Ekonomix
2582 prikaza

Svijet uzvraća Trumpu: Nabili mu carine na pizzu, kavu...

Justin Trudeau i Angela Merkel, 17. 02. 2017.
Bundeskanzleramt
Popis proizvoda može se činiti nasumičan, ali iza svakoga od njih stoji čvrsta logika, nekad i direktan politički udar

Ništa od planova Donalda Trumpa u vezi carina na uvoz čelika i aluminija u SAD zasad se nije ostvarilo, u prvom redu ne to da bi prijetnjom takve vrste prisilio EU, Meksiko i Kanadu na ustupke u nekim sasvim nepovezanim područjima međunarodne trgovine. I EU i Kanada i Meksiko objavile su kakav protuudar Trumpu pripremaju, odnosno na koje proizvode koje te ekonomije uvoze iz SAD-a namjeravaju uvesti kaznene protumjere.

Kanada

Kanadski premijer Justin Trudeau | Author: REUTERS/Chris Wattie CHRIS WATTIE REUTERS/Chris Wattie CHRIS WATTIE

Premijer Justin Trudeau kazao je da se sasvim protivi carinama, što je od njega bilo za očekivati i kao od premijera pogođene nacije i kao liberala. Nije zaboravio podsjetiti niti na to da Kanada od SAD-a zapravo kupuje pola njegove proizvodnje. Kanada zato planira od 1. srpnja uvesti protumjere u ukupnom iznosu od 12,8 milijardi dolara. Riječ je o carini od 25 posto na američki čelik, što se odnosi i na željezničke tračnice, cijevi i čelične limove. Carine od 10 posto Kanada prijeti da će uvesti na:

Jogurt, umak od soje, džemove od jagoda, „začinske mješavine“, picu i quiche, sok od naranče, viski, kava, juhe i voda, proizvodi za manikuru i pedikuru, lakovi za kosu, pjene za brijanje, toaletni papir i deterdženti za suđe, igraće karte, kemijske olovke, čamci na napuhavanje, kosilice i vreće za spavanje.

Carina od 10 posto odnosi se i na svijeće, ali s izuzetkom onih za rođendanske proslave.

EU

Jean-Claude Juncker | Author: Wiktor Dabkowski/DPA/PIXSELL Wiktor Dabkowski/DPA/PIXSELL

Jean-Claude Juncker je kao predsjednik EK bio među prvima koji je sa zgražanjem odbacio mogućnost da se EU povinuje Trumpovim uvjetima. Zbog „totalno neprihvatljive“ politike SAD-a zaprijetio je da će tu zemlju EU tjerati na odgovornost pred WTO. Lista protumjera EU-a pripremljena je još u ožujku:

Viski, sok od naranče i brusnica, traperice, majice, duhan, kukuruz i drugi poljoprivredni proizvodi, čelik i industrijski proizvodi, kozmetika, roba široke potrošnje, motocikli, čamci za zabavu, duhan za šmrkanje i za žvakanje.

Cilj protumjera je da se ostvari najveći politički efekt. Mjesto na kojem se najviše proizvodi burbon je Kentucky, država u kojoj je izabran vođa većine u Senatu Mitch McConnell. Sok od naranče je, pak, vrlo važan izvozni proizvod u Floridi, koja je ključna američka država na izborima. Što se tiče vremenskog termina za koji se očekuje da se carine počnu primjenjivati, očekuje se da će to biti polovicom lipnja.

Meksiko

Enrique Pena Nieto | Author: Julian Stratenschulte/DPA/PIXSELL Julian Stratenschulte/DPA/PIXSELL

Vlada ove zemlje pri određivanju protumjera vodila se logikom po kojoj bi SAD-u prouzročila jednaku količinu štete kakvu će od carina koje je SAD odredio Meksiku, trpjeti ova zemlja.

Valjani čelik, razne cijevi, razne folije, suhomesnati proizvodi, svinjetina, umaci, bobičastvo voće, grožđe, jabuke, razni sirevi, svjetiljke.

Meksiko je inače najveći uvoznik američkog aluminija i drugi najveći uvoznik američkog čelika. Američke mjere prema Meksiku vrijede 4 milijarde dolara, što bi značilo da vlada Meksika smatra da će isto toliko vrijediti i meksičke protumjere u odnosu na SAD.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.