Top News
4813 prikaza

Trump napada Assada oružjem odmazde. Samo da Ruse promaši

Operacija raketiranja sirijske vojne baze
REUTERS
Javnost u Velikoj Britaniji protivi se intervenciji njihovih vojnika u Siriji, a May šalje podmornice

Theresa May i Donald Trump obećali su da će "odvratiti" Assadov režim od ponovne uporabe kemijskog oružja. 

Britanska premijerka i predsjednik SAD-a suglasili su se da moraju stati na kraj zlodjelu koje provode sirijske režimske snage nakon što je britanska vlada poduprla zajedničku vojnu akciju 

No, gđa May se doista mora još potruditi da bi dobila dovoljno glasova u parlamentu prije no što se britanske snage uključe u eventualnu intervenciju. 

James Mattis s vojnikom TREĆI ČOVJEK Top News Samo on može zaustaviti Treći svjetski rat

Oporbeni čelnik Jeremy Corbyn je danas optužio premijerku da ju je Trump 'instruirao' da podrži vojnu akciju. 

Unatoč godinama pregovaranja svi odnosi s Rusijom, Iranom, Turskoj, svim zemljama koje su duboko uvučene u građanski rat u Siriji, došli su do zastoja i zato se vođa Laburista zalaže da se svi britanski vojnici povuku i vrate u zemlju. 

Pozvao je vladu da podrži istragu UN-a o tome tko je izvršio napad - iako je Rusija stavila veto na tu ideju u Vijeću sigurnosti.

Corbyn također je rekao da Zapad nema dovoljno dokaza da je Assadov režim doista odgovoran za napad u Doumi.

Svjetska zdravstvena organizacija je rekla da vjeruje da je 500 ljudi bilo otrovano.

SAD i Francuska kažu da imaju uzorke krvi i urina žrtava napada u kojima su našli klor i nervni agens. 

Sinoć nakon dvosatnog sastanka Vlada je pristala podržati akciju koja bi spriječila Assada od daljnjeg korištenja kemijskog oružja iako glasnogovornik nije objavio što bi točno trebalo poduzeti i kad bi akcija počela. 

Ruska ambasada u Londonu Odabir taktike Top News Znaju li Britanci zašto uopće kažnjavaju Ruse?

'Vlada je pristala da premijerka treba nastaviti raditi sa saveznicima - Sjedinjenim Državama i Francuskom kako bi koordinirala međunarodni odgovor'. Premijerka smatra da je napad u Doumi "šokantan i barbarski čin koji je ubio 75 ljudi, uključujući djecu".

May za ovaj napad smatra odgovornim sirijskog predsjednika Assada, a u Sredozemno more je uputila podmornice Kraljevske ratne mornarice koje nose rakete. Britanija također ima eskadrile zrakoplova Tornado i Typhoon koji su stacionirani na Cipru još otkad su započeli rat protiv ISIS-a.

U međuvremenu Times je izvijestio da je prema Siriji krenula najveća američka zrakoplovna i pomorska flota od rata u Iraku 2003. godine. Sastoji se od deset ratnih brodova i dvije podmornice, s razaračem 'Donald Cook' opremljenim s 60 raketa Tomahawk.

U članku je također objavljeno da su ruski protupodmornički avioni spremni za implementaciju iz ruske zračne baze u zapadnoj Siriji.

Izraelski napad na Gazu 2018. Top News 10 krvavih ratnih sukoba koji će početi u 2018.

Vjeruje se kako su vojni načelnici naredili britanskim podmornicama naoružanim Tomahawkovim krstarećim raketama da se kreću unutar granica Sirije.

No, anketa je ukazala na to da javnost ni približno ne odobrava vojnu akciju - za to se zalaže samo 22 posto, a protiv je 43 posto Britanaca. Unatoč svemu, kabinet Therese May nada se da će u Parlamentu dobiti potporu.

U konačnici, premijerka i dalje ima mogućnost da nastavi s vojnim akcijama, ali morat će procijeniti političke posljedice koje bi, ukoliko ne dobije potporu u Parlamentu, mogla snositi, piše Daily Mail.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.