Top News
2180 prikaza

Trump dao otkaz čovjeku koji ga je stvorio

Steve Bannon i Donald Trump
CARLOS BARRIA/REUTERS/PIXSELL
Uvjereni desničar, kreator "lažnih vijesti", potjeran je iz Vijeća za nacionalnu sigurnost

Kontroverzni Steve Bannon upravo je razriješen dužnosti savjetnika za nacionalnu sigurnost u Bijeloj kući. Kako javljaju američki mediji, Bannona je osobno predsjednik Donald Trump uklonio iz svog vijeća za nacionalnu sigurnost. 

Njegovo imenovanje u vijeće koje savjetuje američkog predsjednika o svim važnijim odlukama koje se tiču obrane, od ratovanja do prijedloga zakona, izazvalo je velike kontroverze zato što je on bio jedini civil i to povrh svega, civil bez ikakvog prethodnog vojnog iskustva, imenovan u vijeće gdje obično sjede aktivni generali. 

Imenovanje je istovremeno stvorilo kadrovske probleme zato što su najviši američki vojni zapovjednici izgubili na važnosti i ispostavilo se da u tako bitnom tijelu, jedan civil ima najveći utjecaj.

Bannonu ostaje "utješna pozicija" glavnog stratega Bijele kuće, poziciju koju je Trump uspostavio nakon pobjede na izborima kako bi nagradio najbližeg suradnika i vrlo vjerojatno najodgovorniju osobu za njegov izborni uspjeh.

Vrijedi podsjetiti da je Bannon je bivši direktor ultra-desnog ksenofobnog i nerijetko rasističkog portala Breitbart, odlučan da rasturi američki politički establišment, koji se prije imenovanja u Bijelu kuću istaknuo s nizom kontroverznih izjava. Na primjer, u kolovozu prošle godine rekao je: "Ja sam lenjinist. Lenjin je želio uništiti državu i to je i moj cilj. Želim sve srušiti i uništiti današnji establišment", rekao je Bannon koji je svojedobno zabrazdio u prilično dosta ezoterične i tamne teme, sudeći prema njegovim izjavama iz studenog 2016.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.