Top News
12509 prikaza

Strani plaćenici: Učimo džihadiste klati i ubijati

Malhama Tactical - treneri islamista
1/4
Screenshot/Twitter
Obučavaju džihadiste najmodernijim vojnim metodama, a toliko su arogantni da i preko Facebooka traže suradnike

Nose najmodernije pancirke i kacige, nose najmodernije uniforme i naočale, ali za razliku od velike većine plaćenika, oni ne dolaze iz zapadnih zemalja. Malhama Tactical obučava džihadiste po Siriji, a već sada su dobili nadimak "Blackwater džihada", prema zloglasnim američkim plaćenicima.

Blackwater je svojevremeno bio najzloglasnija jedinica koje je bila poznata po brojnim zločinima u Iraku nakon američke invazije 2003. godine. Kako se prisjetio novinar Independenta, dan kad se sve promijenilo za američke plaćenike dogodio se krajem 2007. godine. Zaposlenici Blackwatera otvorili su vatru po civilima i više od 17 osoba izgubilo je živote, a četrdesetak ljudi je ranjeno. Četvorica čuvara su kasnije osuđena zbog tog zločina, ali Blackwater je nastavio nesmetano raditi i surađivati s američkim vlastima. Da će se ta lukrativna suradnja i nastaviti daje za naslutiti činjenica da je sestra osnivača Blackwatera sada ministrica u kabinetu Donalda Trumpa. Betsy De Vos, Trumpova ministrica obrazovanja, sestra je Erika Princea, osnivača Blackwatera.

Napadi 11. rujna Istraživanje Life Usporedili koji su gori, islamistički ili kršćanski teroristi

Malhama, kako je i naziv za Sudnji dan u nekim eshatološkim tumačenjima islama, vjerojatno nikad neće završiti na sudu za ratne zločine, ali njihovi neprijatelji imaju sve više razloga da ih uhvate ili ubiju. Desetak instruktora, većinom iz središnje Azije, prošle godine bilo je toliko hrabro da su čak preko Facebookovih oglasa tražili suradnike. Preko YouTubea svima pokazuju kako su obučavali džihadiste u Siriji, a usput daju i savjete kako ispravno baratati raznim automatskim oružjem.

Osnivač, Abu Rofiq, navodno je iz Uzbekistana i tvrdi da je služio u VDV-u, ruskoj padobranskoj jedinici. Njihove usluge tražene su diljem Azije, od pustinja Sirije, do pustinja zapadne Kine. Zbog svega toga, našao se na meti ruskih i turskih operativaca.

Navodno je prošlog mjeseca u Idlibu upravo on bio meta zračnog udara u kojem su poginuli njegova surpuga i mladi sin, a on je navodno preživio. Barem ako je vjerovati džihadistima koji surađuju s njime.

Abu Rofiq navodno je prvi put došao u Siriju 2013. godine kad je vidio da bi pobunjenicima dobro došla konkretna obuka. Prvo je dovodio iskusne borce s Kavkaza prije nego se odlučio na pokretanje Malhame s desetak suradnika početkom 2016. godine. Islamisti s Kavkaza u Siriji su stekli ugled kao najuporniji strani borci. Na kraju krajeva, drugi čovjek ISIL-a, Abu Omar Al-Šišani, bio je Čečen.

Abdulgadir Masharipov Klub Reina Top News Ubijte me: Okrutni terorist zahtjeva smaknuće

Salah Abdulhamid Awad, kaže da je prošao kroz Malhamin kamp za obuku dok se borio u redovima Jabhat al-Nusre, al-Qaidinog lokalnog ogranka. Kaže da se pridružio grupi zato što su oni bili najbolji borci protiv Assadovog režima, a ne zbog neke pretjerane odanosti njihovoj ideologiji. "Nitko nije davao dobru obuku, nitko nije imao dobre učitelje, osim kad su nam došli Uzbeci. Svi su bili dosta mladi, ali kažu da su prošli rusku vojsku. Bili su profesionalci i imali su dobru opremu", priča Salah.

On kaže da su njegovi borbeni dani završili, barem za sad. Borio se u Aleppu i među posljednjima je izišao iz opsjednutog grada i jedno vrijeme je proveo u Idlibu. Priča da je mogao izdržati samo desetak dana. "Nije stvar u granatiranju. Mogu to izdržati jer sam izdržao i gore u Alepu. Ali ponekad jednostavno moraš se odmoriti. Strancima, kao Malhami, je lako. Oni mogu otići kad žele, ali mi Sirijci moramo ostati i suočiti se s posljedicama svega što se dogodilo", kaže Salah.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.