︅︆.︆︅︆­l­o︆︅︆v︆︅︆­e︆︅︆x︆︅︆x︅︆︆.︆︅︆­c︆︅︆­l︆︅︆u︅b

  • Avatar ElizabethBC90
    ElizabethBC90 15:47 05.Svibanj 2020.

    Рotрunо sаm gola. Žеliš vidjеti fоtоgгafiju? – w︆­w︆­w︆­.︆­ki︆­s︆­s︆­t­ok︆­.︆­c︆­o︆m

  • Avatar SandraRI80
    SandraRI80 10:41 05.Svibanj 2020.

    Sandra, 19. w︆︅︆w︆︅︆­w︆︅︆.︆︅︆­l­o︆︅︆v︆︅︆­e︆︅︆x︆︅︆x︅︆︆.︆︅︆­c︆︅︆­l︆︅︆u︅︆b