Top News
3659 prikaza

"Ubit ćemo zatvorenike i ne možete nas spriječiti"

Ruke zatvorenika
Thinkstock
Izvršili su najveći dio smrtnih kazni, a sada tuže i vlasti zato što ih u tome ometaju

Sjedinjene Američke Države dopuštaju smrtnu kaznu i time su jedna od rijetkih razvijenih država koja dopušta ubijanje zločinaca. Texas je pak najaktivniji na tom polju i trećina svih smrtnih kazni u SAD-u provedena je upravo u toj saveznoj državi.

Ovih dana povela se još žešća borba između državnih i saveznih vlasti nakon što je Texas podigao tužbu protiv Savezne agencije za sigurnost hrane i lijekova (FDA). Naime, sredinom 2015. godine je Texas uvezao 1.000 ampula anestetika natrijevog thiopentala temeljenog na barbituratima. Prema sudskim dokumentima na koje se poziva portal Ars Technica, anestetik je kupljen od neimenovanog stranog proizvođača da bi se kasnije otkrilo da je riječ o sumnjivoj indijskoj kompaniji. Američka carina je, po naredbi FDA, zaplijenila svih 1.000 ampula čim su ušle na američki teritorij.

Kasnije je FDA govorila da anestetik nije bio odobren za upotrebu u SAD-u, a same ampule nisu bile ispravno označene. Texaške vlasti su govorile da se na njih primjenjuje izuzeće zato što će anestetik koristiti u zakonodavne svrhe. FDA nije bila previše uvjerena i privremeno su zabranili uvoz natrijeva thiopentala.

Ilustracija prikazuje injekciju, cjepivo, lijek... | Author: Thinkstock Thinkstock

Od toga je prošlo gotovo dvije godine, a texaškim vlastima je prekipjelo i podigli su tužbu protiv FDA kako bi ih natjerali da napokon donesu konačnu odluku o uvozu anestetika. "Postoje samo dva razloga zašto bi FDA 17 mjeseci čekala s odlukom o uvozu natrijevog thiopentala; ili su potpuno nesposobni ili namjerno nas ometaju. Moj ured neće dopustiti da FDA zabušava i tako sprječava Texas u provođenju zakonskih odluka", rekao je glavni državni odvjetnik iz Texasa Ken Paxton.

Posljednjih godina je Texas i druge američke savezne države imao velikih problema s provođenjem smrtnih kazni, a posebno nakon odluke Europske unije o zabrani izvoza anestetika koje su Amerikanci koristili za ubijanje zatvorenika. Međutim, čak i američki proizvođači su odustajali od proizvodnje. 2011. godine je Hospira, jedini američki proizvođač natrijevog thiopentala, odustao od proizvodnje zato što su htjeli povući se iz biznisa smrtne kazne. 

Zbog svega toga se vlasti okreću manje provjerenim izvorima, a aktivisti kažu da je to ogroman problem zato što takvi izvori mogu prodavati lošije anestetike. Sve to dovodi do nehumanih smaknuća, koliko oduzimanje ljudskog života može biti humano, kažu medicinski stručnjaci. I dok Europska unija decidirano zabranjuje smrtnu kaznu, SAD je jedina zapadna država koja dozvoljava i provodi smaknuća. Sve veći otpor smrtnoj kazni pojavljuje se i u Americi, ali Texas zasad ima stav da će ubijati zatvorenika i da ih nitko u tome ne može spriječiti.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.