Top News
559 prikaza

Tko ostaje u Saboru, a tko ide van?

Siniša Hajdaš Dončić
Petar Glebov/PIXSELL
Sudeći prema prvim izlaznim anketama, značajnijih promjena u sastavu hrvatskog Sabora ne bi trebalo biti

Objavljene su prve izlazne ankete, a prema njima većina lica u saborskim klupama ostaje ista.

Primjerice, i dalje ćemo gledati neke osebujne zastupnike kao što je to Miro Bulj te bivši Mostovci Ivan Lovrinović i Juro Martinović. U Sabor je, sudeći prema izlaznim anketama, ušao i kontroverzni ministar kulture Zlatko Hasanbegović.

Drago Prgomet i Vladimir Šeks | Author: Ivica Galović (PIXSELL) Ivica Galović (PIXSELL)

Reformirani HDZ-ovci Drago Prgomet i Irena Petrijevčanin Vuksanović ponovno su ušli u Sabor, ali njihova bivša dvostruka kolegica Gordana Rusak, sada na izbornoj listi Milana Bandića nije ušla u Sabor. S izbornih lista koalicije Za premijera, u Sabor je ušao Milan Bandić i Miodrag Demo, svojevremeno kandidat za mjesto ministra branitelja.

Narodna koalicija ima nekoliko poznatih lista na sigurnim mjestima na izbornim listama, kao što je to bivši ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić iz SDP-a te Ivan Vrdoljak, bivši ministar gospodarstva iz HNS-a. Međutim, u Narodnoj koaliciji računaju i na preferencijalne glasove, pa ćemo tek po objavi službenih rezultata znati je li popularna bivša ministrica graditeljstva Anka Mrak-Taritaš ušla u saborske klupe.

Miro Bulj | Author: Davor Puklavec (PIXSELL) Davor Puklavec (PIXSELL)

Što se tiče i dalje treće najsnažije političke opcije, Mosta, neki do najbitnijih članova te stranke izabrani su u Sabor. Kako je prije spomenuto, u Saboru ćemo ponovno gledati Miru Bulja, tehničkog ministra unutarnjih poslova Vlahu Orepića te čelnika Mosta Božu Petrova.

Osebujni gradonačelnik Primoštena, Stipe Petrina, sudeći prema prvim izlaznim anketama, nije uspio ponovno ući u Sabor. Nekadašnji kandidat za premijera na listi SDP-a, Ljubo Jurčić kao kandidat na Bandićevoj izbornoj listi nije uspio izboriti ulazak u saborske klupe.

Stipe Petrina | Author: Hrvoje Jelavic (PIXSELL) Hrvoje Jelavic (PIXSELL)

Slična sudbina zadesila je i donedavnog SDP-ovca na čelu Splita, Ivu Baldasara. Iako je bio nositelj Bandićeve liste u njegovoj, desetoj izbornoj jedinici, Baldasar neće ući u izborne klupe, ako se pokažu točnima prvi rezultati izlaznih anketa.

HDSSB-ov Branimir Glavaš izgleda će ponovno ući u Sabor i to kao jedini predstavnik te stranke. Dragan Vulin rekao je da očekuje najmanje 3 mandata na izborima, ali čini se da će ostati samo na jednom mandatu, što je najlošiji izborni rezultat te tradicionalno uspješne regionalne stranke.

Branimir Glavaš | Author: Davor Javorovic (PIXSELL) Davor Javorovic (PIXSELL)

Na drugoj strani Hrvatske, istarsko-kvarnerska koalicija na čelu s Borisom Miletićem ostvarila je do sad najbolji izborni rezultat. Naime, njima prve izlazne ankete daju čak četiri izborna mandata.

Možda i najveći neuspjeh doživio je Radimir Čačić. Bivši ministar u dvjema Vladama, osnivač HNS-a i dugogodišnji saborski zastupnik ovoga puta ostao je bez saborskog mandata.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.