Top News
2745 prikaza

Najmoćnija žena Amerike ima ratni plan za micanje Trumpa

Elizabeth Warren
Screenshot
Oni koji su s njome radili kažu da je "pretjerano pažljiva i hladna" te da su svi "autentični trenutci" pomno izrežirani, ne može se odlučiti je li autsajderica ili dio establišmenta

Mrzi Donalda Trumpa, ali ne želi biti druga, poboljšana verzija Hillary Clinton. Kaže da je orijentirana anti-establišmentski, a sama je, zapravo, već dugo dio establišmenta. Za neke Demokrate pretjerano progresivna, za druge, lažno progresivna. The Atlantic analizira političku karmu i auru senatorice Elizabeth Warren, senatorice iz Massachusettsa koja će se, izgledno je, kandidirati da bude predstavnik Demokrata na sljedećim predsjedničkim izborima. 

Nekadašnja, piše Atlantic, "promijeniti ću sustav" revolucionarka sada je sagradila milijune dolara vrijednu političku mašineriju. Odmaknula se i od ekonomskih tema koje su je proslavile. Počela je lamentirati o vanjskoj politici. Predano šalje mailove koje slažu njezini volonteri. Bacila se, reklo bi se, u posao.

Elizabeth Warren | Author: Yuri Gripas/REUTERS/PIXSELL Yuri Gripas/REUTERS/PIXSELL

No, u isto vrijeme dok se pozicionira kao kandidatkinja za predsjednicu SAD-a ne želi se odreći svoje "autsajderske" pozicije.
Warren je sada u centru pozornosti, Trump je sam vječito napada, a progresivci smatraju da ima više istinski progresivnih anti-establišment kandidata od "dobre stare" Warren. Mnogi je nazivaju nasljednicom Hillary, Clinton 2.0, i ništa od toga nije kompliment.

Oni koji su s njome radili kažu da je "pretjerano pažljiva i hladna" te da su svi "autentični trenutci" pomno izrežirani. Uz to bije i "Pocahontas" bitku (tako je pogrdno zove Trump). Warren je, naime, genealoški testovi pokazuju 1/32 Cherokee Indijanka i odlučila se davno na svom matičnom fakultetu identificirati kao manjina.

Mnogima je taj postotak tako zanemarivo malen i smiješan da to vide kao manipulaciju, dok drugi tvrde da je pripadanje i identitet ionako nešto što nema veze sa krvnim zrncima i njihovim brojem. U svakom slučaju taj je skandal imao potencijala da "pojede" sav trud i rad političarke.

Sve se češće spominje kako bi joj desna ruka mogao biti Bernie Sanders.

Bernie Sanders | Author: Press Association/PIXSELL Press Association/PIXSELL

Sve to gladno prate mediji kao i sami Demokrati. Stranka je, naime, u pravim problemima. Trump je na vlasti, čini se da bi mogao dobiti drugi mandat (posebno uz svesrdnu pomoć elektorskog koledža), a novi Obama nikako da se pojavi.
Oko Warren se, pak, nacija ne može odlučiti.

Nedavno je lansirala video u kojem birače podsjeća tko je ona. Kći domara koja je postala uvažena profesorica, autorica i jedan od glasova razuma nakon kolapsa 2008.

"Nisu to rupe u što obitelji upadaju, to su zamke. Američka je srednja klasa pod napadom. Kako smo došli ovdje. Milijarderi i velike korporacije zaključili su kako žele veći komad kolača, a u tome im pomažu političari," poručuje naciji iz svoje kuhinje.

Mnogi vide sličnost sa kampanjom Clinton - nema tu velevažne poetike, ali važno je da se izvučemo iz trenutne političke situacije. 

"Ako se organiziramo, ako se borimo zajedno, ako ustrajemo možemo i hoćemo pobijediti", kaže pri kraju videa.

Donald Trump | Author: Martin H. Simon/DPA/PIXSELL Martin H. Simon/DPA/PIXSELL
Svoju pobjedu vidi u tome što, ona smatra, ona objedinjuje koaliciju Sandersovih i Clintoničinih glasača. Hoće li to biti lavina kao s Obamom, teško, ali njezini je suradnici uvjeravaju kako će pobijediti. Ona je kao tanker koji će puno blještavije jedrilice otpuhati s pučine, piše the Atlantic.

"Ona zna da će to biti gadna borba, ali ako je ona išta - onda je borac", kaže za medij savjetnik u kampanji koji je htio ostati anoniman.

Kaže i kako joj se ne sviđaju usporedbe s Clinton. Smatra to čistim seksizmom, tako ih blisko analizirati samo zato jer su obje žene.

Neki iz Clinton kampa kažu kako gotovo osjećaju empatiju prema njoj jer znaju kako je teško izaći iz začaranog kruga negativnih priča i tračeva. Mnogi "Clintonaši" osjećaju se dužni braniti Warren na svakom polju.

Pa tako za priču o indijanskom DNK i inzistiranju nekih medija da se tome podvrgne vide maltretiranje jake žene na nebitnim temama koje su zakuhali Republikanci, baš kao što je to bilo s Clinton, smatraju oni.

Hillary Clinton svjedočila o napadu u Bengaziju | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL
Warren za sve one koji od nje žele napraviti Clinton ima dvije riječi: Martha Coakley.

Nekadašnja državna tužiteljica trebala je 2010. s lakoćom osvojiti mjesto Teda Kennedyja u Senatu, kojeg je izgubila nakon parade gafova. Rezultat toga je da je na to mjesto došao Scott Brown, prekinuo demokratsku većinu, nadu za Obamacare i udario temelje republikanskom valu.

Kada je dvije godine kasnije Warren pokrenula vlastitu kampanju protiv Browna, na početku se samo pisalo kako je to "drugi dolazak Coakley".

No, nakon što se Warren "razvezala" usporedbe nisu dugo trajale.

"Kada je dobila priliku ispričati o svom odrastanju, podrijetlu, uvjerenjima, pozadini, i svemu što zagovara ljudi su odmah drugačije reagirali", kaže jedan od njezinih savjetnika koji se nada kako i ovaj puta, na duge staze, mogu ponoviti istu stvar.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vjaceslav 18:15 01.Siječanj 2019.

    to bi vi leftardi željeli? nije vam bilo dosta što je umjesto vaše hillary u predsjednički ovalni ured ušetala pripravnica monica lewinsky i p...šila billyju, a sirota hillary popušila od trumpa, nego gurate i ovu nesretnu "squaw" to smoke trump's calumet

  • BESTpartizan 18:03 01.Siječanj 2019.

    nek ga ruše