Life
1086 prikaza

Hitlerova miljenica: Trenirala je pilote samoubojice

Hanna Reitsch
Obarala je rekorde, provela 18 mjeseci u zatočeništvu, a Hitler ju je odlikovao Željeznim križem I. stupnja

Amelia Earhart najpoznatija je pilotkinja u povijesti. Američka miljenica prva je žena koja je avionom sama preletjela Atlantik, a njezin nestanak davne 1937. godine i danas izaziva zanimanje mnogih zaljubljenika u aeronautiku.

15 godina nakon Earhart rodila se još jedna djevojčica koja se nije uklapala u društvene standarde već je i ona sanjala o letenju. U doba kada se Hanna Reitsch rodila cilj mnogih žena bio je udati se, a i za samu Reitsch se smatralo da će postati liječnica, kao i njezin otac. No, Hanna je od malena pokazivala interes prema zrakoplovstvu iako se prvi međunarodni komercijalni let nije dogodio do 1919. godine, a već spomenuta Earhart nije počela učiti letjeti do 1921. godine. 

Kombinirajući medicinske ambicije i ljubav prema zrakoplovstvu, Reitsch je odlučila postati tzv. 'leteći doktor', preteča Liječnika bez granica, te je 1932. godine, s 20 godina, naučila upravljati zrakoplovom. 

No, ubrzo je počela postavljati svjetske rekorde u letenju, a zbog ljubavi prema zrakoplovima zaboravila je medicinu. Prioritet je postalo "bilo što s krilima", kako je jednom sama izjavila. 

Hanna Reitsch | Author: Wikipedia Wikipedia

1937. godine Reitsch se pridružila Luftwaffeu, njemačkom ratnom zrakoplovstvu u vrijeme Drugog svjetskog rata. Njezina vještina, želja za promidžbom i fotogeničnost stvorili su od nje zvijezdu nacističke propagande

Hitler joj je osobno uručio Željezni križ I. stupnja, kojeg je primila još samo jedna žena u povijesti. 

Hanna Reitsch | Author: Wikipedia Wikipedia

Pred kraja rata, Reitsch je Hitleru predložila "Operaciju samoubojstvo". Ideja je bila trenirati pilote samoubojice koji bi se žrtvovali za svoju zemlju. Sedamdesetak pilota se svojevoljno prijavilo u ovaj program.

Krajem 1944. godine Reitsch je naišla na dokumente koji su govorili o plinskim komorama, no tvrdi kako je vjerovala da je to "propaganda protivnika". U svojoj autobiografiji napisala je kako je obavijestila Heinricha Himmlera o ovim dokumentima te je zatražila od njega da poduzmu nešto kako bi zaustavili ovu "lažnu propagandu protivnika". 

Pred sam kraj rata, 1945. godine, Saveznici su zarobili Reitsch te su je držali u zatočeništvu 18 mjeseci. Tijekom prvih nekoliko mjeseci zatočeništva izražavala je žaljenje jer nije počinila samoubojstvo pilulom cijanida koju joj je sam Hitler dao na njihovom posljednjem sastanku.

No, nakon nekog vremena počela je uviđati što je Njemačka postala tijekom Drugog svjetskog rata. U to vrijeme Reitsch je pogodila i osobna tragedija. Njen otac se odbio predati Rusima te je ubio njezinu majku, sestru, troje nećaka te na kraju sebe. 

Reitsch je nakon rata nastavila letjeti, obarati svjetske rekorede te podučavati letenje. 

"Što danas imamo u Njemačkoj? Bankare i tvornice automobila. Čak je i naša vojska 'omekšala'. Vojnici imaju duge brade i ne poštuju autoritet. Ne sramim se priznati da sam vjerovala u nacizam. Još nosim Željezni križ kojeg mi je Hitler osobno uručio. Mnogi Nijemci osjećaju krivnju zbog rata, ali ne govore o pravoj krivnji koja nas sve izjeda - što smo izgubili rat", rekla je u svom posljednjem intervjuu.

Reitsch je umrla 1979. godine vjerojatno od srčanog udara, no to nikada nije potvrđeno jer nije obavljena autopsija. Pojedinci smatraju da je život okončala popivši pilulu cijanida koju joj je Hitler dao u travnju 1945. godine...

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.