Top News
9486 prikaza

U ovoj državi nema poštenog* suca za Vrhovni sud

1/4
Marko Lukunić/PIXSELL
*Riječ u naslovu ne odnosi se na elementarnu definiciju ispravnosti i čestitosti neke osobe. Dakle, ne tvrdimo da nema takvih sudaca u Hrvatskoj nego kažemo kako je tragedija što nitko od njih ne želi raditi taj posao

Iako je rok za prijavu na javni poziv zainteresiranim kandidatima za dužnost predsjednika Vrhovnog suda istekao još prošlog petka, na Pantovčaku su u ovom trenutku sigurni samo koga ne žele, ali ne i u to koga hoće na čelu sudbene vlasti. Predsjednik Zoran Milanović siguran je, naime, samo u to da ne želi još jedan mandat aktualnog predsjednika Vrhovnog suda Đure Sesse, iako još nije siguran koga će predložiti za njegova nasljednika.


Zna se da se za dužnost predsjednika Vrhovnog suda prijavilo troje kandidata. Javni poziv što ga je raspisalo Državno sudbeno vijeće (DSV) bio je otvoren mjesec dana, sve do 13. veljače. Najprije je stigla očekivana Sessina kandidatura, a onda i kandidature dvoje odvjetnika, Lidije Horvat i Šime Savića. Prema proceduri koja se u ovom slučaju prvi put primjenjuje i koja je tek 2018. godine propisana Zakonom o sudovima, predsjednik Milanović sad mora odlučiti koga će predložiti, a o njegovu prijedlogu, što je vrijedilo i prije zakonskih izmjena 2018., prethodno mišljenje o kandidatu moraju dati Opća sjednica Vrhovnog suda i nadležni saborski odbor, nakon čega predsjednika - ili predsjednicu Vrhovnog suda - bira Sabor većinom glasova. 

PROMJENA NA VRHU Top News Plenković i Milanović traže pravo lice za vrhovni sud
Međutim, čini se da među pristiglim kandidaturama nema kandidata koji bi se u potpunosti uklapao u Milanovićeve optimistične najave prema kojima na čelno mjesto Vrhovnog suda treba doći netko najbolji a ne najpodobniji, osoba beskompromisnoga karaktera, koja je usto, kako kaže predsjednik, potpuno moralno nepotkupljiva. 


Osim aktualnog predsjednika Sesse, kojeg Milanović, prema dostupnim informacijama, ne planira predložiti Saboru za još jedan mandat, javilo se još samo dvoje kandidata iz odvjetničkih redova, što je poražavajući podatak za sudačke redove u Hrvatskoj. Kako je moguće da se na natječaj, osim Sesse, nije javio nijedan sudac ili sutkinja? I je li moguće da je i Sessa kao predsjednik Vrhovnog suda utjecao na to da nitko drugi na tom sudu nije izrazio ambiciju da postane čelnik tog suda, računajući valjda da će u tom slučaju, ako on ostane jedini kandidat iz sudačkih redova, i njegov reizbor biti olakšan? O tome možemo samo nagađati, ali jasno je da Milanović Sessu ne smatra dobrim kandidatom niti će predložiti njegov reizbor, iako suci Vrhovnog suda očekuju da na čelu suda bude netko iz njihovih redova. Milanović, naime, nema dobro mišljenje o stanju u pravosuđu, a Sessa je upravo simbol tog stanja. 
Hrvatsko je pravosuđe i prema percepciji građana loše, neprofesionalno i korumpirano, a čak 80 posto građana ove zemlje ne vjeruje sudstvu. Pravosudni sustav premrežen je klijentelizmom i korupcijom, a riječ je o sustavu koji je popunjen još devedesetih godina, a onda je gotovo hermetički zatvoren. Riječ je o svojevrsnoj kasti nedodirljivih. Suci se sami biraju, sami kontroliraju i razrješuju, na što nitko izvan sustava nema nikakvog utjecaja. I dok Milanović smatra da pravosuđu trebaju promjene i netko tko će vratiti povjerenje građana u pravosuđe, Sessa je kandidat kontinuiteta i zbog toga Milanović neće predložiti njegov reizbor. Na Pantovčaku su razmišljali o kandidaturi osobe koja ne dolazi iz sudačkih redova i ne pripada sudbenoj vlasti te koja je dobro upućena u probleme i koja ima volje, znanja i snage za promjene, što je, smatraju, preduvjet za preokret u pravosuđu. 

