Top News
278 prikaza

Lažna obećanja kojima su privukli Britance da glasaju za izlazak

Nigel Farage
Reuters/Pixsell
Nakon objave rezultata referenduma, jedan od glavnih zagovaratelja izlaska iz Europske unije priznao je da su glasačima dali lažna obećanja

Britanci su demokratskim putem, odnosno glasovanjem na referendumu, odlučili da žele napustiti Europsku uniju. Iako je se za izlazak opredijelilo tek nešto više glasača od onih koji su željeli ostati u Uniji, rezultati nisu sporni.

No, sporna je kampanja koju je vodila stranka UKIP na čelu s Nigelom Farageom. Ova stranka snažno je zagovarala Brexit, a glasače su privukli šireći netočne informacije, što su i sami priznali, naravno, tek nakon glasovanja.

Gostujući u Good Morning Britain emisiji, Farage je priznao kako su pogriješili kada su obećali 350 milijuna funti tjedno za britanski zdravstveni sustav. Inače, ovo obećanje bio je jedan od njihovih glavnih argumenata za izlazak iz Unije. Obećali su svojim glasačima da će 350 milijuna funti tjedno, koliko je Britanija izdvajala za financiranje EU, biti potrošeno na poboljšanje zdravstvenog sektora. Mnogim glasačima, osobito starije dobe, svidjela se ova ideja te su zato svoj glas dali za izlazak iz Unije. Farage sada kaže kako su pogriješili i nisu to trebali obećali, no nije ovo jedina netočna informacija koju su širili tijekom kampanje.

Imigracija

Jedan od glavnih argumenata za Brexit, odnosno izlazak Britanije iz Unije, je ograničiti dolazak radnika iz drugih zemalja Europske unije. Tijekom kampanje UKIP je odavao dojam da će zaustaviti priljev imigranata u Veliku Britaniju, no nitko nije spominjao u kojoj mjeri. Ako Britanija želi pristup internom tržištu EU-a, vjerojatno će morati prihvatiti slobodno kretanje ljudi, kao što su to učinile Švicarska i Norveška koje nisu članice Unije. 

Dan Hannan je rekao kako će se Britanci razočarati ako očekuju da će izlazak iz Unije smanjiti imigraciju.

Tržište

Stranka UKIP je tvrdila i kako će Velika Britanija i nakon izlaska iz Unije imati pristup jedinstvenom tržištu Europske unije. No, Francuska i Njemačka su jasno dale do znanja da se to neće dogoditi.

Znanost

Ulaganje Velike Britanije u znanost i sveučilišta drastično su se smanjila nakon recesije. No, zahvaljujući Europskoj uniji i više od 7 milijardi funti koliko je uložila u znanstvena područja u Velikoj Britaniji tijekom 5 godina, ova zemlja danas je jedan od predvodnika u znanstvenom istraživanju. 

Tijekom kampanje zagovornici Brexita tvrdili su da se na ovom polju ništa neće promijeniti, no istina je da Britanija sad mora pronaći velike količine novca koje će uložiti u znanstveni sektor. Također, surađivanje s raznim europskim sveučilištima moglo bi biti otežano.

Ušteda

Prije referenduma govorilo se o ukidanju poreza na električnu energiju što bi u teoriji smanjilo mjesečne naknade građana za potrošnju. No, kako se Velika Britanija oslanja na uvoz energije, a vrijednost funte je pala, realnost je da bi sada Britanci račune za struju mogli plaćati do 12 posto više.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.