Top News
6455 prikaza

Svi se rugaju Ivanki Trump - evo zašto je ispala glupa

Ivanka Trump
DPA/PIXSELL
Bijes reakcije javnosti nakon njezinog iskazivanja neznanja imaju mnogo više smisla ako razmislite ne samo što je kritizirala, već i koga je kritizirala

Ivanka Trump ne zna što je to rad, ali to je samo polovica njezinog problema. Druga polovica jest da Alexandria Ocasio-Cortez zna. 

Starija kći Donalda Trumpa već je danima kritizirana jer je izjavila kako "Amerikanci u svojim srcima ne žele da im se nešto da", upravo suprotno, rekla je "žele raditi za oni što dobivaju". Upravo onako kako Ivanka Trump...nikada nije.

Nije niti čudno da komentari bogatašice i nasljednice o garantiranim poslovima s plaćama koje osiguravaju plaće s kojima se može preživjeti. Kritičari su se odmah nakačili na pasus iz njezine biografije "Women Who Work" gdje ona tvrdi da je naučila vrijednost rada i dolara vodeći svoj štand s limunadom kojeg su na kraju subvencionirali očevi zaposlenici. Gotovo savršena parodija republikanske porezne politike.

Ali već svi znamo da je Trump razmažena, rođena sa zlatnom žlicom u ustima, i znamo da nije u stanju to sama prepoznati i osvijestiti. Bijes i volumen nedavne reakcije javnosti nakon njezinog iskazivanja neznanja i nerazumijevanja imaju mnogo više smisla ako razmislite ne samo što je kritizirala, već i koga je kritizirala. Trump je koristila argument o poslovima kao zamjenu za Green New Deal koji se pak povezuje s Ocasio-Cortez.

Ivanka Trump, Alexandria Ocasio-Cortez | Author: PIXSELL PIXSELL
Ako je Trump postala zaštitni znak i avatar današnje Republikanske stranke upravo iz istih razloga zašto se svi njezinim komentarima rugaju, Ocasio-Cortez (AOC), zauzela je istu poziciju za demokratske pobunjenike. Odrasla je u radničkoj obitelji i sama je stvorila svoj put - osvajala je međunarodna natjecanja u znanosti, konobarila je, i to ju je sve odvelo do Kongresa. Šanse i brojevi su bili protiv nje. Dijete imigranata, manjina, latina. Pobijedila ih je i želi šansu da i drugi pobjede, samo u poštenijoj borbi.

Republikanci to znaju, ali su tako u vlastitoj "limunada štand" ideologiji da njihov odgovor nije bio popeti se na razinu Ocasio-Cortez i argumentirati da su i oni zaradili ono što imaju i da žele da svi građani rade isto. Umjesto toga, srozali su AOC na svoj, niski, nivo praveći se kako ona nije još zaradila ništa.

Sjetite se, piše Washington Post, samo tvita koji pokazuje AOC u običnom crnom sakou sa običnim kaputom preko ruke ispod kojeg piše "ta odjeća ne podsjeća na nekoga tko se muči za svaki dolar". Ili slike njezinog doma za kojeg su komentatori napisali da je u "krasnom kvartu i daleko od Bronx odgoja o kojem ona priča". 

Čak i sada konzervativci sugeriraju kako je AOC zaposlila svog dečka u uredu, dok je on samo imao njezinu mail adresu kako bi mogao pristupiti njezinom kalendaru (standardna praksa). 

Ocasio-Cortez može naići na više problema s pritužbom od strane GOP-a koja je podnijela žalbu Saveznoj izbornoj komisiji navodeći da je njezina kampanja ilegalno usmjerila tisuće dolara istom tom dečku, digitalnom savjetniku, kroz pomoćni PAC. PAC kaže da ga je angažirao za oglašavanje i pomoć u strategiji.

Trumpovsko ulizivanje privilegiranima još se jače vidi kad je suprotstavljeno s pravom "preko trnja do zvijezda" pričom dovoljno strašnom za Republikance da je bilo kako moraju potkopati. Iako se čini da je AOC pobijedila u bitci, još nije dobila rat.

Alexandria Ocasio-Cortez Ocasio-Cortez Top News Nekad siromašna konobarica, a sad osvaja Ameriku

Friška političarka je puno ranjivija no što se čini - baš zato jer je postala simbol poput Ivanke Trump. Autentičnost nije nešto što netko zaista očekuje od potomka lukavog i prepredenog tajkuna s Manhattana. A AOC bi se, kako stvari stoje, mogla zvati "autentičnost". A mnogo je teže zadržati imidž osobe koja uvijek radi za ono što dobije dok je na tebi sva pažnja. A sva je pažnja na AOC.

Intervju nakon intervjua, provjera nakon provjere, Twitter svađa nakon Twitter svađe. Fantastično se snalazi pod svjetlima reflektora, kao i Ivanka Trump. Njezin je izazov to zadržati ali i nadodati istinski sadržaj kojeg Trumpova nema, a AOC uvijek tvrdi da joj je u srži.

Na saslušanju Michaela Cohena pitala je konkretna pitanja koja će biti krucijalna za nastavak priče. Bile je efikasna. Demokrati su je hvalili da je britka, jasna i uzor. U stvarnosti to bi trebalo biti normalno. Radila je što je morala raditi, i radila je za ono što je na kraju i dobila, kaže kolumna u Washington Postu.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Perun 09:20 04.Ožujak 2019.

  Dobar članak. Plava trumpovska kćerkica je beba u pelenama naspram AOC koja razumijevanje društva i ekonomije ima u malom prstu.

 • Perun 09:20 04.Ožujak 2019.

  Dobar članak. Plava trumpovska kćerkica je beba u pelenama naspram AOC koja razumijevanje društva i ekonomije ima u malom prstu.

 • vjaceslav 14:20 02.Ožujak 2019.

  jedino je *** glup*