Top News
251 prikaza

U mrtvoj utrci pobjedu proglasili i Gantz i Netanyahu

Izbori u Izraelu
1/2
AMMAR AWAD/REUTERS/PIXSELL
Čak četrdesetak stranaka natjecalo se na izborima za izraelski parlament

Liste dosadašnjeg premijera Benjamina Netanyahua i njegovog glavnog protivnika Bennyja Gantza vode mrtvu utrku na parlamentarnim izborima kako su pokazale izlazne ankete. Stranka Likud premijera Netayahua dobila je između 33 i 36 mjesta u parlamentu, a Gantzovi Plavo-bijeli 36 ili 37 mjesta, pokazale su ankete tri najveća izraelska televizijska kanala.

Nakon tih rezultata i Netanyahu i Ganz proglasili su 'jasnu pobjedu'.

Premijer Netanyahu je međutim u boljem položaju od Gantza za formiranje koalicije.

Izbori u Izraelu | Author: AMMAR AWAD/REUTERS/PIXSELL AMMAR AWAD/REUTERS/PIXSELL

Kanal 13 predviđa da bi u traženju koalicijskih partnera Netanyahu mogao skupiti 66 ruku, a Plavo-bijeli 54. Televizija TV Kan daje premijeru 64 naspram 56 za Gantza, dok je Kanal 12 predvidio svakom po 60 ruku.

Takav izjednačen rezultat stavlja male političke strane u poziciju moći, čineći od marginalnih političara one koji će donijeti prevagu. Analitičari ocjenjuju da možda slijede i tjedni pregovora o koaliciji.

Nakon objave rezultata izlaznih anketa i Netanyahu i Ganz proglasili su "jasnu pobjedu".

"Desni blok prevođen Likudom ostvario je jasnu pobjedu", rekao je Netanyahu.

"Počet ću formirati desnu vladu s našim prirodnim partnerom još noćas".

Njegov protivnik Ganz uzviknuo je "Pobijedili smo!", dodajući da ovi izbori imaju "jasnog pobjednika i jasnog gubitnika".

"Izraelska javnost je rekla svoje", rekao je.

Benjamin Netanyahu KRAJ ERE Top News Optužen: Plaćao pozitivne članke o sebi i primao mito

Ako pobijedi Netanyahu, on će ovo ljeto postati premijer s najdužim stažom u 71-ogodišnjoj povijesti ove zemlje i petim mandatom. Netanyahuova popularnost načeta je nizom korupcijskih afera koje se posljednjih godina vežu uz njegovo ime.

S druge strane, savez centrističkih stranaka Plavo-bijeli Bennyja Gantza, bivšeg načelnika izraelskog glavnog stožera, i popularnog zastupnika Yaira Lapida predstavlja se kao savez neokaljan korupcijskim aferama i s bogatim vojnim iskustvom. 

Međutim, za razliku od svojih 'najljućih' političkih protivnika, Netanyahu ima višedesetljetno političko iskustvo. 

Čak četrdesetak stranaka natjecalo se na izborima za izraelski parlament, a izborni prag je 3,25 posto.

Do sada nikad nijedna stranka nije na izborima osvojila većinu u parlamentu od 120 mjesta što znači da će slijediti možda i tjedni pregovora o koaliciji.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.