 | Author: Dalibor Urukalovic/PIXSELL Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Kad je riječ o dvoje preostalih kandidata iz odvjetničkih redova, Lidiji Horvat i Šimi Saviću, čak i da predsjednik odluči predložiti nekoga od njih dvoje, naši sugovornici upućeni u stanje u pravosuđu tvrde kako je malo vjerojatno da bi takav Milanovićev prijedlog dobio potporu Opće sjednice Vrhovnog suda i nadležnog saborskog odbora, ali i da bi preživio proces usklađivanja s parlamentarnom većinom, koja na kraju bira predsjednika Vrhovnog suda, odnosno premijerom Andrejem Plenkovićem, koji kontrolira tu parlamentarnu većinu. Odvjetnicu Horvat javnost je nedavno upoznala kao braniteljicu bivše državne tajnice i nekadašnje kninske gradonačelnice Josipe Rimac, a bila je i braniteljica Zdravka Mustača, bivšeg šefa hrvatske Udbe koji je osuđen zbog likvidacije emigranta Stjepana Đurekovića. Odvjetnik Savić devedesetih je radio u policijskom sustavu, a već više od dva desetljeća radi u odvjetništvu. Zastupao je i Franu Lučića, jedinog vatrogasca koji je preživio kornatsku tragediju. Iako i odvjetnica Horvat i odvjetnik Savić ispunjavaju formalne uvjete, među kojima su u njihovu slučaju najmanje 15 godina rada u odvjetništvu, upitno je radi li se o kandidaturama koje su priželjkivali na Pantovčaku. 


I sad se postavlja pitanje što će Milanović učiniti u situaciji u kojoj nijedna kandidatura ne zadovoljava njegove uvjete i kad bi eventualan prijedlog o reizboru Sesse predstavljao nezabilježen autogol za Milanovića. Zbog toga na Pantovčaku razmišljaju o ponavljanju pozivnog natječaja, ali i o tome da predlože nekog tko se uopće nije javio na natječaj, iako bi time zaobišli zakonodavnu proceduru, što argumentiraju činjenicom da Ustav uopće ne spominje Državno sudbeno vijeće (DSV) i natječaj nego samo govori o tome da predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske bira Sabor, uz prethodno mišljenje Opće sjednice Vrhovnog suda i nadležnog saborskog odbora, na prijedlog predsjednika Republike. Na Pantovčaku smatraju kako nitko ne može spriječiti predsjednika da predloži nekoga tko se uopće nije javio na natječaj, s obzirom na to da je u tom pogledu Ustav nedvosmislen. 
Međutim, pravni stručnjak s kojim smo razgovarali o tom pitanju, a koji zbog svoje visoke pozicije u sustavu želi ostati anoniman, upozorava kako bi se predsjednik Milanović u tom slučaju zatekao na vrlo skliskom terenu. 


Iako je rok za prijavu na javni poziv zainteresiranim kandidatima za dužnost predsjednika Vrhovnog suda istekao još prošlog petka, na Pantovčaku su u ovom trenutku sigurni samo koga ne žele, ali ne i u to koga hoće na čelu sudbene vlasti. Predsjednik Zoran Milanović siguran je, naime, samo u to da ne želi još jedan mandat aktualnog predsjednika Vrhovnog suda Đure Sesse, iako još nije siguran koga će predložiti za njegova nasljednika.

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • pollo 11:05 27.Veljača 2021.

    Naslov bi bio ispravan da nema ne zvjezdice iza poštenog

  • penzic 21:16 26.Veljača 2021.

    Nije bitno koga ćete izabrati, ništa se neće promijeniti na bolje.

  • BESTpartizan 10:01 26.Veljača 2021.

    tako je od 1992