Top News
282 prikaza

Stručnjaci podijeljeni: Tko je bio bolji u debati stranačkih šefova?

Andrej Plenković i Zoran Milanović
Anto Magzan (PIXSELL)
Stručnjaci su podijeljeni oko pobjednika sučeljavanja na javnoj televiziji u petak navečer

Nakon trinaest godina svjedočili smo izravnom sučeljavanju premijerskih kandidata dviju najvećih stranaka. Gotovo dva sata su Zoran Milanović i Andrej Plenković odgovarali na pitanja voditelja Mislava Togonala, ali i međusobno se raspravljali.

"I Milanović i Plenković ostali su tijekom debate u svojim biračkim tijelima, i oba su odlično iskoristili prostor", kaže komunikacijski stručnjak Krešimir Macan za 24sata.

"Milanović je dominirao u komunikaciji, u nekoliko navrata došao i do ruba, ali se i simpatično izvlačio iz tih situacija. S druge strane kod Plenkovića se vidjelo da se s vremenom sve više opušta, a posebno je dobro vladao materijom koja se tiče Europske unije iako je odlično odgovarao i na svjetonazorska pitanja", izjavila je stručnjakinja za komunikologiju Smiljana Leinert-Novosel za Večernjak.

Sami početak debate prošao je u iznimno pomirljivim tonovima gdje su obojica kandidata davala komplimente svom političkom suparniku što je pravo osvježenje nakon prethodnih izbora. Komunikacijska savjetnica Ana Šimunović rekla je za Express: "Na samom početku komunikacijski bonton je zadovoljen srdačnim rukovanjem i uzajamnim osmijesima, no kod obojice kandidata primjetne su bile i geste tapšanja po ramenima, kojima se često instinktivno ispoljava dominacija".

Bivša premijerka Jadranka Kosor kaže da ju je Milanović čak i iznenadio pomirljivim tonovima. "Oni se u mnogo čemu slažu, ali je to Plenković nastojao sakriti, i zatajtiti bliskost, dok je Milanović bio iskreniji, pokazivao je vrlo jasno, i toga se nije sramio, da imaju zajedničku prošlost, da su o mnogočemu razgovarali. Imali zajedničke stavove, što je Milanović govorio otvoreno a Plenković nastojao zatajti. Milanović je Plenkovića nekoliko puta pohvalio, a Plenković njega nije ni jednom", izjavila je bivša šefica HDZ-a.

S druge strane, nekadašnja glasnogovornica Vlade Ivice Račana, Aleksandra Kolarić zamjera Milanoviću njegovu bahatost. "Plenković smiren do kraja, ledeno podbada. Milanović ima prednost dugogodišnjeg političkog i medijskog iskustva, Plenkoviću je tu tanji i to se vidjelo, naročito na početku", napisala je Kolarić na svom Facebook profilu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.