Top News
395 prikaza

Treba li svijet strahovati od 'kineske upale pluća'?

Ivo Čagalj/PIXSELL
Kina tvrdi da nije riječ o jednoj bolesti, nego o upali pluća uzrokovanoj s raznim virusima. Navode da postoji više različitih uzročnika upala pluća

U Kini je došlo do naglog porasta broja hospitalizirane djece zbog upale pluća, treba li zbog toga svijet strahovati? Odgovore smo tražili od poznatog infektologa iz Splita, dr. Ive Ivića.

Imate li saznanja o kakvoj je bolesti riječ?

Kinezi kažu da su to uobičajene virusne i druge infekcije, samo što je sad došlo do povećanog broja oboljelih. Treba imati na umu da su Kinezi imali daleko strožu izolaciju tijekom pandemije korona virusa. Sad im se napunio bazen djece koja se nisu postupno zaražavala. Nakon nekoliko godina se to nakupilo pa sad imaju mnogo neprokužene populacije, tj. djece koja se sad lakše razbole kad su skinute maske i ograničenja.

 | Author: Ivo Čagalj/PIXSELL Ivo Čagalj/PIXSELL

Koliko je ista opasna?

Prema izvješćima koja stižu iz Kine, ove respiratorne bolesti nisu opasne. Nema podataka o umiranjima od iste. Upale pluća koje se javljaju liječe se svaka na svoj način ovisno o uzročniku. Gripa isto tako uzrokuje upalu pluća. To su samoprolazeće bolesti, dok za neke postoje i antibiotici koji djeluju. U slučaju virusne infekcije koja je dovela do upale pluća, tad se skida temperatura. U slučaju ako je uzročnik virus gripe, za to postoji lijek, dok za ostale virusne upale pluća nemamo lijek koji bi ubio virus i prekinuo tijek bolesti. Nekad se daju i antibiotici, ali od toga nema koristi.

Postoji li opasnost da se ista proširi svijetom, poput COVID-a?

Kina tvrdi da nije riječ o jednoj bolesti, nego o upali pluća uzrokovanoj s raznim virusima. Navode da postoji više različitih uzročnika upala pluća. Većinom su uzrokovani virusima i mikroplazmom. Jedan od uzročnika je sigurno i hripavac.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.