Top News
2706 prikaza

Tko je AlixPartners: Izgubili Inu, dobili Agrokor

Agrokor
Marko Lukunić (PIXSELL)
Stručnjaci za restrukturiranje htjeli su izraditi studiju o upravljanju Inom, ali njihova ponuda je odbijena

Izvanredni vladin povjerenik za Agrokor Ante Ramljak predstavio je odabranog savjetnika za restrukturiranje, a to je američki AlixPartners.

Ugovor s Alixpartnersom potpisan je u ponedjeljak, rekao je Ramljak na konferenciji za novinare u Agrokorovu tornju. "Počeli su sa svojim zadacima i očekujemo da ćemo u idućih 12 mjeseci dovršiti proces restrukturiranja ove kompanije. Stvarni dug ćemo znati tek iza 10. lipnja kada je rok za slanje svih tražbina. Za sada ne bih izlasio s brojkama. Plan restrukturiranja trebao bi biti gotov iza ljeta, kada vidimo stvarna potraživanja, kada revizori dovrše analizu poslovanja za 2016. godinu", kazao je izvanredni vladin povjerenik.

Zanimljivo je da ovo nije prvi pokušaj angažmana AlixPartnersa u Hrvatskoj. Prije nekoliko godina njihov londonski ured, u suradnji sa zagrebačkim Altera Capitalom, javili su se na natječaj za izradu studije o Molovom upravljanju Inom, ali zbog tehnikalije su odbijeni i uzeta je skuplja ponuda AT Kearneya i Oil and Gas Consulting Internationala.

Ponuda grupacije AlixPartners je bila na iznos od oko devet i pol milijuna kuna (s PDV-om) i time povoljnija od AT Kearneyeve ponude koja je iznosila 9.900.800 kuna. Međutim zbog tehničke pogreške pri izračunu PDV-a AlixPartnersa ta je ponuda odbijena. Službeno, ponuda je odbijena zato što nije bilo jasno koja firma će raditi koji dio posla i sukladno tome nije bila detaljizirana stopa PDV-a za svaki od postupaka. Londonski konzorcij je podnio žalbu na rezultate natječaja govoreći da je iznos PDV-a točan zato što će veći dio posla obaviti njihova tvrtka u Londonu koja ima drukčije stope PDV-a i oni su obračunali britanski VAT na usluge koje će biti obavljene u Velikoj Britaniji.

Upravna zgrad Ine | Author: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave je odbila žalbu AlixPartnersa zato što u samoj ponudi nije bilo jasno napisano koji dio usluga će obaviti AlixPartners i na koje se primjenjuju britanska porezna pravila a koje usluge će obaviti Altera savjetovanje iz Zagreba i na koje se primjenjuje hrvatski PDV od 25%. 

15. studenog 2013. AlixPartners je poslao dopis kojim se tablično prikazuje točan obim posla svake od tvrtki članica i točan iznos PDV-a prema važećim poreznim propisima u matičnim državama. Žalba je odbijena zato što ponuda nije sadržavala tu informaciju, iako je u skladu sa zakonom da država traži pojašnjenje izračuna stavki ponude i da ponuđač može naknadno pojasniti stavke troškova i pripadajućih poreza.

AlixPartners je stekao svjetski uspjeh na spašavanju kompanija koje su se diljem svijeta našle u sličnoj situaciji kao sada Agrokor. Njegov udjel u restrukturiranju na svjetskoj razini iznosi 33 posto. Među njihovim klijentima bili su i veliki trgovački lanci.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.