Top News
736 prikaza

Gaf CIA-e: Financirali Osamu bin Ladena, a nisu ni znali

CIA
Thinkstock
Pisma koja služe kao dokazi na suđenju operativcu Al Qaede otkrili sramotu CIA-e

New York Times je objavio detaljan izvještaj kako je novac američke vlade završio u rukama Al Qaede i kako je sve to skupa zapravo bilo vrlo jednostavno.

CIA je dugo vremena svakog mjeseca isplaćivala dosta velike količine gotovine Hamidu Karzaiju dok je on bio predsjednik Afganistana. Uplate su iznosile od par stotina tisuća dolara pa sve do milijun. 

Hamid Karzai | Author: Press Association/PIXSELL Press Association/PIXSELL

Karzaijeva vlada je 2010. pristala platiti pet milijuna dolara otkupnine za slobodu afganistanskog diplomate Abdul Khaliq Farahija, koji je bio otet dvije godine ranije u Pakistanu. 

Obzirom da sami nisu imali toliko novca, Karzai i njegovi suradnici su nabavili četiri milijuna dolara od nekoliko zemalja, dok su milijun dolara uzeli iz fonda u kojem se skupljao novac CIA-e.

Novac je predan Osami bin Ladenu i njegovom društvu, a s tim novcem su planirali kupiti oružje. Ovi su detalji otkriveni na suđenju Al Qaedinom operativcu Abidu Naseeru, koji je optužen za planiranje bombaških napada, a njegovo je suđenje upravo u tijeku.

Naime, informacije o novcu su međusobno razmjenjivali Osama bin Laden i jedan od vodećih ljudi Al Qaede Atiyah Abd al-Rahman u pismima koja su sada priložena kao dokaz na suđenju Naseeru.

Osama bin Laden | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL

U jednom pismu Rahman piše bin Ladenu “Bog nas je blagoslovio s puno novca ovaj mjesec”, no bin Laden je bio oprezan, pa je u odgovoru napisao:

“Postoji mogućnost, ne velika, da Amerikanci znaju da smo dobili novac i da su pristali na to jer će moći pratiti trag tog novca.”

No, CIA-ini novci koji su završili u Al Qaedi nisu bila nikakva zamka niti dobro osmišljena akcija, već samo još jedan primjer kako je Amerika, zbog šeprtljavosti, loše organizacije i loše kontrole nad vlastitim financijama zapravo financirala najveću terorističku organizaciju na svijetu protiv koje se i sama bori.

Amerika je posljednjih godina potrošila milijarde dolara boreći se protiv raznih militantnih skupina, a zadnja je ona iz Islamske države, te sustavno odbijala platiti otkupninu za svoje građane koje su džihadisti oteli i na kraju ubili, da bi se ispostavilo da je dobar dio tog novca završio upravo u rukama terorista.

Američka zastava | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL

Ono što je zanimljivo, CIA je sve do prošle godine, kada je Karzai smijenjen svakog mjeseca nastavila uplaćivati ogromne količine novca Karzaijevoj vladi koji se koristio kako bi Karzai praktički kupio opstanak na čelu države. 

S CIA-inim novcem kupovala se lojalnost raznih kriminalnih skupina u Afganistanu, sudaca i zakonodavaca, kao i brojnih potencijalnih problematičnih Afganistanaca koji su mogli ugroziti Karzaija. Tim su se novcem također pokrivali troškovi koji nisu bili nigdje službeno zavedeni, poput nejasnih diplomatskih putovanja i najam luksuznih apartamana u kojima su živjeli bliski Karzaijevi suradnici.

CIA i dalje šalje novac i novom predsjedniku Ashrafu Ghaniju, ali riječ je o puno manjim iznosima. CIA nije htjela komentirati ni objasniti zašto su Karzaiju slali više novca. Ali je zato jedan neimenovani afganistanski dužnosnik za New York Times rekao kako onog trenutka kada ta gotovina završi u predsjedničkoj palači nitko ne zna kako će se potrošiti i time objasnio kako se moglo dogoditi da novac američke vlade završi u džepovima Osame bin Ladena.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.