Top News
9068 prikaza

Uhvatili ih s oružjem iz Hrvatske za ubijanje po Srbiji

Militant FSA u Alepu u društvu sinčića koji drži Kalašnjikov
1/3
THOMAS RASSLOFF/DPA/PIXSELL
Deseci kila TNT-a, skoro 10 kila plastičnog eksploziva, puške... Hrvatska ostaje savršena destinacija za šoping kriminalcima i teroristima

Devet kilograma plastičnog eksploziva, 20,7 kilograma TNT-a, 111 ručnih bombi, 11 raznih automatskih pušaka, mitraljez, ručni raketni bacači i koješta drugo zaplijenila je srbijanska policija u Apatinu i Somboru. Pritom, kako javlja srpski Alo, ispostavilo se da su oružje i eksploziv kojim je ilegalno trgovala deseteročlana skupina lokalnog dilera oružjem Saše Krajinovića (25), nabavljala u Hrvatskoj. Oružje je, izvijestila je policija, bilo namijenjeno kriminalnim organizacijama po Srbiji. Voditelj UN-ovog projekta borbe protiv krijumčarenja oružja Ivan Zveržanovski nedavno je, lako moguće upravo povodom ove zapljene, apelirao na EU da izvrši pritisak na države na Balkanu kako bi intenzivnije iskorjenjivale krijumčarenje oružja.

Militant FSA u Alepu u društvu sinčića koji drži Kalašnjikov Bezakonje Top News Teroristi za oružje zovu Hrvatsku, Srbiju, BiH ili Bugarsku

AFP je prenio njegove riječi da je za to krajnje vrijeme, dok je većina tih zemalja u nekoj fazi postupka približavanja članstvu u EU-u. Inače, kazao je on, moglo bi se dogoditi kao s Hrvatskom, "u kojoj su naporu u tom smjeru znatno opali otkako je postala članica EU-a". Na području bivše Jugoslavije, na kojem danas živi 25 milijuna ljudi, procjenjuje se da postoji do 6,2 komada ilegalnog oružja. Pritom ne treba biti posebno vješt u razmišljanju za dokučiti da ga najviše može biti tamo gdje se najbrutalnije ratovalo, u BiH i u Hrvatskoj. Pištolj koji na Balkanu zapada između 250 i 500 eura u zapadnoj Europi, kad ga se prošverca, može doseći cijenu između 3000 i 5000 eura.

Krijumčarenje oružja iz Albanije Priče krijumčara Top News Vrata džihada: Putevi oružja koji vode od Balkana do terorista

To i jest bio glavni razlog zašto su teroristički napadi u Parizu u studenom prošle godine počinjeni upravo oružjem s Balkana. Već 2014. u Slovačkoj je zaustavljen kamion pun oružja na putu iz BiH u Švedsku. Prije nekoliko godina u Hrvatskoj je razbijen veliki lanac krijumčara oružja. Da se ne govori o planetarnoj sramoti kad se 2013. otkrilo da je od 3000 tona oružja koje je Hrvatska prodala Jordanu za 6,9 milijuna dolara te oružje za još 26 milijuna dolara godinu poslije, stalo otkrivati u rukama vrlo gadnih terorističkih skupina u Siriji poput al-Nusre, danas znane kao Jabhat Fatah al-Sham, ili čak i ISIL-a. Godinama su se ekstremni islamistički "pobunjenici" po YouTubeu i drugim društvenim mrežama na internetu hvalili nesumnjivo oružjem hrvatskog porijekla.

ISIL Trag municije Life Trgovci koji prodaju oružje ISIL-u: "Kupuju od nas svaki dan kao ludi"

Hrvatske vlasti tada su za Express tvrdile kako njihova odgovornost prestaje u onom trenutku kad oružje prodaju regularnoj članici UN-a u normalnim okolnostima. UN-ove konvencije pritom ne misle tako, posebno kad se pokaže da svo oružje odlazi najgorima od najgorih u brutalnim ratovima. Ako je tko pomislio da se takva praksa u međuvremenu zaustavila, nedavno je skupina istraživačkih novinara oko BIRN-a i OCCRP-a otkrila da su u nešto malo više od godine dana 68 teretnih aviona iz srednje Europe na Bliski istok prevezla ogromne količine oružja. Oružju je porijeklo bilo iz Hrvatske, Srbije, BiH, Crne Gore, Bugarske, Češke, Rumunjske i Slovačke, pri čemu je na Hrvatsku otpadalo 302 milijuna eura od tog biznisa, a odredišta su bila Sirija i Jemen, mjesta apsolutno najgorih ratova na svijetu danas.

Trgovina oružjem iz istočne Europe | Author: BIRN/OCCRP BIRN/OCCRP

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.