Top News
2249 prikaza

U SDP-u kuha kao u paklu: Bero, kad ćeš više otići?!

Davor Bernardić
Robert Anić (PIXSELL)
Šef nominalno najmoćnije oporbene stranke i dalje govori da je upravo on najbolji kandidat za premijera

Davor Bernardić je vođa najveće oporbene stranke te uživa potporu najvažnijih tijela upravljanja SDP-a. Toliko mu nitko ne može uzeti jer smo vidjeli da je prebrodio ne jedan pokušaj uklanjanja putem stranačkih tijela. S druge strane, moramo priznati da se Bernardić nalazi u nezavidnoj poziciji. Kada je krajem 2016. godine osvojio oko 12.000 glasova na unutarstranačkim izborima, činilo se da stiže jedno novo vrijeme za SDP.

Sada, kad gledamo rezultate posljednjeg istraživanja javnog mnijenja Crobarometar, moramo se zapitati čita li Bernardić iste podatke kao i mi. O Bernardiću negativan dojam ima 54 posto građana, a pozitivan 25 posto. Njemu je ovo drugi najlošiji rezultat koji ima kod građana te je ukupno tek peti najpopularniji političar iza predsjednice, Sinčića, Petrova i premijera, donosi to istraživanje. Usprkos tome, SDP-ov šef samouvjereno govori da je spreman preuzeti vlast. 

Bernardiću su krivi svi osim njega, uvjerena je Milanka Opačić, bivša ministrica socijalne skrbi.

"SDP nije komunistička partija pa da svi moramo imati isto mišljenje. Pa ni s Milanovićem se nisu svi slagali i imali smo rejting iznad 30%, da bi sada to palo na 18% i to dok smo u opoziciji. Takav čovjek sada govori da želi biti premijer. Ne možemo očekivati od čovjeka koji ne vidi stvarnost da stranku dovede na vlast", kazala je ona u razgovoru za Express.

Peđa Grbin Peđa Grbin Top News Nastavimo li u SDP-u ovako, nećemo imati ni prag od 5%

"Onima koji sanjaju moju ostavku otvoreno kažem: u svojim podmetanjima nećete uspjeti, imam plan kako dovesti SDP do pobjede. SDP je spreman treći put preuzeti odgovornost za Hrvatsku, a moje povjerenje imaju svi koji rade u interesu stranke.", izjavio je Bernardić u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.

Bernardić je uvjeren u svoju sposobnost, ali birači mu nisu naklonjeni, kao što smo vidjeli u podacima o popularnosti. Možda i najgore za, barem nominalnog, šefa oporbe je činjenica da ne kotira baš najbolje čak ni među svojim biračima. SDP-ovi birači, ako ih se pita, odabrali bi Anku Mrak Taritaš za premijerku, s potporom od 75 posto. Potom je tu Davor Bernardić, s potporom od 55 posto, a na kraju Ivan Vilibor Sinčić, kojeg 49 posto birača SDP-a smatra pozitivnim.

Barem javno se Bernardić predstavlja kao neprikosnoveni šef stranke, ali neslužbene informacije govore da se sprema novi pokušaj njegovog rušenja. Ekipa SDP-ovaca okupljena oko potpredsjednika stranke Peđe Grbina, a uz podršku niza jakih imena od Siniše Hajdaša Dončića, do Kristine Ikić Baniček iz Siska, piše tekst peticije s kojom se planira izaći ne samo pred šefa stranke Davora Bernardića i pred Predsjedništvo SDP-a, nego i pred javnost.

To će vjerojatno učiniti čim završi posljednji krug unutarstranačkih izbora u županijskim organizacijama 30. lipnja, a u peticiji će biti zahtjev Bernardiću da odstupi sa čelnog mjesta stranke, donosi Novi list.

Davor Bernardić Rasulo Top News Beri nema spasa: SDP-ovci odlaze, podržat će Plenkija

Kako se neslužbeno najavljuje, pedesetak jakih SDP-ovaca, među kojima i većina članova Bernardićevog Predsjedništva, planira izaći na Ibleru pred javnost sa zahtjevom Bernardiću da sam odstupi, a razlog više za to, kažu, jesu i njegovi posljednji istupi u kojima sebe vidi kao kandidata za premijera, mada ima sve manju podršku i u javnosti i u stranci.

Da je riječ o organiziranoj akciji, potvrđuju i izjave Vojka Obersnela, koji je u jednom dnevnom listu jasno rekao da je Bernardić već davno trebao otići, a da su za njega bolji kandidati za predsjednika i Grbin i Hajdaš Dončić. 

"Obojicu bih podržao. Obojica imaju više političke mudrosti i znanja od sadašnjeg predsjednika, obojica imaju mnogo jasnije stavove i socijaldemokraciju razumiju puno bolje", rekao je riječki gradonačelnik.

Međutim, Opačić je znatno suzdržanija po pitanju smjene ili prinudnog odlaska šefa stranke. "Ne želim previše govoriti o tom 'pismu' jer tek treba vidjeti neke stvari. Postoje ljudi koji su minirali i prijašnje pokušaje Bernardićeve smjene, pa tek treba vidjeti što će se oko ovoga dogoditi", rekla nam je ona.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Svjetlo 07:21 27.Lipanj 2018.

    Davore odlazi i spasi lijevicu od krajnje desnice !