Top News
42045 prikaza

Ukleti brodovi u Europi: Nitko ne zna otkud su i što nose

Tanker usred mora
Thinkstock
Praćenje brodova najviše ovisi o suglasnosti vlasnika i jako je teško nadzirati nekoga tko se želi skrivati u plavom bespuću

Pomorska analitička kompanije Windward kaže da njihove brojke pokazuju da je samo u dva mjeseca ove godine, u siječnju i veljači, četrdeset brodova nesmetano došlo iz Libije u Veliku Britaniju. Upozoravaju da su neki brodovi došli i s teritorija pod nadzorom Islamske države.

Svaki od tih brodova ugasio je svoje transpondere i GSP prijemnike kako bi plovili bez otkrivanja svoje lokacije. Ista kompanija tvrdi da su brodovi iz drugih matičnih luka tajno putovala gotov tri tisuće puta prije ulaska u europske vode. 45 brodova je došlo u Britaniju, a da ih nitko nije pratio barem 24 sata prije dolaska u britanske teritorijalne vode.

"Postoji stvarna zabrinutost zbog svega što se događa na moru. To se mora istražiti", rekao je jedan bivši časnik kraljevske mornarice za britanski Times. Anonimni izvori su ispričali novinarima da je praktički nemoguće analizirati i pratiti tako velik broj plovila s postojećim resursima.

Jednom kad brod isključi uređaje za praćenje, gotovo je nemoguće znati kamo se taj brod kreće. Moguće ga je pratiti samo moćnim satelitima koji bi ga nadzirali cijelo vrijeme. U situacijama gdje stotine brodova dijele luke ili uobičajene plovne kanale, gotovo je nemoguće učinkovito pratiti što se sve događa.

Jedan drugi izvor iz britanske mornarice kaže da je dodatni problem to što je Velika Britanija otok sa svih strana okružen prometnim morskim putevima. Potpuna zaštita značila bi da imaju pomorske patrole doslovno svuda oko zemlje i to 24 sata dnevno svih 365 dana u godini.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.