Top News
869 prikaza

Todorić lagao kada je rekao da bi odveo Hrvatsku do zvijezda

Ivica Todorić
REUTERS
Tvrdi da je već pripremio Agrokor za burzu i da bi u tome uspio, dokumenti pokazuju suprotno

Napali su nas kad smo praktički bili na burzi. Pripremali smo se pet-šest godina i sve je bilo spremno za javnu ponudu dionica tvrtki iz sektora prehrane. Procjena je bila da je vrijednost sektora 2,5 milijardi eura. Mi smo praktički bili na burzi i da smo izašli na nju, mi bi Hrvatsku prema zvijezdama povukli, rekao je to u prvom video obraćanju jučer Ivica Todorić, posrnuli vlasnik Agrokora.

Tom izjavom je htio pokazati da je Agrokor dobro stajao, privukao bi ulagače, ali samo da nije razvlašten Lex Agrokorom. Međutim, dokument koji posjedujemo pokazuje potpuno suprotno. U njemu se raskida ugovor o IPO (inicijalna javna ponuda, odnosno izlazak na burzu) Agrokora potpisan između Ivice Todorića i njegova Agrokora.

Dokument koji raskrinkava Ivicu Todorića | Author: 24sata.hr 24sata.hr

"Na temelju analize svih dostupnih podataka i činjenica da do realizacije predmetnog projekta nije i niti će doći, stranke raskidaju ugovor s danom 14.prosinca 2016." stoji u tom raskidu koje je Ivica Todorić potpisao u biti sa samim sobom, odnosno kompanijom Agrokor.

Na pripreme tog IPO-a je potrošeno 2,26 milijardi kuna s tajnog računa tijekom pet godina. Da je IPO uspio, Todorić bi to trebao nadoknaditi Agrokoru. Ali kako nije, sve je palo na leđa tvrtke iako je trošak napravio Todorić i njegova obitelj. Prema istražiteljima, veliki dio tih 2,26 milijardi kuna uopće nije otišao na pripremu IPO-a, nego na privatne troškove obitelji.

Agrokor je tako, sumnjaju istražitelji, pod krinkom pripreme za izlazak na burzu platio privatne troškove dočeka Nove godine u Istanbulu, boravak Martine Todorić, supruge Ante Todorića u hotelu Grand Canal u Veneciji. Putovanje Ivana Crnjca, bivšeg direktora u Agrokoru, i njegove supruge Vesne u Pariz, troškove obitelji kćeri Ive Balent na skijalištu u La Villi...S njega su plaćali i servisiranje svoje jahte broda u marini St. Andrea, te računi u Marini Frapa i vez u ACI marini.

Ivica Todorić Ivica bez marice Top News Todorić kao baba narikača: "Bože moj, ljudi moji..."

Državni odvjetnici vjeruju da je s tog računa plaćeno i putovanje osumnjičenog Damira Kuštraka i njegove supruge u New York, te put Ante Todorića s obitelji u Dohu za Uskrs 2015. Samo za put Ivice Todorića s obitelji u Bangkok za Božić 2013. godine isplaćeno je 300 tisuća kuna.

Pod istom stavkom isplaćen je i iznos koncesijske naknade za Todorićevu Villu Castelo, kao i građevinski radovi na Vili Camelia u Medveji. Zet Hrvoje Balent kupovao je s tim novcem u Eraldo Boutiqueu u Veneciji, te da su i plaćani brojni letovi između Zagreba i St. Gallena, kao i privatni zrakoplov za Martinu Todorić za Milano, te Vesnu Todorić, suprugu Ivice Todorića, za Barcelonu. Plaćani su i troškovi kartica članova uprave.

"Nisam izvukao niti lipu iz Agrokora. Nisu ništa našli iako su me optuživali za razne malverzacije", ustvrdio je pak Todorić koji pred istražiteljima u Hrvatskoj ne želi odgovoriti na sva sporna pitanja nego je otišao u London

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • galjego 09:29 02.Veljača 2018.

    Todorić govori istinu samo kad se zabuni!