Top News
632 prikaza

Ukrajina: Ilegalni šoping centar za oružje na vratima EU-a

Oružane snage
Robert Anić (PIXSELL)
U Kijevu među novinarima malo tko vjeruje da tajna služba doista progoni krijumčare koji opskrbljuju teroriste po EU

Prije nekoliko dana Ukrajinska sigurnosna služba SBU izvijestila je da je spriječila teroristički napad na Francusku uoči Europskog prvenstva u nogometu. Daily beast, međutim, duboko sumnja u istinitost SBU-a oko hvatanja ekstremno desnog francuskog dobrovoljca u ukrajinskom sukobu Gregoirea Moutauxa (25) kojega su navodno uhvatili s pet kalašnjikova, 125 kilograma TNT-a, 100 elektroničkih detonatora, dva protutenkovska bacača granata i punim vozilom municije.

SBU tvrdi da je jednom akcijom spriječila čak 15 terorističkih napada u Francuskoj, no Daily beast istodobno primjećuje da su ukrajinske vlasti tu vijest lansirale usred užasnog skandala kojem je SBU izložen. UN je službu optužio za mučenje zatvorenika u svojim ilegalnim, tajnim, provizornim zatvorima. Za to vrijeme Ukrajina ostaje najizdašniji izvor ilegalnog oružja u Europi.

Daily beast se pritom poziva na nekoliko izvora iz novinarskih istraživačkih krugova i zaključuje da je Ukrajina postala tržnica ilegalnog oružja u stražnjem dvorištu Europe. Prije svega, ističe, nekoliko francuskih dobrovoljaca u ratu u Ukrajini koji su tamo došli iz Francuske. " U Ukrajini je u operacije protiv pobunjenika uključeno 200.000 ljudi.

Ako je samo 10 posto njih uključeno u krijumčarenje oružja ili razne zločine, to je 20.000 takvih ljudi", kazao je za Beast novinar i disident Pavel Šeremet. To se sve više primjećuje na granicama. Prošle godine Poljska je pooštrila kontrolu svojih granica prema Ukrajini i Bjelorusiji i, nakon što je 2013. imala samo dvije zapljene oružja, prošle je već imala čak 53.

Oružje se u pravilu iz zona borbi ukrajinske vojske, te provladinih i pobunjeničkih proruskih milicija prodaje u Kijev, da bi se otamo prodavalo dalje na Zapad. Prošlog tjedna u jednoj garaži u Kijevu policija je otkrila oružjem dupkom nakrcanu garažu. A cijene su prava prilika. Na fronti kalašnjikov košta 500 dolara, da bi se u Kijevu isti taj mogao prodati za 2000 dolara.

Što se svjedoka tiče, skoro nitko se ne usuđuje prijaviti SBU-u što se događa, u strahu da netko u toj službi ne bi imao "žutu minutu" i strpao ga u jedan od svojih tajnih zatvora, da ga ne bi progutao mrak. O tome su izvještavali i Human Rights Watch i Amnesty International. Posebno su na udaru novinari, pa je tako prošlog mjeseca SBU-u blizak portal objavio listu novinara s privatnim podacima.

I to takvih novinara koji su istraživali zlostavljanja građana, zločine i krijumčarenje oružja, a koji su si tijekom ukrajinskih sukoba dali truda i temeljito istraživali i prorusku i ukrajinsku stranu u tom užasnom sukobu.  

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.