Top News
3188 prikaza

'Mi se ne sramimo, zaslužili smo mirovine od 10.000 kuna!'

Kune
Igor Kralj (PIXSELL)
Vojska političara uzela je mirovine čak pet puta veće od prosječnih

Šestoro ljudi iz ovoga saziva Sabora - Stjepan Milinković, Ivanka Roksandić i Ana Lovrin iz HDZ-a, HDSSB-ovac Boro Grubišić, te zastupnici manjina Deneš Šoja i Furio Radin - na jedan su dan bili umirovljenici. Isto je učinio i Vladimir Šeks, koji je danas savjetnik predsjednice republike.

Zahvaljujući tom manevru, do kraja će života primati povlaštene mirovine koje, ovisno o njihovoj dobi, radnom stažu i drugim uvjetima - iznose od osam do deset tisuća kuna.

Prosječna hrvatska mirovina iznosi 2000 kuna. Najveća radnička mirovina je 2300 kuna, ali mnoštvo običnih umirovljenika živi od 1600 kuna na mjesec. Otkriće ovog manevra šokiralo je hrvatsku javnost, naviklu na svakojaka neugodna iznenađenja.

No tek je Damir Kajin, otvorenim priznanjem da tek kani učiniti to isto, izazvao zaprepaštenje. Glas vapijućeg u pustinji, zastupnik poniženih i uvrijeđenih, hrabri zagovornik umirovljenika i ugroženih manjina, otvoreno je priznao da bi ga u Istri, ako to ne učini, smatrali idiotom.

Vladimir Šeks je, dan prije Kajinova posrnuća, također hladnokrvno rekao kako se umirovio na jedan dan kako nakon promjena zakona ne bi dobio manju mirovinu. Pokazalo se da će kao korisnik povlaštene saborske mirovine dobivati 9700 kuna, dok bi kao korisnik obične starosne mirovine imao 8500 kuna...

Kad je afera izbila, građani su bili ogorčeni

-Sram ga može biti! I Šeksa i sve ostale koji su aktivirali mirovine pa opet ostaju u Saboru. Kako ih nije sram što su se javili da uhvate toliku mirovinu, a mi koji smo radili i po 16 sati na nogama, imamo samo 2100 kuna - rekla nam je jedna bivša radnica propalog Kamenskog. Za sebe kaže da je ‘umjetnica’ u preživljavanju.

Radnice u tvornici Kamensko | Author: Marijan Sušenj/PIXSELL Marijan Sušenj/PIXSELL

-Hvala Bogu da imam ovoliko slobodnog vremena pa hodam naokolo i tražim akcije kad kupujem hranu. Ne znam kako drukčije - prepričava nekadašnja voditeljica Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Kamenskom za koji je dobivala republičke nagrade u Jugoslaviji. Nije joj bilo teško, prepričava, raditi i po 16 sati uz preše za peglanje. Kolegice su padale i u nesvijest od vrućine, no ona je u radu vidjela i dobru stranu jer nije sjedila nego se kretala - priča ogorčena žena.

Zahtjev za izdavanje potvrda o trajanju mandata - kao preduvjet za dodjelu mirovine - podnijeli su još i zastupnici Đurđa Adlešič, Željka Antunović, Mladen Barišić, Luka Bebić, Božo Biškupić, Dragutin Bodakoš, Marin Brkarić, Karmela Caparin, Ivan Čehok, Miljenko Dorić, Josip Friščić, Ivo Grbić, Stanko Grčić, Boro Grubišić, Ivan Hanžek, Andrija Hebrang, Danica Hursa, Ivan Jarnjak, Ana Lovrin, Nevenka Majdenić, Anton Mance, Nevenka Marinović, Krunoslav Markovinović, Marina Matulović Dropulić, Nazif Memedi, Stjepan Milinković, Petar Mlinarić, Živko Nenadić, Božidar Pankretić, Niko Rebić, Jerko Rošin, Ivo Sanader, Petar Selem, Nevio Šetić, Vesna Škulić, Dubravka Šuica, Šemso Tanković, Marko Turić, Vedran Rožić, Davorko Vidović, Antun Vujić i Dragan Vukić.

Oni su tako uhvatili zadnji vlak. Te mirovine prije njih - govorimo li samo o družini s Markova trga - koristilo je 500-tinjak bivših zastupnika, članova vlada i ustavnih sudaca. 

