Top News
15175 prikaza

Ubio 11 gardista u Bjelovaru, sad mu Vučić diže spomenik

Milan Tepić
PIXSELL
Milan Tepić proglašen je narodnim herojem zbog uništenja skladišta eksploziva

Milan Tepić, major Jugoslavenske narodne armije, posljednji je narodni heroj Jugoslavije. Naime, proglašen je narodnim herojem 19. studenog 1991. godine "za izvanredan podvig u borbi protiv neprijatelja prilikom njihovog napada na kasarnu JNA u Bjelovaru".

Naime, Tepić je bio zapovjednik skladišta borbenih sredstava Barutana u selu Bedenik nedaleko od Bjelovara. Dana 29. rujna 1991. snage ZNG-a oslobodile su vojarnu Božidar Adžija na Vojnoviću, gotovo u samome centru tog grada, što je bio jedan od najvažnijih vojnih objekata koji su osvojeni u Domovinskom ratu. 

Milan Tepić | Author: Wikipedia Wikipedia

U oslobađanju bjelovarske vojarne od JNA zaplijenjena je značajna vojna tehnika, a većina tamošnjih vojnika se predala. No Tepić i još jedan regrut su odbili predaju. Umjesto toga, u samoubilačkoj akciji dignuo je u zrak skladište sa 170 tona streljiva. Tim samoubilačkim potezom sa sobom u smrt je odveo 11 gardista.

Grad Bjelovar je imao sreću u nesreći jer je Tepić uspio sravniti samo jedno skladište u kojem je bilo 170 tona eksplozivnih sredstava. U njegovom naumu da u zrak digne sva skladišta spriječila su ga četiri branitelja koji su svojim činom od potpunog uništenja spasili Bjelovar i okolicu.

Vlada Srbije pod vodstvom Aleksandra Vučića odlučila je tom svom "narodnom heroju" podići spomenik na području gradske općine Savski venac u Beogradu. 

Njegov sin, Aleksandar, svojevremeno je za srpski Telegraf rekao: "Mislim da se moj otac odlučio na taj čin jer mu je obitelj bila na sigurnom i jer je vjerovao u državu i vojsku da će nas zbrinuti. Tako je i bilo, stambeno smo osigurani, a ja sam završio Vojnu akademiju".

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • zvizgo 08:36 07.Ožujak 2017.

  Kad kažeš istinu,objektivnu,nemaskiranu,ogoljenu...onda te nazovu budalom.Tipična balkanska priča,jedno pričaj,drugo radi,treće misli.

 • Jnv65nvf 19:44 06.Ožujak 2017.

  ZVIZGO ti si budala........kao i major tepić!! j... t. on!!

 • zvizgo 11:06 06.Ožujak 2017.

  Gardisti su bili pripadnici paravojne formacije ZborNarodneGarde,jurišali su na skladište municije tadašnje jedine legalne oružane fomacije vojske SFRJ(JugoslovenskeNarodneArmije).Nije Tepić htjeo da sravni Bjelovar,nego da spriječi nesretne gardista da se dokopaju njegovog naoružanja koje bi zatim iskoristili za čišćenje Bjelovara i ... prikaži još! okoline od hrvatskih građana srpske nacionalnosti,što su gardisti kasnije(neki drugi) i izveli samo nekim drugim oružjem,ne Tepićevim,koje je uništeno.