Top News
24447 prikaza

Ukrali milijardu dolara, a trebao im je samo jedan papir

Brdo novca
US department of justice
Uz naredbu s vrhu, nesmetano su izvukli stotinu milijuna eura i nekoliko stotina milijuna dolara iz središnje banke

Kad su američki vojnici prvi put ušli u Bagdad početkom travnja 2003. godine, pljačkaši su već bili upali u iračku središnju banku. Tamo su mogli pronaći većinu nacionalnih valutnih rezervi, ali nisu uspjeli provaliti u najveće trezore i sefove gdje se skrivala većina novca. Međutim, nešto ranije je već provedena jedna od najvećih pljački banaka u povijesti. Oko milijardu dolara je pod okriljem noći izvučeno iz bankarskih trezora.

Naime, u rano jutro 18. ožujka iste godine su tri velika kamiona prišla banci. Jedan čovjek pokazao je komad papira s potpisom i pljačka je mogla početi. Nekoliko sati je trebalo da se prebaci 900 milijuna dolara i 100 milijuna eura, sve uredno zapakirano u metalnim kutijama.

Sadam Husein Irak 2003. Life Ni danas se ne zna tko je ukrao Sadamov novac

Čovjek s papirom bio je Qusay Hussein, a na papiru je bio jasan potpis Saddama Husseina, Qusayevog oca i tadašnjeg iračkog diktatora. Na papiru je samo pisalo da je potrebno izvući toliki novac kako ne bi pao u ruke stranim okupatorima. "Jednom kad dobijete naredbu od Saddama, ne raspravljate previše", opisao je kasnije za New York Times jedan od visokih dužnosnika, prenosi Ozy.

Sadam Husein | Author: REUTERS REUTERS
Dok su Amerikanci doznali da je četvrtina gotovinskih rezervi nestala iz središnje banke, s pravom su se počeli pitati kako će taj novac Saddam potrošiti. Najveći strah je bio da će financirati gerilsko ratovanje protiv Amerikanaca. Međutim, kad je u palači drugog Saddamova sina, Udaya Husseina pronađeno 650 milijun dolara gotovine, vjerovali su da su pronašli većinu tog novca. Kasnije se ispostavilo da je riječ o privatnoj Udayevoj zalihi gotovine.

Sadam Husein Između dva zla Life "Zbog Sadama Huseina prisilili su me na dogovoreni brak"

Novac nije nestao bez traga, a uskoro je otkriveno nekoliko stotina milijuna dolara u jednoj od Saddamovih palača. Amerikanci su poslali novac u Kuvajt gdje ga je trebalo prebrojati kako bi se utvrdilo koliko ga točno ima i tu priča dobiva pomalo očekivani zaplet. Službeni Washington je tražio povratak novca u središnju banku, odakle je i oduzet, ali američke vlasti u Iraku su odlučile zaplijeniti novac i podijeliti ga prema vlastitom nahođenju. Naravno, ljudi nisu sveci i Saddamov novac se počeo pojavljivati diljem svijeta. 

Sadam Husein | Author: REUTERS REUTERS
Stotine tisuća dolara pojavile su se na računima bojnika Richarda Fullera koji je bio zadužen za brojanje američkih dolara u Faludži. Kapetan Michael Ngyuen "izgubio" je oko 700.000 dolara, a vlasti su posumnjale kada je gotovinom platio BMW i Hummer nakon povratka kući u Oregon. Ukupno je više od 30 američkih vojnika osuđeno zbog slične krađe, a nitko ne zna koliko je još novca ukradenog iz središnje banke završilo u nečijim džepovima.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.