Top News
2035 prikaza

Ivanka i Jared 'teški' su milijardu dolara

Ivanka Trump
REUTERS
Novi američki predsjednik okružio se bogatašima teškima desetke i stotine milijune dolara

Imovina Ivanke Trump i njenog supruga procjenjuje se na stotine milijuna dolara, a sve to dok rade za američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Na 54 stranice izvještaja o financijama Kushnera i supruge stoji mnoštvo šesteroznamenkasti i sedmeroznamenkastih iznosa. Kako piše britanski Independent, dokumenti su bili dio objave financijskih podataka o 180 viših dužnosnika Bijele kuće, a svi su objavljeni u petak kasno navečer.

Kako javlja Associated Press, imovina Ivanke i Jareda procjenjuje se na 240 milijuna dolara, ali New York Times upozorava da moćni bračni par i dalje zarađuje od poslovnog carstva procijenjenog na 740 milijuna dolara. Dokumenti daju kratki uvid u imovinu zaposlenika američkih vlasti u trenutku početka njihovog zaposlenja, ali ne daju nikakve naznake o procesu rasprodaje sve te imovine koja bi mogla predstavljati sukob interesa.

Isti dokumenti pokazuju da se predsjednik Trump okružio nekima od najbogatijih ljudi koji su ikad radili u Bijeloj kući.

Donald i Melania Trump | Author: Reuters/Pixsell Reuters/Pixsell

Ivanka i Jared dali su ostavke na sve dužnosti koje su obnašali prije dolaska u Bijelu kuću, a prodali su i dio imovine. Međutim, zadržali su ogromnu većinu globalnog carstva nekretnina. Sam Kushner navodno je obnašao izvršne dužnosti u 266 kompanija, korporacija i neprofitnih grupa, a na sve te pozicije je trebao dati ostavke.

Predsjednikova kći Ivanka nedavno se i službeno preselila u Bijelu kuću gdje bi je trebala čekati neka pozicija u državnoj upravi. Ona će zadržati i poslovni udio, vrijedan između 5 i 25 milijuna dolara, u hotelu Trump International u Washingtonu. Prema Jaredovom financijskom izvještaju, Ivanka je zaradila negdje između milijun i pet milijun dolara od hotela samo između siječnja 2016. godine i ožujka 2017. godine. Zanimljivo je da je isti hotel, tek nekoliko stotina metara od Bijele kuće, izazvao poseban interes među stranim diplomatima, a sumnja se da bi oni mogli odsjedati u tom hotelu zato što se nadaju da će tako lakše dobiti političku uslugu od Trumpa.

Donalda su udruge već optužile da postoji sumnja u sukob interesa zbog vlasništva nad hotelima i golf igralištima, a on je uzvratio da je kontrolu predao dvojici najstarijih sinova.

Steve Bannon | Author: REUTERS REUTERS

U istim izvještajima otkriveno je da glavni strateg Bijele kuće, Steve Bannon, posjeduje imovinu vrijednu između 13 i 56 milijun dolara. Samo njegova konzultantska kompanija, Bannon Strategic Advisors, vrijedi do 25 milijun dolara. Objavio je i da je zaradio nešto manje od 200.000 dolara prošle godine dok je bio šef Breitbart Newsa, a prije nego je dao ostavku i pridružio se Trumpovoj kampanji.

Još jedna bliska Trumpova savjetnica, Kellyanne Conway, "teška je" do 40 milijun dolara, a sve zbog ulaganja i prihoda od konzultantskih angažmana. Velika većina imovine, više od 31 milijuna dolara, drži u gotovini ili u stranim valutama. Pretpostavlja se da je to zato što je morala prodati ogroman dio svoje imovine kako bi mogla doći raditi u Bijelu kuću.

Vlasnica je dionica duhanskih kompanija kao što su proizvođači Marlbora, Philip Morris, a vlasnica je dionica farmaceutskog diva Pfizera.

Gary Cohn, šef Trumpovog ekonomskog savjetničkog vijeća, napustio je posao u Goldman Sachsu. Tijekom rada u tom bankarskom divu, zaradio je više od 40 milijuna dolara. Zaradio je i milijun dolara od jedne kineske banke.

Predsjednik Trump i njegov zamjenik ne moraju objaviti nove financijske izvještaje do iduće godine.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.