Top News
20521 prikaza

Maslenica: Najkrvavija bitka Domovinskog rata

Operacija Maslenica - Ante Gotovina sa suradnicima
Narodni muzej Zadar
Na današnji dan prije više od dva desetljeća, hrvatska vojska pokazala je zavidnu spremnost i sposobnost oslobađanjem strateški važnih položaja

To je bila najžešća i najkravavija bitka Domovinskog rata. U borbama prsa u prsa za svaku kuću u dva mjeseca poginulo je 127 hrvatskih junaka.

U to vrijeme Hrvatska je bila presječena, UN je održavao privid mira, a četnici su radili što ih je bilo volja. Cilj prve velike oslobodilačke akcije HV-a bio je jednostavan. Akcijom Maslenica trebalo je povezati sjever s jugom Hrvatske i to pravcem Zadar – Maslenica – Karlobag i odbaciti srpske snage iz Rovanjske, Novskog ždrila, Maslenice i od magistrale Posedarje – Zadar. Vojno-redarstvena akcija Maslenica dugo i pomno pripremala se u tajnosti. Odluka je pala da se u napad i oslobađanje okupiranoga prostora krene u rano jutro na današnji dan 1993. godine.

Neprijatelj je "polomio zube"

Borbe na terenu počele su već u 6 sati ujutro. Započela je borba prsa o prsa. Neprijatelj je bio iznenađen. Zapravo, na srpskoj strani vladalo je rasulo.

Zato su odmah pozvali u pomoć dragovoljce iz Srbije tj. Arkanove Tigrove i pripadnike Srpske radikalne stranke. Došle su se boriti najuvježbanije i najelitnije postrojbe kao što su "Knindže" kapetana Dragana i "Niški specijalci". Došli su i pripadnici vojnih postrojbi iz BiH kojima je zapovijedao general Ratko Mladić. U toj operaciji sudjelovale su i najbolje hrvatske snage, ali najbolje snage protivničke, srpske strane. Zapravo su se na Maslenici našle sve terenski najbolje postrojbe.

U sudaru s hrvatskom vojskom "polomili su zube".

- Do tada smo se samo branili, a od tada smo krenuli naprijed i mi smo napali njih koji su izvršili agresiju i okupirali naš teritorij.  Bila je to akcija koja nas je usmjerila dalje, u kojoj smo stekli sva taktička i tehnička znanja i razvili naše oružane snage da bismo došli do konačne pobjede. Bio je to početak kraja - kazao je o akciji Maslenica general Ante Gotovina. 

Hrvatska pokazala svoju snagu i spremnost

Operaciju su planirali i izveli generali Janko Bobetko, Ante Gotovina, Ante Roso, Mirko Norac i Mladen Markač. Na srpskoj strani vojsku su vodili Milen Novaković, Milan Đilas, Jovan Dopuđ, Dragan Harambašić i Dragan Tanjga.

Ova akcija je bila ključna za obranu i daljnja vojna djelovanja Hrvatske vojske. Ta akcija zapravo je bila prekretnica. Hrvatske snage su pokazale da su se sposobne boriti i osloboditi teritorij. Nakon nje Hrvatska vojska se samo dizala, dobila samopouzdanje, još se više radilo, vježbalo...

Ono što je najvažnije, njom je bila jasno upućena poruka neprijatelju kakav ga završetak očekuje na tada okupiranim područjima. Nakon te akcije stvar je bila jasna, a to je da će tijek rata ići će samo u jednom pravcu - u pravcu hrvatske pobjede.  Napokon se i cijela međunarodna javnost osvjedočila u potpunu spremnost Hrvatske da oslobodi svoju zemlju.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Jugoivo 11:45 23.Siječanj 2017.

    "Domovinski rat"? Zar nije to bila agresija na Ravne kotare, i pored "zaštićene zone" UNPROFORA, a u agresiji je poginulo oko 800 Srba civila?