Top News
938 prikaza

Milijunska kazna za pisanje knjige o bin Ladenoj smrti

Osama bin Laden
Vimeo
Američki specijalci ubili su Osamu bin Ladena u svibnju 2011. godine napadom na stambeni kompleks u Pakistanu

Bivši član Navy SEAL-ovog Tima 6, Matt Bissonnette, koji je napisao knjigu o raciji u kojoj je ubijen Osama bin Laden, u petak je prisiljen odreći se 6,8 milijuna dolara vrijednog honorara. Naime, prema dokumentima saveznog suda, prilikom pisanja knjige odao je tajne informacije, a Pentagonu uopće nije rekao što sve planira iznijeti i smije li napisati sve te tajne podatke.

Bissonnette se također nedavno morao odreći 180.000 dolara naknade koje je dobio za konzultantski posao koji je obavljao za dobavljače vojne opreme u razdoblju kada je služio u SEAL-ovima.

Matt Bissonnette | Author: US Navy SEAL US Navy SEAL

Postane li presuda pravomoćna, bit će to kraj dvogodišnje istrage o Bissonnettu koji je nekoliko puta nagrađivan zbog sudjelovanja u vojnim operacijama u Iraku i Afganistanu. Knjiga koju je napisao pod pseudonimom Mark Owen, "No Easy Day" postala je bestseler. Usprkos tome, knjiga je doživjela brojne kritike unutar zajednice koja je nekoć bila poznata po diskreciji. Članovi Navy SEAL-ova smatraju da Matt Bissonnette, ali i neki drugi bivši članovi iskorištavaju ove vrlo opasne misije za svoju financijsku korist.

Američko ministarstvo pravosuđa pokrenulo je istragu o tome je li Bissonnette u svojoj knjizi ili govorima koje je održavao iznio povjerljive informacije i je li prekršio zakone o sukobu interesa kada je radio kao konzultant za kompanije koje su imale ugovore sa SEAL-ovim Timom 6. Optužnica na kraju nije podignuta, budući da se Bissonnette pristao odreći svog honorara i nagoditi se.

Bissonnette je u petak dao izjavu u kojoj navodi da mu je žao što svoju knjigu nije predao Pentagonu prije objavljivanja 2012. godine, kako bi se utvrdilo da ne sadrži povjerljive informacije. Priznao je da je to bio dužan napraviti zbog prirode informacija kojima je kao član SEAL-ova imao pristup, no istovremeno je za taj propust okrivio svog bivšeg odvjetnika koji ga je savjetovao da to ne čini.

"Priznao sam pogrešku i skupo je platio, osobno i financijski", rekao je. "Prihvaćam odgovornost za to što knjigu nisam predao na provjeru i iskreno se ispričavam za svoj propust."

Osama bin Laden | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL

Dokumenti predani sudu u Aleksandriji, savezna država Virginija, u petak govore da bivši SEAL-ovac državi mora isplatiti 6,8 milijuna dolara. Navedena svota uključuje 6,7 milijuna honorara kojeg je dobio za prodaju knjige i 100.000 dolara koje je zaradio za 6 izlaganja koja je držao tijekom 2013., prije nego što su vlasti odobrile slajdove koje je koristio u prezentacijama.

Bissonnette je u svojoj knjizi napisao da je on bio jedan od SEAL-ovaca koji su upucali Bin Ladena. On i Robert O'Neill imaju suprotstavljeno mišljenje o stvarnom ubojici Bin Ladena. Dok Bissonnette tvrdi da je on, O'Neill govori da je zapravo on ispalio smrtonosni hitac. Vojni dužnosnici kažu da i O'Neill piše knjigu te da je zatražio od Pentagona da provjeri informacije i smije li on napisati sve te informacije u knjizi, prenosi New York Times.

Bissonnettov odvjetnik, Robert Luskin izjavio je da, iako je nekoliko visokih dužnosnika pomagalo drugim autorima u pisanju knjige o Bin Ladenu, samo je Bissonnette platio bilo kakvu kaznu zbog odavanja tajnih informacija.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.