Top News
649 prikaza

Trump bi zbog otkaza Sessionsu i sam mogao pasti

Jeff Sessions
1/7
REUTERS
Jeff Sessions podnio je ostavku na zahtjev predsjednika Donalda Trumpa

Američki glavni državni odvjetnik Jeff Sessions podnio je ostavku na zahtjev predsjednika Donalda Trumpa koji mu zamjera što se isključio iz istrage o ruskom upletanju u predsjedničke izbore 2016. 

"Zahvaljujem glavnom državnom odvjetniku Jeffu Sessionsu na njegovoj službi, i želimo mu dobro! Trajna zamjena bit će nominiarana uskoro", napisao je Trump na Twitteru.

U potezu koji bi se mogao odraziti na istragu ruskog upletanja u izbore koju vodi posebni istražitelj Robert Mueller, Trump je zamijenio Sessionsa i objavio da će ga naslijediti Matthew Whitaker, koji je bio predstojnik Sessionsova ureda. Fox News pročitao je pismo u kojem Sessions navodi kako je takav potez od njega zatražen.

Sessions je izgubio predsjednikovo povjerenje, iako je ostao vjeran programu Bijele kuće. Session je tražio izuzeće u istrazi ruskog uplitanja u američke izbore 2016. zbog svojih kontakata s veleposlanikom. Čelnica demokrata u Zastupničkom domu Nancy Pelosi odmah je reagirala na ostavku ocjenom da je to "očiti pokušaj" potkapanja i okončanja Muellerove istrage.

U izjavi na Twitteru Pelosi je pozvala Matthewa Whitakera da se izuzme iz istrage i poručila: “Kongres mora poduzeti hitnu akciju da zaštiti vladavinu prava i cjelovitost istrage".

Američki glavni državni odvjetnik Jeff Session | Author: JONATHAN ERNST/REUTERS/PIXSELL JONATHAN ERNST/REUTERS/PIXSELL
Whitakerovo izuzeće zatražio je i vođa demokrata u Senatu Chuck Schumer.

''S obzirom na njegove prethodne komentare i nametanja ograničenja Muellerovoj istrazi, Whitaker bi se trebao izuzeti'' dok obnaša dužnost glavnog državnog odvjetnika.

Zamjenio je Trump tako Jeffa Sessionsa sa svojim lojalnim čovjekom Whitakerom koji će sada preuzeti upravljanje istragom oko ruskog uplitanja u američke izbore. Time je budućnost istrage koju vodi Robert S. Mueller III dovedena u pitanje. Whitaker, ovaj odvjetnik iz Iowe, bivši igrač nogometa i bivši kandidat za senatora, već je ranije kritizirao opseg istrage, posebno njezin fokus na Trumpove financije. 

"Otvara to niz pitanja i zabrinutosti oko toga da je istraga zapravo lov na vještice", napisao je u kolumni za CNN. 

Do sada je zamjenik državnog odvjetnika Rod J. Rosenstein nadgledao istragu budući da se Sessions iz nje izuzeo u ožujku 2017. godine. Demokrati su odmah zatražili da se Whitaker izuzme od vođenja istrage, kritizirajući ga zbog raznih mogućih sukoba interesa i zbog njegove povezanosti sa jednim od svjedoka Samom Clovisom, bivšim pomoćnikom u Trumpovoj kampanji 2014. godine. Naime Whitaker je bio voditelj Clovisove neuspješne kampanje za državnog blagajnika u Iowi. 

O njegovom izuzeću raspravljat će i članovi pravosudnog etičkog odbora. Ako presude da on to ne može biti, pretpostavlja se kako će Rosenstein nastaviti nadgledati istragu.

"Predan sam vođenju poštenog odjela s najvišim etičkim standardima koji podržavaju vladavinu zakona i pravde za sve Amerikance'' rekao je Whitaker u priopćenju u kojem je Sessiona nazvao " čovjekom od integriteta''.

Donald Trump Plan i program Top News Pet stvari kojima Demokrati mogu 'rasturiti' Trumpa

Kao državni odvjetnik Whitaker bi bio u stanju spriječiti ili potkopati istragu ili blokirati Muellera prilikom donošenja konačnog izvješća o tome jesu li se savjetnici Trumpove kampanje urotili sa Rusijom i utjecali na kampanju 2016. i je li predsjednik to pokušao prikriti. Bilo kakav takav korak mogao bi izazvati dramatični sukob sa novom demokratskom većinom. Demokrat Jerrold Nadler, na čelu kongresnog odbora za pravosuđe, bio je jedan od onih koji su obećavali istragu u trenutku kada stranka preuzme kontrolu. 

"Amerikanci razumiju kako nitko nije iznad zakona i zahtijevaju odgovornost od svoje vlade. Otpuštanje Jeffa Sessionsa bit će istraženo i netko će snositi odgovornost. Ovo mora početi odmah, a ako ne, tada će to biti prioritet demokratskog kongresa u siječnju", rekao je Nadler. 

