Top News
2618 prikaza

Trump najavio oprost zločina Aliju, mnogi se pitaju kojeg

Višestruku boksački šampion Muhamed Ali
Wikipedia
Aliju je dosje izbrisan i prijestupa nema, a mnogi kažu kako se tim postupkom Trump na krivi način ulaguje muslimanskoj zajednici

Američki je predsjednik proteklih mjeseci udijelio oprost kontroverznim ličnostima poput agresivnog i homofobnog šerifa Joe ArpaiaDineshu D’Souzi, konzervativnom komentatoru koji je prekršio regulacije o financiranju kampanja, i Marthi Stewart radi ometanja istrage. Napomenuo je kako, ako do toga dođe, oprost može udijeliti i sebi.

Sada tom popisu želi nadodati i pokojnu boksačku legendu Muhammada Alija. Većina Amerikanaca niti ne zna o kakvom je kršenju zakona riječ da bi Ali uopće trebao dobiti predsjednički oprost. 

Ali je 1967. godine osuđen radi odbijanja služenja u Vijetnamskom ratu. Lokalni ured za regrutaciju odbio je njegov argument priziva savjesti. To je rezultiralo trogodišnjim prekidom karijere i oduzimanjem titula. 

Višestruku boksački šampion Muhamed Ali | Author: Wikipedia Wikipedia
Godine 1971. presuda kojom je bio osuđen zbog odbijanja odrađivanja vojne službe je ukinuta pri Vrhovnom sudu. Upravo je taj argument o ukinuću presude iskoristio i Ron Tweel, nekadašnji odvjetnik boksača koji je preminuo 2016. godine.

"Nema više osude koja treba biti ukinuta i radi koje je potreban oprost, iako je sama gesta lijepa", rekao je Tweel a na društvenim se mrežama oglasio i profesor prava Walter Dellinger, piše The Washington Post.

Donald Trump Nevjerojatno Top News Trump nadmašio sam sebe - dodijelit će si oprost

"Nema ništa za oprostiti", napisao je Dellinger i podsjetio da je presuda ukinuta jer nisu uzeta u obzir Alijeva vjerska uvjerenja. On je, pod utjecajem Nacije Islama prešao na Islam te i promijenio ime iz Cassius Marcellus Clay, Jr. prvo u Cassius X (prema Malcolmu X-u), a onda u Muhammad Ali.

Oštriji je prema Trumpu bio baptistički svećenik i borac za građanska prava Al Sharpton koji je rekao da "se pravi važan i privlači pažnju". Napomenuo je i kako bi Trumpovi "islamofobični stavovi i retorika bili uvreda Aliju".

"Ne možete se zauzimati za Islam i pravo na priziv savjesti, te onda unižavati ga, to ne ide zajedno", rekao je Sharpton. 

Kim Kardashian i Donald Trump | Author: Twitter/Donad Trump Twitter/Donad Trump
Ali ne bi bio prvi boksač kojem bi Trump udijelio oprost. Već je to učinio za pokojnog Jack Johnsona, boksača afroameričkog podrijetla koji je 1913. osuđen jer je prekršio rasističke Jim Crow era zakone jer je bjelkinju prevezao preko državne granice. 

Za to je dugo vremena lobirao glumac Sylvester Stallone, koji se proslavio ulogom boksača Rockyja Balboe u "Rocky" filmovima. Još je jedna slavna osoba uspješno lobirala kod Trumpa. Starleta Kim Kardashian West je predsjednika i posjetila u Bijeloj kući nakon čega je on skratio kaznu doživotnog zatvora za Alice Marie Johnson kojoj je drakonska kazna izrečena radi nenasilnog zločina vezanog uz narkotike.

Kim Kardashian i Donald Trump Ide na slobodu Top News Trump ispunio Kardashianici želju - pomilovao baku dilericu

"To je prekrasna moć, moć oprosta i pomilovanja. Želim da toga bude i još više, posebno za nepoštene kazne ili previsoke kazne", rekao je Trump.

U slučaju pokojnika oprosti su isključivo simboličke prirode, dok onima koji nakon toga izađu iz zatvora se ne briše dosje (niti oprost implicira nevinost) ali im pomaže u integraciji u društvo i da povrate neka prava, poput prava izlaska na izbore.

"Ali tada radi toga nije bio popularan, sada svakako je", elaborirao je predsjednik ne osvrnuvši se na to imaju li građani pravo odbiti ići u rat te što on o tome misli.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.