Top News
1215 prikaza

Švicarci protjerali Ruse koji su špijunirali njihov laboratorij

Istraga o trovanju Sergeja Skripala
News Syndication/PIXSELL
Špijuni su navodno uhvaćeni sa opremom za špijunažu i vraćeni u Rusiju

Dvojica ruskih špijuna uhićeni su dok su navodno bili na putu prema laboratoriju u kojem su se testirali uzorci agensa novičoka iz Salisburyja. Dvojica osumnjičenih, koji nisu povezani sa dvojcem navodno optuženim za napad na Sergeja Skripala i njegovu kćer Juliju, ovog proljeća zadržani su u Haagu i vraćeni u Rusiju. Tajne službe sumnjaju kako je dvoje muškaraca bilo na putu prema laboratoriju Speiz u Švicarskoj. U toj ustanovi navodno su se testirale supstance korištene u Salisburyju, Amesburyju i Siriji. 

Glasnogovornik švicarske tajne službe rekao je kako "su svjesni slučaja ruskih špijuna otkrivenih i protjeranih iz Haaga". 

"Naša je služba aktivno sudjelovala u ovoj operaciji sa partnerima iz Nizozemske i Velike Britanije. Tako smo doprinijeli sprečavanju nezakonitih akcija protiv važnog dijela i švicarske infrastrukture", naglašava. 

Službenici laboratorija Speiz kažu kako su su bili meta niza cyber napada, između ostalog i lažnog poziv za konferenciju koji je sadržavao zlonamjerne napade. Špijuni, koji su navodno uhvaćeni sa opremom za špijunažu koja se mogla koristiti i za takve operacije u laboratoriju, vraćeni su u Rusiju bez ikakvih optužbi, piše Business Insider.

Aleksander Petrov i Ruslan Boširov, osumnjičeni da su kao GRU-ovci otrovali Skripale Atentat novičokom Top News Otkrili trovače Skripala: Naredba je došla iz Kremlja!

Ovaj je laboratorij postao centar raznih teorija zavjera koje su pristizale iz ruskih medija početkom ove godine, koji su lažno tvrdili kako je agens pronađen u uzorcima Skipalovih, nije novičok, već kemijska supstanca nazvana BZ. Ruski ministar Lavrov upravo te tvrdnje iskoristio je protiv Britanaca kako bi njih optužio da su ga proizveli i tako prekršili dogovor o kemijskom naoružanju. 

Bivši šef Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) Ahmet Uzumcu rekao je kako su raniji uzorci, pa među njima i BZ,  korišteni u različitim laboratorijima kako bi potvrdili točnosti testiranja. 

"Uzorci BZ-a nisu imali nikakve veze sa uzorcima iz Salisburyja. Njihova svrha bila je samo testirati kvalitetu posla", naglasio je. 

Tenzije između Rusije i Velike Britanije ponovno su podignute nakon identifikacije dvojice muškaraca optuženih da su odgovorni za napad na Skripale. Kremlj je poslao poruku kako neće dozvoliti Britancima pristup osumnjičenima. 

"Ne organiziramo intervjue sa građanima Rusije. Ako Britanci odluče potegnuti neke mehanizme, mi ćemo im odgovoriti u skladu sa zakonom", rekao je glasnogovornik Dmitry Peskov.

Julija Skripal Nema odgovora Top News J. Skripal nakon trovanja: Ne optužuje Rusiju, ne imenuje otrov

Policija je objavila snimke dvojca i tvrdi kako su muškarci stigli u Veliku Britaniju dva dana prije trovanja Skripalovih, imali poslovne vize i putovnice s ime Alexander Petrov i Ruslan Boshirov.

Dvojica muškaraca osumnjičenih, pojavili su se na državnoj televiziji nakon što ih je ruski predsjednik Vladimir Putin javno pozvao da se izjasne o tim optužbama. On naglašava kako muškarci nisu kriminalci, ni tajni agenti, a oni pak tvrde kako su u Salisburyju bili u turističkom razgledavanju, posebno poznate katedrale, iako su ih nadzorne kamere snimile kako hodaju u suprotnom smjeru i prema Skripalovoj kuću. 

Tvrde kako putuju Europom i prodaju dodatke za prehranu. Negiraju bilo kakvu povezanost sa novičokom, posebno sa bočicom parfema za koju britanska policija kaže da je iskorištena za skrivanje otrova.

Njihov intervju doživio je niz kritika a glasnogovornik Downing Streeta nazvao ih je "lažima, izmišljotinama i uvredom za inteligenciju". 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.