Posebno oštar u svojim komentarima bio je senator Bernie Sanders koji je najavio kako bi ovo mogao biti ''neprihvatljiv prekršaj'', piše The Hill. 

''Predsjendik Trump mora dozvoliti nastavak Muellerove istrage. Bilo kakav pokušaj uplitanja od strane predsjednika ili ministarstva pravosuđa bit će opstrukcija pravde i neprihvatljiv prekršaj''.

Demokrat iz Kalifornije Adam B. Schiff koji će biti na čelu stalnog Odbora Predstavničkog doma za obavještajne poslove, rekao je kako će bilo kakvo uplitanje u Muellerovu istragu "uzrokovati ustavnu krizu i umanjit vladavinu zakona". 

Glavni demokrat u gornjem domu, Senatu, Chuck Schumer zatražio je pak od Mathewa Whitakera, novog državnog odvjetnika, da se isključi iz nadgledanja istrage o ruskom uplitanju u američke izbore.

Američki predsjednik Donald Trump i Jeff Sessions | Author: JONATHAN ERNST/REUTERS/PIXSELL JONATHAN ERNST/REUTERS/PIXSELL
"Uzmu li se u obzir njegovi raniji komentari o tome da se ne financira i da se ograniči Muellerova istraga, Whitaker treba se isključiti iz nadzora cijelo vrijeme dok je na dužnosti državnog odvjetnika", napisao je Schumer na Twitteru. "Jasno je da predsjednik nešto skriva", napisao je na Twitteru.

Whitaker je bio komentator za pravosuđe tv mreže CNN u 2017. kada je napisao članak pod naslovom "Muellerova istraga Trumpa ide predaleko", u kojem je izričito tražio da se iz istrage isključe Trumpove financije i financije njegove obitelji. 

I čelnica demokrata u Zastupničkom domu Nancy Pelosi odmah je reagirala na ostavku ocjenom da je to "očiti pokušaj" potkapanja i okončanja Muellerove istrage. U izjavi na Twitteru Pelosi je pozvala Matthewa Whitakera da se izuzme iz istrage i poručila kako “Kongres mora poduzeti hitnu akciju da zaštiti vladavinu prava i cjelovitost istrage". 

Republikanci se pak ne brinu puno oko ovog Trumpovog poteza. Senator Lindsey Graham, rekao je 2017. godine kako će " biti pakao'' ako Trump otpusti državnog odvjetnika, no sada nije kritizirao ovaj predsjednikov potez. 

"Veselim se radu sa predsjednikom Trumpom u pronalasku vrijednog nasljednika kako bi mogli pokrenuti novo poglavlje u ministarstvu pravosuđa", rekao je Graham. Svoje riječi malo je ublažio pa je tako u kolovozu rekao kako je Sessions izgubio povjerenje Trumpa. 

Brett Kavanaugh i Donald Trump Ne mogu vjerovati Top News Trump dobio svog suca optuživanog za pokušaj silovanja

Otpuštanje Sessionsa došlo je dan nakon što su, s obzirom na rezultate izbora na polovici mandata, demokrati preuzeli kontrolu nad Kongresom, i tako zadali snažan udarac Trumpu u ove posljednje dvije godine njegovog mandata. Republikanci su zadržali kontrolu nad Senatom i malo povećali svoju većinu, i tako omogućili Trump potvrđivanje zamjene. 

No demokrati će iskoristiti svoju poziciju kako bi otvorili istragu. 

Naglo otpuštanje Sessionsa podsjeća na George W. Busha koji je otjerao Donalda H. Rumsfelda,  bivšeg ministra obrane 2006. godine na sličan način, nakon poraza tijekom izbora na polovici mandata. John F. Kelly, predstojnik ureda Bijele kuće, navodno je nazvao Sessionsa prije konferencije kako bi ga upoznao s tim da Trump želi da on odstupi. Trump o toj temi s njim nije razgovarao, a o njegovoj sudbini nije htio ništa više reći. 

Nakon toga u Bijelu kuću stiglo je njegovo službeno pismo. 

"Dragi g. predsjedniče, na Vaš zahtjev podnosim ostavku. Najvažnije je što smo tijekom mog mandata državnog odvjetnika obnovili i potvrdili vladavinu zakona", napisao je i zahvalio predsjedniku. 

Trump je njegovu ostavku najavio, a gdje drugdje, nego na Twitteru. 

"Zahvaljujemo državnom odvjetniku Jeffu Sessionsu na njegovom radu i želimo mu sreću u daljnjem radu. Kandidat za trajnu zamjenu bit će poznat kasnije", napisao je. 

Iako je svoj potez najavljivao već ranije, stručnjaci su mislili kako će se njegovo otpuštanje prije izbora negativno odraziti na izbore. Stoga je ovaj potez zapravo bio iznenađenje. 

