Top News
1162 prikaza

Trumpov branitelj: 5 neistina zbog kojih će Barr nadrapati

William Barr
1/5
Ron Sachs/DPA/PIXSELL
Sada je samo pitanje koliko vremena će Demokratima trebati da dokrajče američkog predsjednika

Sukob između Kongresa, najvećim dijelom onog dijela s demokratima, i Bijele kuće došao je na rub otvorenog rata. Ili je možda u to već i prerastao. Trumpova administracija odbila je zahtjev Kongresa da Donald Trump konačno pokaže svoje porezne prijave, iz čega bi se trebalo vidjeti je li utajivao porez.

Povrh toga, društvo oko američkog predsjednika priprema se i za sukob oko glavnog državnog tužitelja Williama Barra, čovjeka koji je nedavno predstavio izvještaj posebnog savjetnika Roberta Muellera o ruskom petljanju u američke predsjedničke izbore 2016., kao takve koji su "dokazali da Trump nije kršio zakon". Bilo je to od Barra toliko bezočno da se tada javio Mueller osobno i rekao da njegova istraga naprosto nije uspjela prikupiti dovoljno dokaza za tužbu protiv Trumpa, kazneni postupak, de facto potom i osudu.

Odbor za pravosuđe američkog Kongresa odlučio je da ministar pravosuđa William Barr nije poštivao Kongres jer nije objavio cjelovito izvješće o istrazi o umiješanosti Rusije u predsjedničke izbore 2016. godine, prenosi Hina u četvrtak

Ali da je po svemu drugo jasno da su Rusi manipulirali izborima. Barr se i dalje opire objavi necenzuriranog izvještaja. Što se Trumpovih poreza tiče, ministar financija Steven Mnuchin službeno je Kongresu na zahtjev za poreznim dokumentima Donalda Trumpa uzvratio da on to neće odobriti, i to zato što zahtjev ne navodi "legitiman cilj u skladu sa zakonima". SAD ovakvo što ne pamti duže od jednog stoljeća.

Kad je Barr jednom stao pred zastupnike i počeo odgovarati na njihova pitanja, postalo je jasno koliko on zapravo mulja oko svega. 

"Predsjednik je surađivao" zapravo je bezočna laž jer Donald Trump nije htio doći na razgovor s Muellerom, a nije htio ni odgovarati na pitanja o opstrukcijama Muellerove istrage. 

William Barr | Author: Ron Sachs/DPA/PIXSELL Ron Sachs/DPA/PIXSELL

Pokušavao je dodatno razjasniti pismo javnosti gdje je pokušavao skratiti više od 400 stranica Muellerovog izvještaja, pa se i tu malo zapetljao. Pismo, tvrdi Barr, nikada nije trebalo poslužiti kao svojevrsni rezime već samo iznijeti najvažnije zaključke o određenim temama od interesa javnosti. 

William Barr | Author: Ron Sachs/DPA/PIXSELL Ron Sachs/DPA/PIXSELL

Sve su mu mediji krivi, barem tako pokušava opravdati reakciju dugogodišnjeg prijatelja Boba Muellera koji je poprilično oštro kritizirao zaključke u onom kratkom pismu.

William Barr | Author: Ron Sachs/DPA/PIXSELL Ron Sachs/DPA/PIXSELL

Uklanjanje s dužnosti i otkaz dvije su različite stvari ako pitate Barra. Ako postoji razlika između uklanjanja Muellera s dužnosti posebnog istražitelja i davanja otkaza Muelleru, onda je vjerojatno vidi samo Barr. On tvrdi da bi otkaz ukinuo i čitavu istragu, dok bi samo micanje Muellera doveo nekog novog i, u Trumpovim očima, poštenijeg. Upravo tu leži Barrovo opravdanje zašto je ispravan zaključak da Trump nije ometao istragu. Iščitavanjem Muellerova izvještaja više se čini da nije bilo ometanja istrage jer Trumpovi podređeni nisu htjeli ga poslušati. 

William Barr | Author: Ron Sachs/DPA/PIXSELL Ron Sachs/DPA/PIXSELL

Vjerojatno najbitnija Barrova izjava bilo je slaganje sa senatorom Lindseyjem Grahamom koji ga je pitao dijelili njegovu zabrinutost zbog protuobavještajne istrage i kako je FBI počeo pratiti Trumpov izborni stožer. Takav stav je nebitan zato što je istraga počela nakon što su Australci došli FBI-u s informacijama o mogućoj suradnji Trumpovog pomoćnika Georgea Papadopoulosa s ruskim obavještajcima.

William Barr | Author: Ron Sachs/DPA/PIXSELL Ron Sachs/DPA/PIXSELL

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.