Top News
8385 prikaza

Trumpova najgora noćna mora se ostvaruje

Donald Trump u Taormini na Siciliji
pool/REUTERS/PIXSELL
Šef Trumpovog izbornog stožera već dulje je vrijeme na meti američkih istražitelja

Američki istražitelji prisluškivali su Paula Manaforta, bivšeg šefa Trumpove kampanje, pod tajnim sudskim nalozima prije i poslije izbora, priopćili su izvori CNN-a, što je izvanredan korak koji uključuje visoke dužnosnike kampanje koja se našla u središtu istrage u rusko uplitanje u prošlogodišnje američke izbore .

Prisluškivanja su nastavili početkom ove godine, uključujući i razdoblje kada je poznato da je Manafort razgovarao s predsjednikom Donaldom Trumpom.

Neke od prikupljenih informacija uključuju komunikaciju koja je izazvala zabrinutost među istražiteljima da je Manafort potaknuo Rusiju da pomognu u kampanji, prenosi CNN izjave iz tri izvora koji su upoznati s istragom. Dva od tih izvora, međutim, upozorili su da dokazi nisu konačni.

Donald Trump Pippa Malmgren Top News Tihi puč: "Bijela kuća se ponaša kao da je Trump smijenjen"

Ekipa posebnog savjetnika Roberta Muellera, koji vodi istragu o utjecaju Rusije na izbore, obaviještena je o detaljima tih komunikacija.

Tajni nalog izdan od strane suda koji provodi Zakon o nadzoru stranih obavještajnih službi (FISA) omogućio je prisluškivanje nakon što je Manafort postao predmetom FBI-ove istrage koja je započela 2014. godine. Usredotočena je na rad skupine  konzultantskih tvrtki u Washingtonu koja je surađivala s bivšim vlastima u Ukrajini, izvori su rekli CNN-u.

Nadzor je prekinut u nekom trenutku prošle godine zbog nedostatka dokaza, tvrdi jedan od izvora.

FBI je zatim ponovno pokrenuo nadzor nakon dobivanja novog FISA naloga koji se odužio barem do početka ove godine.

Izvori kažu kako je drugi nalog bio dio napora FBI-a da istraži veze između suradnika Trumpove kampanje i osumnjičenih ruskih operativaca. Takvi nalozi zahtijevaju odobrenje vrhuške ministarstva pravosuđa i dužnosnika FBI-a, a FBI mora dostaviti sudu podatke koji pokazuju sumnju da predmet naloga može djelovati kao agent strane vlasti.

Melania i Donald Trump PROMJENA STAVA Life Nitko nije vjerovao da će se Melaniji ovo dogoditi

Nejasno je kada je započelo provođenje novog naloga. Interes FBI-a pojačan je prošle jeseni zbog presretanja komunikacija između Manafort i osumnjičenih ruskih operativaca, a i među samima Rusi, što je podgrijalo FBI-jevu istragu, izvori su priopćili CNN-u. Kao dio FISA naloga, CNN je saznao da je FBI ranije ove godine pretražio skladišni objekt koji pripada Manafortu. Nije poznato što su pronašli.

Razgovori između Manaforta i Trumpa nastavili su nakon što je predsjednik preuzeo dužnost, čak i nakon što je istraga FBI-a o Manafortu bila javno poznata, izvori su priopćili CNN-u. Predsjednik i njegov savjetnik nastavili su razgovarati sve dok njihovi odvjetnici nisu inzistirali da prestanu.

Niti Bijela kuća ni Manafort nisu htjeli komentirati ove posljednje optužbe, ali nije toliko bitno da su Trump i Manafort razgovarali. Najvažniji je sadržaj njihovih razgovora, a Mueller je sada u posjedu detalja. Trumpova noćna mora doista se počinje ostvarivati.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.