Top News Izbori u Americi
8283 prikaza

Trump će promijeniti svijet na ovih 5 načina

Pobjednički govor Donalda Trumpa
MIKE SEGAR/REUTERS/PIXSELL
Svijet bi mogao iskusiti temeljite promjene samo zato što je Trump preuzeo vlast najmoćnije države svijeta

Pobjeda Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima mogla bi promijeniti odnos Amerike i svijeta na nekoliko iznimno bitnih načina.

BBC je izabrao pet promjena koje možemo očekivati tijekom Trumpovog mandata.

Slobodna trgovina

Ako Donald Trump primijeni svoja politička obećanja o vanjskoj trgovini bit će to najveća promjena u američkim poslovnim odnosima s ostatkom svijeta posljednjih nekoliko desetljeća. Prijetio je da će poništiti nekoliko važnih dogovora o slobodnoj trgovini. Uključujući i Sjevernoamerički sporazum o slobodnoj trgovini (NAFTA) između SAD, Kanada i Meksika. NAFTA je, prema Trumpu, odgovorna za gubitak radnih mjesta u SAD-u. Predložio je čak i povlačenje SAD-a iz Svjetske trgovinske organizacije. Osim toga, Trump podržava i uvođenje carinskih nameta na robu iz Kine i Meksika, a sve kako bi spriječio kompanije da sele američku proizvodnju južno preko granice.

Klimatske promjene

Trump je osobno najavio ukidanje Pariškog dogovora o klimatskim promjenama kojeg je potpisalo gotovo 200 država svijeta u prosincu 2015. godine. Najavio je i da će zaustaviti sva plaćanja SAD-a u programe za zaustavljanje globalnog zatopljenja Ujedinjenih naroda. Niti jedna država ne može samostalno zaustaviti Pariški dogovor, ali SAD kao jedna od najindustrijaliziranijih država na svijetu ima ogroman utjecaj na svjetsku klimu. Čak i zaustavljanje programa koje je započeo Barack Obama moglo bi imati veliki utjecaj na održivost postignutih dogovora. Trump je u prošlosti predlagao veću eksploataciju fosilnih goriva, manju zakonsku regulaciju eksploatacije i odobravanje naftovoda Keystone XL iz Kanade.

Zatvorene granice

Iako je od početka kampanje imao iznimno oštru retoriku prema imigrantima, iako je obećavao gradnju zida na južnoj granici SAD-a, Trump je nekad govorio da mu je san trgovina bez granica. Zato što je često mijenjao svoje stavove, teško je predvidjeti kakve će stavove imati prema granicama. Na početku kampanje govorio je o deportaciji 11 milijuna imigranata, da bi na kraju pričao o deportaciji milijuna kriminalaca. Jednom prilikom je i tražio zabranu ulaska svim muslimanima, ali je s vremenom ublažio i tu retoriku. Čak i njegov famozni zid prema Meksiku je s vremenom nestao iz govora.

NATO

Trump je oštro kritizirao Sjevernoatlantski savez i govorio je da su saveznici nezahvalni koji opstaju samo zato što je Amerika tako benevolentna. Govorio je da SAD više ne može priuštiti zaštitu Europskih država bez adekvatnih kompenzacija. Predlagao je da SAD jednostavno povuče svoje trupe iz Europe, ne plate li članice NATO-a. U jednu ruku, on je samo naglas rekao kritiku koju SAD već dulje vrijeme upućuje saveznicama da ne troše barem 2% svojih godišnjih proračuna na obranu. Međutim, NATO postoji već desetljećima i kamen je temeljac američke vanjske politike.

Rusija

Uvjeren je da može smiriti tenzije s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a već dulje vrijeme priča o divljenju Putinu i njegovom vođenju Rusije. Nije davao neke konkretnije detalje, ali je napomenuo da bi volio surađivati s Rusijom u borbi protiv Islamske države. Jedino u što je uvjeren je da bi ga Putin poštovao daleko više nego Hillary Clinton ili trenutačnog predsjednika SAD-a Baracka Obamu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.