Jeff Sessions | Author: REUTERS REUTERS
Samo nekoliko tjedana nakon što je potvrđen na mjestu čelnog odvjetnika u zemlji, Sessions se izuzeo iz nadgledanja istrage, posebno nakon izvješća kako nije prijavio sastanak sa ruskim ambasadorom Sergey I. Kislyakom tijekom kampanje 2016. godine. Tada je Sessions govorio kako nema nikakvog zla u tim sastancima, iako je priznao da je "trebao usporiti" i možda više promisliti u negiranju kontakata sa ruskim dužnosnicima, piše The New York Times. 

No Trump mu to nikada nije zaboravio. U nekoliko navrata nazvao ga je "jako slabim",''prebjegom'', ''nepristojnim''. Privatno ga je zvao po liku i crtića g. Magoou. U intervju za New York Times u 2017. godine pokazao je svoj bijes prema njemu i rekao kako ga ne bi ni zaposlio da je znao da će se izuzeti iz istrage. 

"Kako preuzmete posao i onda se iz njega izuzmete? Da je to napravio prije odabira, ja bi mu se zahvalio i rekao da ga neću ni uzeti. To je jako nepošteno, što je blaga riječ, prema predsjedniku", rekao je tada. 

Kritizirao ga je i zbog toga što je pokrenuo istragu oko Hillary Clinton, i ostalih demokrata. Kritičari sa obje strane govorili su kako je predsjednik uništio tradicionalnu neovisnost pravosudnih agencija u onome što im se čini da je politički motiviran progon. 

Sessions mu nije javno odgovarao, sve do veljače kada je istragu predao u ruke FBI-a

"Dok god sam ja državni odvjetnik, nastavljat ću obavljati svoje dužnosti sa poštovanjem i čašću", rekao je. 

Donald Trump i predstojnik njegovog ureda John Kelly John Kelly Top News Trump mu želi dati otkaz, ali ne zna kako

Odgovorio je Trumpu i kada mu je ovaj rekao da "nikada nije preuzeo kontrolu na pravosuđem", pa mu je poručio da se na "ministarstvo pravosuđa neće neumjesno utjecati političkim odlukama". Pokušao je otići barem dva puta. Trump ga je tako optužio da je "nelojalan", Sessions je postao jako emotivan i pristao na odlazak. Reince Priebus, tadašnji šef kabineta rekao je kako istrčao iz zgrade i na parkiralištu ga pokušao zaustaviti da ne ode. 

Sljedeći u nizu kao mogući nasljednik Sessionsa je Ronstein, no Trump je i na njega je imao prigovore. Cilj postavljanja Whitakera  je istjerati Muellera, no Rosenstein kaže kako ne vidi nikakvog opravdanja za njegovim otpuštanjem. Trump je tijekom konferencije inzistirao na tom da je imao pravo naručiti i završiti istragu. 

"Mogao sam ju zaključiti u bilo kojem trenutku kada sam želio. Nisam. Nije bilo ničega, nije bilo dosluha. Trebalo ju je završiti jer je jako loša za našu zemlju", rekao je. 

Trump Whitakera doživljava kao svoje oči i uši i ima puno povjerenje u njega. Čest je gost u Bijeloj kući i jedan od njihovih pomoćnika. Sessions je 2016. godine bio prvi senator koji je podržao Trumpovu predsjedničku kampanju i njegov najbliži savjetnik o nacionalnim pitanjima. Bio je on i alat kojim je Trumpova agenda smanjivanja ilegalne imigracije postala stvarnost, naredivši "nula tolerancije" prema migrantskim obiteljima na granici. 

Oblikovao je Trumpovu 'crnu' poruku prema migrantima i nove pokušaje razdvajanja obitelji na granicama. No unatoč tom što je bio jedan od najučinkovitijih članova njegova kabineta, Sessions se nikada nije oporavio od Trumpova bijesa zbog isključivanja iz ruske istrage. 

Ovaj 71-godišnjak svoju odvjetničku karijeru započeo je u Alabami, a 1996. godine ušao je u Senat. 

Nedavni posjet Jeffa Sessionsa Hrvatskoj, u svibnju ove godine, pokazao je koliko blisko Hrsvtaka surađuje sa SAD-om, posebno na polju suzbijanja organiziranog kriminala. Sessions je izjavio da je u posljednje tri godine uhićeno 118 ljudi te su zaplijenjeni droga i oružje.

Samo u ožujku hrvatska policija u suradnji s DEA-om, primjerice, zaplijenila je 100 kilograma kokaina. SAD ima najbliskiju suradnju s Hrvatskom, a takva postignuća želi proširiti u čitavoj regiji, zaključio je Sessions koji je hrvatskog ministra policije Davora Božinovića ugostio u siječnju u Washingtonu. Hrvatski ministar unutarnjih poslova kazao je da je i potvrđeno kako je Hrvatska, u ovom dijelu Europe, ključni saveznik SAD-a te da su on i Sessions razgovarali o produbljivanju tog strateškog partnerstva.

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.