Antun Vujić ne vidi u svojoj mirovini nikakav problem.

- Odradio sam puni radni staž i svoju mirovinu bih po tome mogao prije nazvati nepovlaštenom - kaže Vujić, pa dodaje: - Ona iznosi oko 8000 kuna, a puno veći iznos imao bih da sam po godinama rada završio u normalnoj mirovini. Iskreno, ne bunim se i meni je i ovo što imam dosta - rekao je Vujić.

Cijeli sustav privilegiranih mirovina, začet još devedesetih, godinama je iritirao građane baš zato što je potencirao strahovite statusne i materijalne razlike između pripadnika političke kaste i svih ostalih građana. Političare je sustav tretirao kao najvredniji dio nacionalne “sive mase”, kao dijelove organizma bez kojih sustav ne može preživjeti.

Uistinu se međutim radilo o pukom potkupljivanju, kao i discipliniranju zastupnika. Znalo se da ih postojeće privilegije (visoka plaća i drugo) drže lojalnima stranačkom vodstvu, a buduće povlastice (mirovina) osiguravaju njihovu trajnu stegu... U mirovinski sustav tako su upadali svi koji su bili politički dovoljno važni i dovoljno poslušni.

Ima ih i mladih s 'finim' mirovinama

Nitko, pa ni Vlada Ivice Račana, nije se htio odreći tog instrumenta kontrole, nagrade i kazne. Tek su rijetki pojedinci bili protiv.

Vesna Škare Ožbolt | Author: Robert Anić (PIXSELL) Robert Anić (PIXSELL)

- Zastupnici moraju dijeliti sudbinu ostalih građana - rekla je 2003. Vesna Škare Ožbolt podržavajući zamisao da se ukinu privilegirane saborske mirovine

Najmlađi od zastupnika iz prošlog saziva, a koji je otišao u mirovinu, je Dragan Vukić (44) iz HDZ-a. Ovaj inženjer poljoprivrede je bio zastupnik dijaspore.

Rođen je 3. travnja 1967. u Trnčini, općina Ravno, Bosna i Hercegovina. Bio je član Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Odbora za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj. Već na raspuštanje Sabora je reagirao suzdržano, točnije bio je suzdržan dok se izglasavala odluka.

U javnosti je zapažen i skandal u kojem je Vukić dok je bio zastupnik u Saboru od Ministarstva poljoprivrede i šumarstva Federacije BiH dobio 76.000 konvertiblinih maraka na dar u ime financiranja ruralnog razvoja, stručnih projekata i simpozija. U Hrvatskoj je Vukić izazvao skandal jer nije htio dostaviti imovinsku karticu. Poslije se otkrilo da je od Sabora naplatio 80.644 kune putnih troškova.

Među trojicom najmlađih novih saborskih umirovljenika je i Ivan Čehok (46). Rođen je 13. rujna 1965. u mjestu Korenjak. Ipak, u javnosti je puno poznatiji postao kao varaždinski gradonačelnik, koji je zbog sumnje da je grad Varaždin oštetio za najmanje 29 milijuna kuna, uhićen te pritvoren u Remetincu. Ovaj profesor filozofije i komparativne književnosti sada u mirovini čeka da pravosuđe rasplete njegov slučaj.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • ZeljkoRiyadh 09:05 04.Veljača 2016.

  I onda gospodin novinar u ovim istim novinama ima snage tvrditi da je Drugi mirovinski fond uzrok manjka solidarnog mirovinskog fonda...SVAŠTA!!! Živio Ćaća Tuđman!!!

 • ZeljkoRiyadh 09:04 04.Veljača 2016.

  A takvih je pijavica preko 500-tinjak, kaže autor ovog članka...(mjesečno je to 5.000.000,00 kn ; godišnje 60.000.000,00 kn, posljednjih 25 godina je to 1.5 milijarda kuna..samo za 500 "odličnika" ????).

 • ZeljkoRiyadh 09:03 04.Veljača 2016.

  Dakle, samo 50, u ovom članku, spomenutih saborskih zastupnika predstavlja mjesečni teret od 500.000,00 kn za solidarni mirovinski fond, puta 12 mjeseci godišnje iznosi 6.000.000,00 kn, koji je za fond vjerojatno čisti gubitak, pa će se i zbog njih fond zaduživati.