Top News
191 prikaza

"Teroristi u tajnosti drže zatvorene ljude, a SAD šuti o tome"

Teroristi
Thinkstock
Navodno je mnogo Amerikanaca zatočeno u afganistansko-pakistanoj regiji, no nepoznato je što američka vlada čini da ih oslobodi

Grupa islamista povezanih s talibanima drži jednog američkog taoca već više od godinu dana, tvrde američki službenici i drugi upoznati sa slučajem, koji prethodno nije objavljen u javnosti.

Otkrivanjem još jednog američkog taoca, mnogi se pitaju koliko je točno Amerikanaca u zatočeništvu u inozemstvu, te što američka vlada čini po tom pitanju?! 

Obamina administracija se itekako trudi spasiti što više taoca, no mnogi je kritiziraju da zbog ogromne birokracije ne obavještava članove obitelji o njihovim nestalima. Koliko su točno učinkoviti njihovi napori da oslobode taoce, također ostaje nepoznato.

Prethodno navedenog muškarca navodno drži Haqqani mreža - grupa povezana s talibanima koja operira uzduž granice Afganistana i Pakistana.

Barack Obama | Author: Press Association/PIXSELL Press Association/PIXSELL

Iako neki mediji nisu željeli pisati o taocu, kongresmen Duncan Hunter - republikanac koji je oštar kritičar Obamine administracije po pitanju politike američkih taoca i njihovog spašavanja - ovaj je tjedan napisao otvoreno pismo predsjedniku Obami u kojem je naveo da "i dalje postoje zatočeni Amerikanci u afganistano-pakistanskoj regiji". I pažnja medija je privučena.

Drugi američki državljanin za kojeg se zna da je i dalje zatočen u toj regiji je Amerikanka Caitlin Coleman, koja je oteta sa suprugom Joshuom Boyleom, Kanađaninom, dok su putovali u Afganistan 2012. godine. Coleman je u zatočeništvu i rodila, potvrdilo je nekoliko američkih dužnosnika.

Iako Hunter u pismu nije imenovao druge zatočene Amerikance, glasnogovornik Kongresa je izjavio da je političar pritom mislio na Coleman, njezino dijete i neimenovanog Amerikanca o čijoj otmici nisu poznati detalji.

Militanti koji ga navodno drže nisu javno postavili nikakve zahtjeve za njegovo oslobađanje, iako su Haqqani poznati po pregovaranju za svoje zatočenike i često su provodili zamjenu zatvorenika. 

Bivši vladin službenik u Afganistanu izjavio je da je Amerikanac dobro, živ i zdrav, iako je nepoznato gdje ga točno drže. Isto se vjeruje za Coleman i njezinu obitelj, za koju se pretpostavlja da je isto u rukama Haqqanija. 

No Colemanin slučaj se razlikuje od amerikančevog u jednom bitnom aspektu. Njezina obitelj, kao i obitelj njezina supruga, odlučila se obratiti javnosti kako bi se oni sigurno vratili doma. 

Afganistan | Author: NI Syndication/PIXSELL NI Syndication/PIXSELL

Pokušajima američke vlade da taoce sigurno vrate doma sad rukovodi nova jedinica - osnovana nakon otmice i ubojstva četvero Amerikanaca koji su bili u rukama ISIL-a.

Obitelji nekih od tih taoca javno su kritizirali Obaminu birokraciju da nije komunicirala s njima o sudbinama njihovih voljenik i da se nisu dovoljno trudili da ih spase. 

Bijela kuća nije željela komentirati tu priču. 

U svojem pismu Obami, Hunter je napisao da je zabrinut da će FBI rukovoditi novom jedinicom i da smatra da bi predsjednik trebao imenovati novog koordinatora za pomoć taocima, kao što je propisano nedavno donesenim zakonom o obrani.

"S obzirom da je FBI prije svega organizacija za provedbu zakona, vjerujem da oni - unatoč svojem trudu i namjerama - nisu dovoljno organizirani ni razvijeni kako bi provodili akcije spašavanja taoca u tim neprijateljskim područjima."

No članovi obitelji nekih zatočenika javno su izjavili da je nova jedinica poboljšala komunikaciju s njima, te da sad dobivaju više informacija od vlade i polažu više nade da bi njihovi bližnji mogli biti spašeni, piše Daily Beast.

Istodobno, Bijela kuća je potvrdila da je oko 30 Amerikanaca u zatočeništvu izvan SAD-a. U Iranu je zatvoreno najmanje četvero Amerikanaca, a među otetima su barem dvojica novinara.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.