Top News
2913 prikaza

Trumpova 'Katica za sve' - i još spava s njegovom kćeri

Jared Kushner
REUTERS
Petljao je s Rusima još u prosincu, sad pokriva i Irak, Kinu, S. Arabiju, Bliski istok... reformu pravosuđa...

Kada se general Joseph Dunford, zapovjednik Združenih stožera oružanih snaga, u ponedjeljak pojavio u Bagdadu, najviši uzvanik u njegovom vojnom avionu nije bio nitko tko bi već ranije bio u Iraku. CNN je primijetio da je to bio Jared Kushner, 36-godišnji nekretninski magnat.

Njega je to što je slučajno oženjen najstarijom kćeri Donalda Trumpa, preko noći pretvorilo u središnju točku vanjskih američkih političkih odnosa, iako je riječ o diplomatski potpuno neiskusnom čovjeku, te onime koji se bavi svakom glavnom stvari koja se tiče Trumpove administracije. Kushner je posjetio Irak na Dunfordov poziv kako bi preuzeo izvještaje o stanju s vojnim udarima na ISIL, te kako bi se susreo s američkim i iračkim dužnosnicima.

Donald Trump Top News Jezive manipulacije internetom ruše demokratske režime

Irak je posljednje u nizu Kushnerovih zaduženja, njegova uloga višeg Trumpovog savjetnika čini se da raste svakog dana, kao i njegov utjecaj na svog tasta u svakom dijelu vlade. U nekim slučajevima Kushnerova uloga u tastovoj administraciji podigla je etička pitanja zbog ogromne imovine kojima Kushner u ime obitelji Trump upravlja. Podozrivost su tijekom predsjedničke tranzicije izazvale i Kushnerove veze s Rusijom, zbog čega će uskoro o tome morati odgovarati pred Senatom.

Dunford je rekao da je Kushnera u Irak pozvao još prije nekoliko tjedana: "Rekao sam mu: 'Hej, sljedeći put kad budem išao u Irak, ako si zainteresiran, pođi sa mnom, bit će nam super!'" Brojni službenici iz Bijele kuće i administracije kažu da je Kushner preuzeo kontrolu nad cijelim zapadnim krilom, pretvorivši se u ključnu osobu za kontakt s onima izvan administracije, uključujući strane diplomate, direktore kompanija, neke članove Kongresa.

On vodi i vladine reforme, kao primjerice reformu pravosuđa. Toliko njegove uloge zabrinjavaju ljude po ministarstvima i agencijama koje su obično više vezane na američku vanjsku politiku. Jedan od pomoćnika i saveznika državnog tajnika Rexa Tillersa opisao je da je ovaj diplomat frustriran Kushnerovim petljanjem u diplomaciju.

Kazao je da je Tillerson prošlog mjeseca intervenirao i odgodio susret s visokim službenicima Saudijske Arabije oko plana za borbu protiv ISIL-a jer je smatrao da je sastanak nedovoljno pripremljen. Ostali, istina, negiraju da ima tenzija između Tillersona i Kushnera, te tvrde da je Kushner vrlo koristan i Tillersonu i usmjeravanju Trumpove pažnje na probleme koji su važni Tillersonu.

Karneval u Düsseldorfu 27. 02. 2017., tema je bio Donald Trump Galerija Top News Karnevali u Njemačkoj, pogledajte što su radili Trumpu

Jedna od stvari zbog kojih Kushner izaziva podozrivost otkriće je da se u prosincu susreo s ruskim veleposlanikom u SAD-u Sergejem Kisljakom, kao i sa Sergejem Gorkovim, direktorom ruske državne banke VEB. Zato će ga ispitivati Senat. Kako je Trump ulazio u svoj 11. tjedan predsjednikovanja, Kushnerova se uloga proširila na vanjskopolitičke odnose u sjevernoj Americi, na Bliskom istoku, s Kinom...

Uoči puta u Irak, Kushner se intenzivno pripremao za sastanak s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom. Njega se smatra umjerenijim glasom od Trumpovog u odnosima s Kinom. Zato je njega dopalo pripremati susret Jinpinga i Trumpa. No, i tu su se pojavila etička pitanja.

Tvrtka za nekretnine njegove obitelji odnedavno je u razgovorima s kineskom osiguravajućom tvrtkom Anbang oko nekretnina na Manhattanu. Izvještaji govore da Kushner i Ivanka Trump skupa posjeduju 700 milijuna dolara. U jednom trenutku imao je uloge u 267 različitih tvrtki i agencija; od Trumpovog tranzicijskog tima do desetaka tvrtki po New Yorku i New Jerseyju.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.