Top News
28669 prikaza

Tko je princeza zbog koje je popustio i brutalni bin Salman

Princeza Reema bint Bandar Al Saud i Mohammad bin Salman
1/2
REUTERS
Diljem svijeta prepoznata je po svom radu na pitanju uključivanja žena u poslovni svijet, za što je primila i brojna priznanja

Saudijska Arabija imenovala je princezu Reema bint Bandar Al Saud novom ambasadoricom u SAD-u. Prvi je to put u povijesti Saudijske Arabije da će jedna žena nositi tako važnu titulu ambasadorice kraljevstva. Zamijenit će princa Khalid bin Salmana, mlađeg brata prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, koji odlazi na funkciju zamjenika ministra obrane. 

"Uz dozvolu Boga služit ću svojoj zemlji, njihovim vođama i svoj njezinoj djeci i trudit ću se to do kraja", napisala je na svom Twitteru nakon imenovanja. 

Princeza Reema rođena je u Rijadu 1975. godine u obitelji Bandara bin Sultana i Haife bint Faisali. Njezin je otac služio kao ambasador u SAD-u od 1983. do 2005. godine. Tijekom tih godina koje je s ocem provela u SAD-u, princeza Reema pohađala je islamsku akademiju u Alexandriji, Virginiji te Sveučilište George Washington, na kojem je diplomirala muzejske studije. 

U Saudijsku Arabiju vratila se 2005. godine i radila je u privatnom sektoru, osnovala Yibreen, sportsku teretanu i spa za žene, a osnivačica je i kreativna direktorica brenda luksuznih torba Baraboux, piše Business Insider.

Mohammed bin Salman Snažna prijetnja Top News Saudijska Arabija: Premoćna da se s njom prekinu poslovi?

Nekoliko godina bila je CEO kompanije Alfa International, luksuzne korporacije koja između ostalih, vodi i trgovinu Harvey Nichols u Rijadu. Zaposlila je puno više žena što je bio velik pomak s obzirom na to kako su 2011. godine tamo radili smo muškarci. 

Predvodila je uključivanje žena u sektor maloprodaje a na tom polju surađivala s Ministarstvom rada. Kako bi omogućila većem broju žena da se uključe na tržište rada, pokrenula je prvi vrtić i jaslice za djecu zaposlenih žena. Tako je većem broju žena, zaposlenih žena i u toj spomenutoj trgovini, osigurala cjelodnevnu brigu za njihovu djecu.

2013. godine osnovala je Alf Khair, organizaciju za socijalno poduzetništvo s ciljem podizanja profesionalnog kapitala saudijskih žena. Jedna od njihovih ključnih inicijativa 10KSA predstavila je koncept svjesnosti prema zdravijoj saudijskoj zajednici. Njihova dugogodišnja kampanja kulminirala je najvećom ružičastom vrpcom na svijetu, kampanjom koja potiče svjesnost oko raka dojke, koja je ušla i u Guinnessovu knjigu rekorda.

Ukinuta zabrana vožnje ženama u Saudijskoj Arabiji Reklama vladaru Life Žene za volanom u Saudijskoj Arabiji samo su dobar PR

Na čelu je, opet kao prva žena u povijesti zemlje, i multisportske federacije kraljevstva, kojoj je cilj društvo odvesti u smjeru aktivnijeg života. 2017. godine bila je na čelu saudijske federacije društvenog sporta. Sport je ključan dio njezina rada, pa je tako i članica Međunarodnog olimpijskog odbora i članica olimpijskog odbora Saudijske Arabije.

Diljem svijeta prepoznata je po svom radu na pitanju uključivanja žena u poslovni svijet, za to je primila brojna priznanja a 2014. godine našla se i na listi 200 najutjecajniji i najmoćnijih žena u Saudijskoj Arabiji. 

Sama će reći kako je uključivanje žena kao aktivnih sudionika u poslovni svijet "evolucija, a ne zapadni trend". Osnaživanje žene sa financijskom odgovornošću potaknut će ju da "više istraži svijet za sebe i da bude manje ovisna", kako je rekla. Naglasila je i da Saudijska Arabija ne može funkcionirati na način da samo "polovica populacije radi". 

Razvedena je i ima dvoje djece.

Naslovnica Voguea sa saudijskom princezom Nećete vjerovati Life Saudijska princeza na naslovnici Voguea, izbio politički skandal

Kao žena koja se zalaže za ženska prava u zemlji u kojoj su ona sasvim ugrožena, princeza Reema bila je kao zamjenica uključena u sportski program Saudijske Arabije za djevojčice u školama tijekom 2017. godine, koji je poticao njihovo bavljenje sportom. 

Tijekom posljednjih godina žene u Saudijskoj Arabiji doživjele su niz pozitivnih promjena. Tako im je 2017. godine kralj Salman velikodušno omogućio pristup zdravstvenim i državnim uslugama bez da im je potreban pristanak njihovih muških skrbnika. Prošle godine dobile su pravo da voze automobile, i otvore poslove bez dozvole muškaraca. Također mogu biti na određenim stadionima i gledati utakmice i druge sportove, i priključiti se vojsci. 

Po izvješću Global Gender Gap iz 2018. godine Saudijska Arabija našla se na 141 mjestu od 149 promatranih zemalja. 

Unatoč nekim pomacima u zemlji, Saudijska Arabija i dalje je na meti kritika zbog pitanja jednakosti spolova, a neke će organizacije za zaštitu ljudskih prava zemlju prozivati zbog zlouporabe istih. 2016. godine novinaru Jamalu Khashoggiju zabranjeno je pojavljivanje u medijima u zemlji pa je otišao i nastavio pisati za Washington Post. Ubijen je na način koji je još jednom naglasio pitanje slobode medija u zemlji i šokirao cijelu svjetsku javnost. 

Mediji su pisali i o sistemu Absher, aplikaciji koja prati kretanja žena u Saudijskoj Arabiji te njihova putovanja, i 'hvata' ih ako požele otići bez dozvole. Možda je taj sistem zapravo pravi pokazatelj problema s kojim se žene u toj zemlji i danas moraju nositi. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.