Top News
210 prikaza

Stvorio kaos i sad odlazi: Nigel Farage podnio ostavku

Nigel Farage
REUTERS
Ostavka Faragea treći je veliki politički šok od kada je Britanija na referendumu odlučila da izlazi iz EU

Nigel Farage, lider UKIP-a podnio je ostavku na mjesto šefa stranke, a to je objasnio izjavom "da je svoje odradio, te da ne osjeća da bi mogao postići više od ovoga". 

"Pobjedom opcije za izlazak iz EU na referendumu sam postigao svoju političku ambiciju. Na ovo sam mjesto došao kako bih Veliku Britaniju vratio na poziciju države koja ima svoje vlastito vodstvo, a ne kako bi postao karijerni političar", rekao je Farage, piše Independent.

Kontroverzni političar je istaknuo kako je UKIP sada na dobroj poziciji, a njegov je odlazak s mjesta šefa stranke treći veliki politički šok zadnjih dana – prvo je David Cameron podnio ostavku na mjesto premijera, potom se Boris Johnson kukavički povukao i odlučio da se ipak neće kandidirati za to mjesto, a sada je, nakon što su s referendumom izazvali popriličan kaos, otišao i Nigel Farage.

Iako ga politički protivnici dugo nisu smatrali ozbiljnim protivnikom, a mediji su ga nazivali klaunom, Farage je nakon Brexita dočekao svojih pet minuta. 

"Nije li ovo smiješno? Kada sam došao ovdje prije 17 godina i rekao da želim povesti kampanju koja će izvesti Britaniju iz EU, svi ste se smijali. Sada se ne smijete. A razlog zašto ste tako uznemireni, zašto ste ovako ljuti je jasan. Vi ste, kao politički projekt u negaciji, poričete da vaša stvar propada", rekao je Farage nedavno na hitnom sastanku EU parlamenta u Bruxellesu. 

Tada je poručio da su "mali ljudi, ugnjetavani godinama" odbacili multinacionalne korporacije, velike banke, visoku politiku. 

"Rekli su, u stvari, hoćemo svoju zemlju nazad. Hoćemo svoje granice, hoćemo biti neovisna, suverena, normalna nacija", poručio je Farage. 

Farage i dalje tvrdi da novi britanski premijer mora biti netko tko je podupirao odlazak iz Unije, ali je odbio reći podržava li Andreu Leadsom, Michaela Govea ili Liama Foxa. Vodeća kandidatkinja Theresa May podržala je ostanak.

Farage jedan je od suosnivača UKIP-a 1993. Izlazak iz EU-a bila je njegova politička misija, ali se na tom putu šest puta natjecao na općim izborima i nijednom nije uspio ući u britanski parlament. Njegovu antieuropsku politiku, često i ksenofobnu, mnogi su birači smatrali i rasističkom.

Ali utješio se time što je od 1999. neprestano biran u Europski parlament.

Do Strasbourga, gdje je jednom ondašnjem predsjedniku Europskog vijeća poručio da "bez uvrede, ima karizmu stare krpe", volio je putovati automobilom i putem posjećivati bojišta u Drugom svjetskom ratu.

Rođen 3. travnja u južnom Londonu, Farage je za život počeo zarađivati kao broker na londonskoj burzi. Kad mu je bilo dvadeset jedva je izbjegao amputaciju noge, teško ozlijeđene u prometnoj nesreći.

Par mjeseci poslije dijagnosticiran mu je rak testisa. Pobijedio je bolest, vjenčao s medicinskom sestom s kojom ima dva sina. Kasnije će u drugom braku, s Njemicom Kirsten Mehr, dobiti još dvije kćeri.

Treći je put glavu zamalo izgubio 2010. tijekom kampanje za opće izbore kada je zrakoplov dvosjed u kojem je bio prisilno sletio u polje. Izvukao se s par slomljenih rebara i probijenim plućnim krilom.

Sveprisutan, pomalo mesijanskog stava i drskog smisla za humor, popularnost je stekao u neposrednom kontaktu s biračima. Times ga je 2014. izabrao za "Britanca godine", a on je godinu poslije poveo kampanju za izlazak zemlje za izlazak iz Unije. I uspio.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.