Top News
2330 prikaza

U raketiranju Banskih dvora sudjelovao i Hrvat

Banski dvori nakon raketiranja
1/3
Vlada RH
Objavljeni su rezultati istrage o raketiranju Banskih dvora 1991. godine

U Ravnateljstvu policije održana je konferencija za novinare u povodu dovršenog kriminalističkog istraživanja raketiranja Banskih dvora 1991. godine, koje su izveli zrakoplovi nekadašnje Jugoslavenske vojske.

"Danas želimo izložiti detalje onoga što se dogodilo prije 26 godina. Kao što vidite, istraživanje je trajalo 26 godina i bilo je jako složeno i sustavno. Danas smo stvorili takav skup činjenica da podnosimo kaznenu prijavu protiv šest osoba, pet državljana Srbije i jedna osoba koja je državljan RH. Ono što je bitno konstatirati je da je uložen veliki napor i da su u ovom dijelu krim istraživanja sudjelovala i SOA i VSOA. Konstatiramo da prijavljujemo šest ljudi - pet državljana Srbije i jednog državljana Hrvatske, koji sudjelovali i planiranju i izvršenju napada na Banske dvore. 7. listopada 1991. godine je s dva zrakoplova izvršeno bombardiranje s ciljem destabilizacije RH", rekao je na početku pressice Ante Gudelj iz krim policije.

Banski dvori nakon raketiranja | Author: Vlada RH Vlada RH
Gudelj je kazao da se navedene osobe terete da su planirale, organizirale i izvršile napad na Banske dvore u trenutku kada je tamo bio tadašnji predsjednik Tuđman, te da su te osobe raspolagale s tom važnom informacijom.

"U tom je napadu poginula je jedna osoba, a materijalna šteta je 35 milijuna kuna. Policija je, istina, nakon 26 godina, procesiuirala šest počinitelja teških kaznenog djela",  kazao je Gudelj.

"Ovih šest osoba prijavljuju se za ubojstvo u pokušaju najviših državnih dužnosnika, a drugo kazneo djelo odnosno još se sumnjiče za ratni zločin protiv civilnog stanovništva", kazao je Gudelj.

Jurica Ilić iz Županijskog državnog odvjetnišva u Zagrebu potvrdio je da se osobe protiv kojih su podignute kaznene prijeve ne nalaze na području RH.

"Obzirom da se osobe protiv koje su podnesene kaznene prijave ne nalaze u RH, rapisat će se međunarodne tjeralice, a pokrenut će se i druge radnje", rekao je Ilić.

Istaknuo je da se radi na tome da se otkrije njihova lokacija u inozemstvu.

"Za njih ćemo tražiti i istražni zatvor", naveo Ilić.

Među osumnjičenima hrvatski pilot

Kaznenom prijavom obuhvaćen je i Č.K (66) djelatnik tadašnji kontraobaviještajne grupe koji je raspolagao obavještajnim podacima o tome gdje će i kada  i u kojoj prostoriji biti Franjo Tuđman u Banskim Dvorima. D.I. (59) jedini je hrvatski državljan među osumnjičenima. On je bio pilot jednog od MIG-a iz kojeg su Raketirani Banski Dvori, a trenutno se nalazi u Južnoafričkoj republici gdje radi kao pilot.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.