Top News
36971 prikaza

Njemački političar rekao ono što se nitko ne usudi o Ivanki

Ivanka Trump
REUTERS
"Oduvijek mi je smetalo kad se članovi obitelji koji nisu izabrani pojave na mjestu službenih predstavnika država"

Njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel postao je najistaknutiji svjetski političar koji je kritizirao ulogu Ivanke Trump u administraciji njenog oca, učinivši to nakon njenog posjeta Berlinu u sklopu summita W20, manifestacije posvećene jačanju uloge žena u politici.

U izjavi koju je dao za njemačku medijsku kuću Funke, Gabriel je opisao Ivankinu savjetodavnu ulogu njenom ocu Donaldu Trumpu kao "čisti nepotizam", prenosi The Independent.

- Za mene postoje stvari koje su mi nerazumljive, primjerice poput posjeta Trumpove kćeri Njemačkoj, što se tretiralo gotovo kao svjetski događaj, dok nas istovremeno miješanje obitelji s poslom i politikom podsjeća na nepotizam koji je nezamisliv - istaknuo je Gabriel.

Njemački ministar vanjskih poslova | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Ovo nije prvi put da se Ivanku Trump proziva zbog nepotizma. U ožujku je Norman Eisen, šef etičkog vijeća Baracka Obame, rekao CNN-u kako je njeno imenovanje savjetnika predsjednika "kršenje zakona koji sprečavaju nepotizam. Zakon općenito zabranjuje državnog službenika, uključujući i članove Kongresa, da imenuju, promoviraju ili preporučuju bilo kakvog "rođaka" u agenciji ili u ministarstvu nad kojima je taj isti nadređen ili ima autoritet.

Jason Miller, glavni glasnogovornik predsjedničke kampanje Donalda Trumpa, prethodno je branio Ivanku, govoreći kako nije nepotizam ako je riječ o tome da je njena uloga na dobrovoljnoj bazi, odnosno ako ju se za posao ne plaća.

Ivanka Trump | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL

Kritičari stoga tvrde kako ona i dalje prima razne beneficije koje dolaze u sklopu te uloge, a koje plaćaju američki porezni obveznici, kao i troškove njenog osiguranja, prijevoza, itd.

Donaldov sin kaže kako je "nepotizam prekrasna stvar"

Istovremeno, Eric Trump, Donaldov sin, kaže kako je njegova uloga u Trump Organizaciji apsolutni nepotizam. Njemu i njegovom bratu predsjednik Trump u ruke je predao kontrolu i rukovanje svojom kompanijom, a Eric za shodno nalazi uspoređivati te dvije stvari.

Donald Trump | Author: REUTERS REUTERS

- Moj otac zna kakva su njegova djeca. On zna da ja duboko brinem o svemu - rekao je.

- Je li to nepotizam? Apsolutno. Je li to ipak prekrasna stvar? Apsolutno. Obiteljski posao je prekrasna stvar - nastavio je Eric ne obazirući se na kritičare, među kojima su brojni pravni stručnjaci.

- Znate, da ne radimo dobar posao, da nismo sposobni, vjerujte mi da ne bismo bili na tim mjestima - kaže Eric.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Nevijo 22:36 01.Svibanj 2017.

    Rekao je istinu.