Top News
14694 prikaza

Stravična prognoza: 2021. svijet čeka velika depresija

Naslovnica Die Welta
Twitter/ Die Welt
Nakon četiri godine Trumpa, svijet je siromašniji i opasniji, a EU kao posljednja oaza, nekako se trsi opstati

Za malo kojeg američkog predsjednika bilo ja ovako nezahvalno prognozirati kako bi svijet mogao izgledati po isteku četverogodišnjeg mandata u Bijeloj kući. Donald Trump prijeti na sve strane, svađa se s kime stigne, ignorira pritom savjetovanje sa stručnjacima i savjetnicima. Spiegelov analitičar Henrik Müller pozabavio se špekuliranjem na što bi svijet mogao nalikovati 2021. Unutarnja i vanjska politika, ekonomija, okoliš, obrazovanje, ništa neće ostati pošteđeno Trumpovog utjecaja, a hoćemo li sve to i izdržati? Müller se držao srednjeg scenarija, niti katastrofičnog poput nuklearnog rata niti nekog posebno optimističnog.

Donald Trump Otpor Top News EU državnici sad i otvoreno opisuju Trumpa kao prijetnju

Trgovinski rat i posljedice

Kao što je i obećavao, Trump se razbacuje uvođenjem carina prema državama koje je označio kao suparničke. Ove su mu uzvratile i došlo je do zatvaranja ekonomija na sve strane unutar nacionalnih granica ili manjih skupova nacija. Većina stranih proizvoda poskupjela je uslijed visokih carina, ali i toga što se sve više proizvodi u zemlji potrošnje. Mnoge bogatije nacije bilježe pad blagostanja, no u SAD se proizvodnja pomalo vraća.

Pozitivno samo na prvi pogled, jer počinje pravi trgovački rat. Na visoke carine SAD-a reakcija tržišta je da se valute poput meksičkog pezosa, kineskog yuana ili eura prilagođavaju tako da malo gube na vrijednosti. Dolar stoga ispada prejak, Trump sve redom optužuje za manipulaciju valutom – počev od Meksika, preko Kine, sve do EU-a – zabranjuje uvoz nekih njihovih proizvoda, oni mu uzvraćaju.

Događa se ono što se G20 2009. dogovorio, zbog izbijanja krize, da neće činiti – ponavljanje protekcionističke spirale velike depresije iz 1930-ih. Takvo stanje praktično razara osjetljivi svjetski monetarni sustav, posebno stradavaju male ekonomije i male tvrtke. Vlade stoga preuzimaju kontrolu nad svojim središnjim nacionalnim bankama i polako se novac počinje koristiti kao oružje.

Mihail Gorbačov, Ronald Reagan i George Bush stariji Bivši predsjednik Top News Gorbačov: 'Očito je da se svijet priprema za rat'

Svijet ispresijecan linijama sukoba

Svjetski sustav koji su činili UN, WTO, Svjetska banka, MMF, NATO više ne postoji. Trump vodi takvu politiku da u datom trenutku provodi isključivo ono što će učiniti da SAD izgleda još snažnije nego prije njegovog mandata, mada to može biti i samo privid, i ne obazire se na međunarodne ugovorne obaveze. SAD se povukao i iz Europe i iz Azije. Kina sada dominira pacifičkim područjem. Rusija dominira istočnom Europom prema srednjoj Aziji.

Hegemonizma se u svojim regijama počinju igrati i Indija te Brazil. Samo po sebi to i ne bi bilo problem da se nove pozicije ne utvrđuju gledanjem oružjem preko nišana. I tako se stiže do Bliskog istoka. Izrael, Iran i Saudijska Arabija osjećaju se jako nesigurnima. Rusija jest ostala prisutna u Siriji nakon rata, Amerika jest prisutna u Izraelu jer želi i dalje kontrolirati svoj dio nafte s Bliskog istoka.

No, kako je Trumpova politika ćudljiva, ostavlja dojam djelovanja pod raznim osobnim raspoloženjima predsjednika SAD-a, nitko nema pojma kakve ciljeve Trump ima. Ako uopće ima ikakve. 2021. je tako već četvrta godina u nizu, još od 2017., u kojoj trgovina i proizvodnja oružja drastično raste, uvišestručuje se.

Carl Sagan Doba mraka Top News 'Prorok Sagan': Jezivo i precizno predvidio je Trumpa

Europa i Afrika, između čekića i nakovnja

U to što se dogodilo s klimatskim promjenama Müller ne ulazi, jer to i nije njegovo područje. Ono što 2021. nije sporno jest da Europu s jedne strane pokušava komadati Rusija, podupirući političke struje poput populističke desnice, kako bi dovođenjem takvih vlada na vlast pojedinih članica EU-a, te zemlje izvlačila iz EU-a i privlačila sebi. Isto to sa svoje strane čini i SAD. EU se unatoč tome još održava.

Othrvala se i izbjegličkim krizama i krizama s eurom, ali stalno izbijaju sve novi i novi problemi, nerijetko potencirani sa onih dviju strana. To što se EU održala, čak je djelomično zasluga i nekoliko sretnih slučajnosti. Članice EU-a posljedično se nisu uspjele dogovoriti oko zajedničkih vojnih snaga, pa tako zapinje i zajednička obrana vanjskih granica EU-a. Članice EU-a stoga se samostalno naoružavaju. Afrika je pak sve gore mjesto za život. I zbog klimatskih promjena i zbog kaosa u svijetu i zbog rastućeg stanovništva. Svijet je postao siromašniji, opasniji i gori.

To nije najgori scenarij

Marine LePen ipak nije osvojila izbore. Nije došlo do financijskog raspada EU, Trump nije pokrenuo nijedan veliki rat, nacionalistički populisti u EU nisu uspjeli preuzeti vlast. I nije došlo do globalne financijske kataklizme.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nije-bitno55 23:05 04.Siječanj 2018.

    Marine LePen ipak nije osvojila izbore. Nije došlo do financijskog raspada EU to je tacno NIJE JOS doslo do toga samo nemojte zaborabiti da iz afrike pre,a Evropi idu najmanje 100 miliona izbeglica a kakve ce to katastrofe biti za ... prikaži još! za Evropu .......... bolje i da neznate pogledajte samo sada sta se desava u Evropi silovanja,, krada,ubistva, itd itd vecinom od izbeglica