Top News
13517 prikaza

Ubijena Bijela udovica, 'učiteljica' žena samoubojica

Sally Jones - Bijela udovica
screenshot/youtube
Ubijen je i njen 12-godišnji sin, koji je korišten kao ljudski štit

Britanska džihadistica, poznatija pod nadimkom Bijela udovica, ubijena je u napadu američkog dronea, pokušavajući pobjeći iz glavnog grada ISIL-a, prenosi Daily Mail.

Nekadašnja rockerica Sally Jones iz Kenta pobjegla je u Siriju sa sinom u 2013. godini prije nego što je dobila dužnost regrutacije za terorističku skupinu Islamsku državu.

Ubijena je raketom blizu granice Iraka i Sirije prije četiri mjeseca dok je pokušavala pobjeći iz Raqqe, ustvrdili su anonimni izvori iz britanskih obavještajnih službi.

Postoje opravdani strahovi da je njen 12-godišnji sin JoJo bio korišten kao ljudski štit i također je ubijen u napadu. Guardian je prenio vijesti da je JoJo najvjerojatnije ubijen u napadu.

Jones, 50, baka iz Chathama u Kentu, nekada je bila najtraženija žena Velike Britanije.

Jezidi Grozni zločini Top News Luđaci: "Dali su mi da pojedem svoju bebu"

Izvor iz Whitehalla, sjedišta britanskih obavještajnih službi, rekao je da je ona ubijena dok je pokušala pobjeći iz Raqqe.

Vjeruje se da je krenula prema sirijskom pograničnom naselju Mayadina, jer su koalicijske snage opkolile glavni grad ISIL-a.

Britanski zapovjednici bili su obaviješteni o američkom napadu, no razumljivo je da nisu otkrili što se dogodilo u lipnju u slučaju da je i sin ubijen. Još uvijek je nejasno je li preživio napad.

Jonesova je bila visoko na Pentagonovom 'popisu za ubojstvo' jer se vjerovalo da je osmislila desetke terorističkih napada.

Vjeruje se da je bila vođa tajne ženske jedinice u bataljunu Anwar al-Awlaki. Među obavještajnim krugovima priča se da je odgovorna za osposobljavanje europskih terorista. Bataljun Anwar al-Awlaki navodno je zadužen za provođenje napada u zapadnim državama, a pretpostavlja se da je Jonesova obučavala žene kako koristiti oružje, boriti se i kako provoditi samoubilačke napade protiv meta u zapadnom svijetu.

Žena koja je bila pod ISIL-om, sad na štakama Slom kalifata Top News ISIL-ova udovica: Da mi je još jednom u badiću na plažu!

Pobjegla je iz Velike Britanije kako bi se pridružili ISIL-u još 2013. godine, zajedno s ljubavnikom Junaidom Hussainom, uzevši devetogodišnjeg sina JoJoa.

Vjeruje se da je sada 12-godišnji dječak, pod imenom Hamza, bio prisiljen smaknuti zatvorenike za vrijeme svog boravka na teritoriju pod kontrolom ISIL-a. Video objavljen prošle godine pokazao je dječak kako pištoljem ubija vezanog zatvorenika.

Jonesin suprug Hussain - koji je bio vođa ISIL-ove hakerskog odjela, ubijen je u 2015. godini u dobi od 21 godine u još jednom američkom napadu.

Prošle je godine JoJoov otac, koji je tražio da ostane anoniman, izjavio je kako se njegov sin pojavio u video ISIL-a koji prikazuje mladića koji su ubijali muškarce u narančastim odijelima.

Muškarac je rekao: "Bio je briljantan, normalan dječak. Morao sam isključiti taj video iz svog života. Bilo je teško, ali moram nastaviti sa životom. Odvratno je što mu je ispran mozak." Dječak, također poznat kao Joe, naizgled je rekao svojoj baki da se brina da ga majka planirala odvesti iz zemlje.

"Imao je problema sa spavanjem", rekao je prošle godine obiteljski prijatelj.

Prijatelji i rodbina govorili su o žalosti nakon što su bili razdvojeni kad je nestao Joe nestao s majkom.

Rekli su kako ih je dječak jednom nazvao iz Sirije, ali majka je stajala pored njega pa nije mogao slobodno govoriti. 

Govorili su pod uvjetima anonimnosti zbog straha, ne samo onoga što bi Jonesova i njezini prijatelji iz ISIL-a mogli im učiniti, nego i od represije ekstremnih desničarskih nacionalista.

"Osjećala sam se bolesnom", rekla je baka prijateljici nakon što je vidjela barbarske slike unuka prije nego što je smaknuo zatvorenika.

"Ako postoji Bog, zašto to ne može zaustaviti?" dodala je.

Tomislav Salopek Velika tragedija Top News "Tomislava Salopeka su Egipćani mogli spasiti"

Rođaci su opisali JoJoa kao sretnog malog dječaka koji je volio čitati enciklopedije i obožavao životinje,

"Gore je nego biti u žalosti", rekao je obiteljski prijatelj koji je razgovarao s novinarima Daily Maila.

"Vole Joea i nedostaje im, ali boje se sila koje su ga okrenule. Baka je izgubila unuka. Misli da ne može ništa učiniti da bi ga vratila, pa čak i ako se vrati, nije to isti dečko koji je otišao".

U srpnju je prijatelj rekao da se Jonesova očajnički se želi vratiti u Ujedinjeno Kraljevstvo, ali je očigledno bila prisiljena ostati kod ISIL-ovaca.

Aisha, supruga drugog ISIL-ovog borca, rekla je: "Plakala je i želi se vratiti u Britaniju, ali ISIL ju sprječava jer je sada vojna žena. Rekla mi je da želi ići u svoju zemlju."

Našminkani ISIL-ovci Nevjerojatno Top News Očajni ISIL-ovci prerušavaju se u žene

Za života je koristila društvene mreže pod pseudonimom Umm Hussain al-Britani kako bi se sprdala s naporima britanskih snaga sigurnosti da je uhvate. "Upravo sam pročitala da me David Cameron stavio na popis za UN-ove sankcije. Smiješno mi je da mi Engleska pokušava zabraniti putovanja", napisala je u jednoj od objava na Twitteru. Svoje pratitelje je nagovarala na provođenje terorističkih napada diljem zapadnog svijeta, a pretpostavlja se da je regrutirala desetke žena prije nego su njeni računi ugašeni.

Prema navodima britanskog Telegrapha, nakon što je postala udovica, Jonesova se nije mogla ponovno udati zato što ISIL-ovci preferiraju mlađe djevojke, a ona je već tada imala 47 godina. Nakon suprugove smrti navodno je dobila odgovornost za provođenje obuke svih džihadistica iz Europe. 

"Umm Hussain ima velik utjecaj. Pa ona je razlog zašto je ISIL mogao privući mnogo zapadnih djevojaka u Raqqu. Nije lako uvjeriti kršćanku, rokericu, da postane ekstremistica", rekao je jedan odbjegli ISIL-ovac.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.