Top News
1526 prikaza

Trump ruši Obamino nasljedstvo

Prve odluke Donalda Trumpa u Bijeloj kući
JONATHAN ERNST/REUTERS/PIXSELL
Čim je ušao u Bijelu kuću, novi američki predsjednik bacio se na posao uništavanja opsežnih Obaminih reformi

Novi predsjednik SAD-a Donald Trump potpisao je u petak, čim je ušao u Bijelu kuću, ukaz protiv zakona o zdravstvenom osiguranju Obamacare koji je obećao ukinuti tijekom svoje kampanje, prenosi Hina.

Službenog naziva Affordable Care Act, pokušava se pomoći siromašnijim Amerikancima da izbjegnu ogromne troškove liječenja teških bolesti. Prije uvođenja Obamacarea, neplaćeni računi za liječenje bili su najveći uzrok osobnih bankrota u SAD-u. Osim toga, osiguravajuće kuće mogle su odbiti osigurati bilo koga i zbog bilo kakvih razloga.

Kako je Oscarom nagrađeni filmaš Michael Moore ustanovio u filmu Sicko, velike kuće su odbijale pružiti osiguranje ljudima zato što su bili previše mršavi ili previše debeli. Pronašao je čak i primjer osobe kojoj su odbili osiguranje zbog gljivične infekcije spolnog organa.

Strah od liječnika

Zbog svega toga su deseci milijuna Amerikanaca živjeli u strahu od liječnika i liječenja. S jedne strane, bolovanje kakvo je u Hrvatskoj, preko Atlantika ne postoji. Ljudi koji bi se razboljeli su najčešće išli bolesni na posao jer u suprotnom ne bi odbili plaću. S druge strane, ogroman broj Amerikanaca je zarađivao previše da bi bili na državnom zdravstvenom osiguranju i premalo da bi si mogli priuštiti ogromne premije privatnog osiguranja. 

Nakon uvođenja Obamacarea sve se iz temelja promijenilo. Mnoštvo Amerikanaca je napokon moglo odahnuti i bez straha ići liječniku.

Republikanci u američkom parlamentu nisu mirno gledali kako Obama provodi svoj naum i već godinama obećavaju da će prvom prilikom ukinuti njegovo nasljedstvo. Nakon Trumpove pobjede na predsjedničkim i nakon republikanske pobjede na parlamentarnim izborima, sve razine američke vlasti našle su se u jednoj stranci.

Republikanska opstrukcija

Već na konstituirajućoj sjednici parlamenta su pogurali uništenje Obamacarea. Kako bi osigurali da što lakše zaustave Obamacare odlučili su se na iznimno kompleksne postupke rebalansa proračuna. Iz američkog saveznog proračuna isplaćuju se ogromne svote novca za zdravstvenu njegu najsiromašnijih pod Medicaideom, a oni nešto bolje stojeći Amerikanci dobivaju porezne olakšice za zdravstveno osiguranje. Sve to košta jako puno, a Republikanci su se odlučili na ukidanje tog novca zato što im za rebalans proračuna treba obična većina u Senatu. Točnije, potreban im je samo 51 glas kako bi zaustavili financiranje Obamacarea, a za potpuno ukidanje bi im trebalo više od 60 glasova. 

Prije samo nekoliko dana američki političari predstavili su rebalans proračuna kojim bi praktički uništili najbitnije dijelove zakona, ali čak i među republikancima se sada pojavila zabrinutost. Dok je Obama sjedio u Bijeloj kući, lako su mogli njega kriviti za sve probleme sa zakonodavstvom. Sada, kad oni potpuno vladaju američkim zakonodavstvom, teško će progurati potpuno ukidanje Obamacarea.

Kako je to za Vox ispričala Sarah Binder, stručnjakinja za ustavno pravo sa sveučilišta George Washington: "Rebalans proračuna je lako prošao, ali samo ukidanje će puno teže ići. Čak i među Republikancima ne postoji konsenzus što napraviti s Obamacareom, pogotovo sada kad su ga republikanski guverneri preuzeli. Rebalans je odavno spreman, ali samo ukidanje zakona vjerujem da ni približno nije gotovo. Naravno da mogu ukinuti Obamacare, ali pitanje je što će se dogoditi poslije".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.