Top News
409 prikaza

U Hrvatskoj novinare osuđuju za pisanje istine od 1864.

Pregled tjedna
express
Predsjednica je ovaj put radila "kolindarije" u Vukovaru, Vlada vašim novcem plaća PR za vaše rintanje do smrti...

"67 je previše"

Prvomajskog Praznika rada u Hrvatskoj 2019. godine nije bilo niti već uobičajenog prosvjeda. Ali, dok su se po zemljama zapadne demokracije ulicama kotrljale bučne, ali mirne mase radnika u koloni, a u Parizu i Berlinu bilo je i žestokih okršaja s policijom, u Hrvatskoj sindikati nisu dopustili da se sve svede na PR bandićevskih derneka s grahom. Sindikati su pokrenuli referendumsku inicijativu "67 je previše", protiv najavljenog povisivanja dobi za odlazak u starosnu mirovinu, i ovaj put uboli političke i ine elite tamo gdje najviše boli...

Vi plaćate Vladin protusindikalni PR da radite do smrti

... što se vidjelo praktično odmah. GONG je prokazao Vladu da novcem iz državnog proračuna financira protukampanju kojom reklamira svoje teorije da će sindikalna inicijativa "stajati proračun 45 milijardi kuna" i sve slično tome. Kad se ima, ne žali se para, pa se Vlada tako bespoštedno protureferendumski i protusindikalno reklamira po TV-u, sve kako bi "predstavila svoje poruke od čisto informativnog značaja", kako su poručili iz Vlade.

"Kolindarije" u Vukovaru koji cvate u blagostanju 

Hvala na pitanju, Kolinda je Prvog maja skoro u istoj rečenici o "borbi za radnička prava koja traju i danas", odmah nastavila da u sukobu oko "67 je previše" "nije na strani niti sindikata niti Vlade". Ne zato što bi bježala od političke odgovornosti i građanske kičme u svom tijelu, nego se pozvala na "Venecijansku konvenciju". Puno rječitija bila je koji dan poslije kad se rasplakala kod Vodotornja u Vukovaru, ne dao Bog da bi odglumila suze zbog tragedije iz 1991.

A onda je oborila vlastite rekorde. Ne time što bi podsjetila da je Vukovar simbol stradanja i pobjede u Domovinskom ratu. Ne, rekla je da je taj grad, poharan u miru i gospodarski i politički i društveno – simbol obnove Republike Hrvatske! Kolinda sigurno ne zna da je stopa nezaposlenosti u Vukovaru poslovično nešto manje od 50 posto, da su Vukovar i Ilok od 2011. do 2018. izgubili svakog svakog šestog stanovnika zbog iseljavanja, a sveopćem dojmu spektakularne obnove tog grada kruna je to što se nad gradom redovito iživljavaju nacionalisti, zanimljivo, u pravilu točno onda kad su na redu nekakvi izbori ili unutarstranački sukobi u HDZ-u.

Jom Hašoa

Jom Hašoa, Dan sjećanja na Holokaust, obilježen je u četvrtak, Bet Israel komemoracijom u Jasenovcu, Židovska općina Zagreb ma groblju Mirogoj u Zagrebu. Express je ranijih godina pisao opširne članke o ulozi hrvatskih Židova u Zagrebu, gdje su izgradili praktično pola današnjeg centra, i Splitu.

Krešićeve uspomene na "kolindarije" i nagrade HND-a

HND je novinarom godine proglasio Hrvoja Krešića s N1 zato što je "proteklu godinu gotovo svaki dan proveo u konstantnim raspravama s političarima pri čemu je bila najdojmljivija ona s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović". Svi se sjećamo tog trenutka kad je Krešić, kako novinaru i priliči, pritisnuo predsjednicu koja je izbjegavala izreći svoj stav o Marakeškom sporazumu. Isto kao i sada o sindikalnoj inicijativi "67 je previše".

Nije odustajao od pitanja, da bi predsjednica u jednom trenutku izgubila kontrolu nad sobom i zgrabila mu mikrofon. A on nastavio govoriti u mikrofon što ga je ona držala. Za istraživačko novinarstvo nagradu HND-a dobili su Indexovi Oriana Ivković Novokmet i Ilko Čimić, a za životno djelo Sanja Modrić.

Zar ćete vjerovati svojim očima, a ne HDZ-u!?

Ne, nema uhljebljivanja u mastodontski objedinjenom novom Državnom inspektoratu. Najmanje HDZ-ovskog. Nije istina da će HDZ u megainstituciji države pod novom foteljom Andrije Mikulića zaposliti novih 500 ljudi. Sve su nam to objasnili premijer, predsjednik saborskog kluba HDZ-ovaca Bačić i još neki. Možete mirno spavati drage Hrvatice, Hrvati i etnički manjinski građani RH.

Prvi hrvatski novinar osuđen za pisanje istine iz 1864.

Svjetski dan slobode medija u Hrvatskoj je obilježen, između ostalog, podsjećanjem da je prvi novinar koji je u Hrvatskoj osuđen zbog pisanja istine, bio Ivan Perkovac, još 1864. Osam mjeseci proveo je, što bi rekli haški osuđenici s ovih prostora, u sužanjstvu iza rešetaka. Razlog je bilo to što je istraživački razotkrio, a onda i objavio da je Ljudevit Gaj namagarčio vjerovnike za 250.000 forinti. Ne samo to, nego je preuzeo i odbor vjerovnika... Istina je! Nije fejk njuz!

Bez obzira što zvučalo kao sprdanje s Republikom Hrvatskom u 21. stoljeću. Novinare i dalje tjeraju na sud zbog pisanja istine, i dalje se vjerovnike nastoji zeznuti na vrlo slične načine kao i onda... Doduše, još uvijek u Hrvatskoj postoji kakvo takvo novinarsko zlopamćenje, a i ulica u kojoj je središte HND-a u Zagrebu nosi ime po Ivanu Perkovcu.

E da, što se tiče Svjetskog dana slobode medija, Reporteri bez granica Hrvatskoj su ga uljepšali time što su predstavili rezultate istraživanja po kojem je svijet otišao za još 11 posto kvragu po pitanju maltretiranja novinarstva, a Hrvatska čak i u tom svijetu, uspjela je pasti na 64. mjesto, odmah ispod BiH i Haitija. Ne vjerujete? Sami pogledajte.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.