Top News
1066 prikaza

Ubija sirotinju, Obama mu je 'kurvin sin', ali Trumpu dolazi u posjet

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte
ERIK DE CASTRO/REUTERS/PIXSELL
Nakon Trumpove pobjede na izborima postavio je za posebnog izaslanika SAD-u čovjeka koji je izgradio Trumpov toranj u Manili

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je svog kolegu s Filipina, kontroverznog Rodriga Dutertea, u diplomatski posjet SAD-u. Kako prenosi CNN, tijekom telefonskog razgovora o sigurnosnoj situaciji u Aziji, Trump je pozvao Dutertea, iako nije potpuno jasno hoće li filipinski predsjednik prihvatiti taj posjet. Međutim, Trump je rekao da se veseli diplomatskom posjetu Filipinima krajem ove godine.

Gotovo odmah su se pojavile sumnje da Trump održava dobre odnose s nevjerojatno kontroverznim kolegom samo zbog luksuznih nekretnina izgrađenih prije nekoliko godina u Manili, glavnom gradu Filipina. Neboder od 57 katova dovršen je u svibnju 2016. godine, a vrijednost gradnje procijenjena je na nešto više od milijardu kuna. Još uvijek nisu svi stanari uselili u luksuzne stanove, a cijene počinju od 750.000 dolara za najmanje stanove.

Sam Duterte poznat je po brojnim neobičnim izjavama, ali njegov magnum opus zasigurno je krvavi i brutalni rat protiv narkotika. Naime, oko 9.000 narkomana i dilera ubijeno je otkako je Rodrigo Duterte prošle godine preuzeo vlast i počeo krvavu borbu protiv droga. Prema svjedočenju dvojice visokopozicioniranih policijskih dužnosnika, veliku većinu od oko 9.000 ubojstava od sredine prošle godine, počinili su upravo filipinski policajci.

Jedan od dvojice sugovornika Reutersa, inače umirovljeni policijski obavještajac, napisao je izvješće na 26 stranica o ratu protiv droga. U tom izvješću tvrdi se da policajci dobivaju po 200 dolara za ubojstva kriminalaca i to ne samo narkomana. Policajci ubijaju silovatelje, pripadnike bandi, džeparoše, alkoholičare i bilo koje druge problematične članove društva. Isti izvor tvrdi i da su pripadnici odreda smrti iz Davaa, gdje je Duterte donedavno obnašao gradonačelničku dužnost, mobilizirani kako bi pomogli policiji u izvođenju ovih ubojstava.

Diplomatski krugovi posebno su bili zabrinuti nakon što je Rodrigo nazvao tadašnjeg američkog predsjednika Baracka Obamu kurvinim sinom. Obama je kritizirao Duterteov rat protiv droga, na što mu je on odvratio: "Ja sam predsjednik suverene države i ne odgovaram nikome osim filipinskom narodu. Kurvin sine, psovat ću ti sve".

Jednom prilikom, Duterte je kazao da ga neki kritičari nazivaju "Hitlerovim rođakom", a pritom ne žele istražiti problem narkomanije na Filipinima. "Hitler je pobio tri milijuna Židova", rekao je Duterte po povratku u Manilu iz  posjeta Vijetnamu te nastavio "Imamo tri milijuna ovisnika (na Filipinima. Bio bih sretan da ih pobijem". "Ako je Njemačka imala Hitlera, Filipini će imati... ", rekao je i upro prstom u sebe te dodao da bi želio počistiti sve kriminalce i završiti taj problem "kako bi spasio iduću generaciju od propasti".

Međutim, Duterte je pokazao i ogromnu dozu diplomatske pameti nakon što je gotovo odmah nakon Trumpove pobjede na izborima imenovao Josea Antonia posebnim izaslanikom za trgovinsku razmjenu s Amerikom. Antonio je, inače, građevinski stručnjak zadužen za izgradnju Trumpovog tornja u Manili.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Srećko Tikvenjak
    sting 15:50 01.Svibanj 2017.

    ako dođe bit će otrovan...!