Tehno
249 prikaza

Libijski teroristi kupuju oružje putem Facebooka

Oružje
Pixabay
Nova studija pokazala je da teroristi sve više koriste društvene mreže kako bi prodali ili kupili oružje

Studija Small Arms Survey and the Armament Research Services (ARES) otkrila je da raste broj online prodaje oružja u Libiji. Stručnjaci kažu da su zatvorene grupe na popularnim društvenim mrežama i chat aplikacijama poput Facebooka i WhatsAppa najčešća mjesta za takvu vrstu trgovine, no u posljednje vrijeme zabilježen je rast ovakvih kriminalnih radnji i na Instagramu i Telegramu. 

ARES prati grupe i pojedince koji aktivno koriste online mreže za prodaju oružja u Libiji te su prošle godine zabilježili čak 1346 ovakvih transakcija

Jenzen-Jones, direktor ARES-a, rekao je kako ovako visoki broj nedopuštenih prodaja daje sliku o tome kako terorističke grupe koriste društvene medije za širenje svoje propagande i trgovinu oružjem. Napomenuo je i kako se sličan trend pojavljuje u drugim zemljama poput Sirije, Iraka i Jemena.

Alarmantan je i podatak da se ne prodaju samo pištolji i puške, već i jače oružje poput raketnih bacača, mitraljeza i prijenosnih sustava protuzračne obrane. U izvještaju navode kako većinu trgovine oružjem vode paravojne skupine i druge oružane grupe. One koriste društvene medije kako bi ili kupili nova oružja ili se riješili neželjenog i neupotrebljivog oružja. 

Trgovina oružjem u Libiji bila je regulirana tijekom Gadafijevog režima, no nakon revolucije 2011. godine, ilegalni trgovci oružjem su počeli su jačati. Također, kako je online povezanost sve veća, tako je i online trgovina oružjem počela jačati. 

Facebook i Instagram su zabranili prodaju oružja u siječnju, u nadi da će takve aktivnosti pasti na njihovim platformama. "Uklanjamo sav sadržaj povezan s prodajom oružja čim ga uočimo. Potičemo ljude da koriste alate za prijavljivanje ilegalnog i neželjenog sadržaja na našim platformama", rekli su iz Facebooka. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.