Top News
641 prikaza

Tko su Druzi? Ima ih milijun, sebe ne vide kao muslimane

Pixsell/Reuters
Ukupno oko milijun Druza živi na Bliskom istoku, prvenstveno u Siriji, Libanonu i Izraelu. U Izraelu se regrutira za vojsku muškarce iz druzijskih obitelji koji govore arapski - za razliku od ostalih arapskih Izraelaca

Na fotografijama s pogreba dvanaestoro djece iz Majdal Shamsa vide se mnogi muškarci u crnim odorama i s bijelim turbanima na glavi - duhovnici vjerske i etničke skupine Druzi. Njihov vođa u Izraelu je Sheikh Mowafak Tarif. On je već u jednom intervjuu u veljači govorio o tome kolike je žrtve njegova vjerska zajednica pretrpjela u ratu u Gazi: "U sadašnjem ratu više od desetak naših mladića je ubijeno dok su služili u oružanim snagama. To pokazuje koliko je važno da se mi borimo za našu zemlju, za Izrael, i branimo ga", rekao je tada, piše Deutsche Welle.

Ukupno oko milijun Druza živi na Bliskom istoku, prvenstveno u Siriji, Libanonu i Izraelu. Nazvani su po jednom od utemeljitelja njihove vjere Muhammedu bin Ismailu ad Durziju. Njihova je religija proizišla iz ismailitskog pokreta i pod utjecajem je šijitske tradicije, ali oni sebe ne vide kao muslimane. U Izraelu se regrutira za vojsku muškarce iz druzijskih obitelji koji govore arapski - za razliku od ostalih arapskih Izraelaca. Oni uglavnom žive na sjeveru zemlje, regiji koja je posebno teško pogođena stalnim granatiranjem od strane libanonskog Hezbolaha, piše DW.

 | Author: Pixsell/Reuters Pixsell/Reuters

Na Golanskoj visoravni pod izraelskom okupacijom - gdje je raketa usmrtila dvanaestero djece koja su igrala nogomet - situacija je nešto drugačija. Većina stanovnika Majdal Shamsa su sirijski državljani, a to područje prema međunarodnom pravu je i dalje dio Sirije. Većina Druza na Golanu nije prihvatila ponudu da dobije izraelsko državljanstvo.

 | Author: Reuters/Pixsell Reuters/Pixsell

U Libanonu, zemlji u kojoj mnogi ljudi trenutno žive u velikom strahu od izraelskih protunapada, ovu vjersku skupinu desetljećima politički predstavlja obitelj Jumblat. Walid Jumblat, zaštitnik Druza, obratio se prije nekoliko godina šijitskom Hezbolahu. Jučer se sastao s američkim izaslanikom Amosom Hochsteinom. Potrebno je da Izrael odmah zaustavi svoje napade u Libanonu i Pojasu Gaze, rekao je Jumblat predstavniku Bidenove administracije.

Prema Hrvatskoj enciklopediji, Kamal Džumblat je od libanonske neovisnosti 1943. do pogibije u atentatu 1977. bio neosporivi vođa zajednice Druza te politički vođa libanonske ljevice, a naslijedio ga je kao vođa sin Valid. U borbi za prevlast, klanu Džumblat često se suprotstavljala obitelj Arslan iz klana Jazbaki i ta dva klana vode dvije glavne političke stranke libanonskih Druza (Progresivnu socijalističku stranku i Libanonsku demokratsku stranku). Također, prema takozvanom Nacionalnom paktu temeljem kojeg su najviše dužnosti u Libanonu podijeljene po vjerskom ključu, načelnik glavnog stožera libanonske vojske uvijek je iz redova Druza.

U Izraelu, Druzi su, smješteni uglavnom na sjeveru države, organizirani kao posebna vjerska zajednica s vlastitom upravom i vjerskim sudovima te služe u izraelskoj vojsci.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.