Top News
853 prikaza

Ubojstvo Bin Ladena uopće nije bila neka velika akcija

Osama bin Laden
DPA/PIXSELL
Bin Laden je bio nenaoružan stari invalid kad su ga ubili američki Navy Seals, a Obama je lagao o misiji, tvrdi veteran istraživačkog novinarstva

Pulitzerom nagrađivani novinar istraživač, Seymour Hersh, tvrdi da je Barack Obama lagao o ubojstvu Osame Bin Ladena kako bi dobio političku nadmoć, te da je bivši vođa Al Qaede bio nenaoružan invalid u trenutku kad su ga ubili Amerikanci, 2011. godine.

Hersh je optužio Obamu da je izmislio brojne detalje koji su prošireni u javnosti odmah nakon smaknuća, poput onog da je Bin Laden poginuo u unakrsnoj paljbi i da pakistanska vlada nije ni na koji način bila u ključena u misiju.

Hersh, veteran istraživačkog novinarstva, čiji prethodni rad uključuje priče poput one o korištenju kemijskog oružja od strane sirijske vlade, citirao je neimenovan izvor iz obavještajne službe o onome što je prozvao "alternativnom povijesti u ratu protiv terorizma".

Osama bin Laden | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL

Hersh tvrdi da je u trenutku ubojstva Bin Laden bio kod pakistanskih obavještajaca. Oni su ga navodno držali tajno zatvorenog godinama, kako bi to koristili kao prednost u borbi protiv talibana i Al Qaede.

Neposredno nakon ubojstva, Obama je pak medijima izjavio da je misija bila tajni upad u Pakistan, te da se mala ekipa Sealsa dramatično borila s muškarcima koji su čuvali Bin Ladena, piše Independent.

Ali prema Hershovim izvorima, stariji pakistanski službenici bez puno muke odali su lokaciju na kojoj je bio zatvoren čuveni terorist, kako bi održali dobre odnose s SAD-om, iako ni nagrada od 25 milijuna američkih dolara nije odmogla.

Hersh je citirao svoj izvor: "Istina je da je Bin Laden bio invalid, ali ne možemo to priznati. Bijela kuća je morala prikazati Bin Ladena kao da je on i dalje bitna osoba u operacijama, jer inače: zašto ga ubiti?!" Bijela kuća još nije komentirala ove navode, a Hersh je izjavio da samo čeka da ga opovrgnu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.