Top News
897 prikaza

Lijepa željezna princeza Krima moguća nasljednica Putina

Natalia Poklonskaja kao glavna republička tužiteljica na Krimu
Kremlin.ru/ CC BY 4.0
Od odvajanja Krima od Ukrajine u proljeće 2014. na listama je sankcioniranih osoba diljem Zapada kao glavna državna tužiteljica Krima

Glavna tužiteljica Republike Krim Natalija Vladimirovna Poklonskaja najavila je svoju kandidaturu na predstojećim parlamentarnim izborima za rusku Dumu u rujnu. 36-godišnja dužnosnica odmetnute ukrajinske pokrajine, a od 2014. u sastavu Ruske Federacije, od svog imenovanja na tu poziciju u svijetu se spominje kao seks simbol Krima odnosno Rusije, i to u medijima poput New York Observera i Die Welta. Poklonskaja će se kandidirati na listi Ujedinjene Rusije, stranke koju godinama vodi Vladimir Putin.

Natalia Poklonskaja u stilu anime | Author: BonKiru, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=317655 BonKiru, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=317655

A navodno postoje čak i planovi po kojima bi se Poklonskaja mogla kandidirati na predsjedničkim izborima u Rusiji 2018., što bi značilo da već danas postoje planovi da se od nje kroz parlamentarni mandat napravi prepoznatljivo političko lice, dovoljno snažno da postane nasljednica samog Putina. Njena medijska zvijezda zasjala je nakon tiskovne konferencije 11. ožujka 2014. Imala je samo 33 godine, i zbog napete situacije na Krimu, odnosno sukoba između Ukrajine i Rusije, ali i zbog njenog izgleda, primijetili su je mediji po Zapadu.

No, nakon što se vide s presice pojavio na YouTubeu, japanski i kineski internetski korisnici njome su se toliko oduševili da su mnogi na vlastitu ruku snimali videa u stilu anime ili crtali stripove u stilu mange. Do proglašenja krimske neovisnosti 11. ožujka 2014. ona je u odvjetništvima na raznim razinama progonila organizirani kriminal, što ju je koštalo i fizičkog napada iz kriminalnih krugova zbog čega joj je dandanas lijeva strana lica nešto slabije pokretljiva.

Natalia Poklonskaja u stilu manga | Author: As109, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=32263515 As109, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=32263515

Viša tužiteljica godinu i pol čak je bila u uredu glavnog državnog tužitelja u Kijevu, da bi u veljači 2014. podnijela ostavku, kako je rekla, "posramljena što živi u zemlji u kojoj divljaju profašističke skupine". Bila je to direktna referenca na prosvjede na Majdanu, glavnom trgu u Kijevu, čime je počelo rušenje državnih vlasti u Ukrajini. Samo nekoliko dana nakon odvajanja Krima od Ukrajine, ukrajinsko ministarstvo unutarnjih poslova izdalo je tjeralicu za njom, ali ju je Vladimir Putin unatoč tome 11. travnja 2014. potvrdio kao glavnu tužiteljicu nove ruske republike.

12. svibnja iste godine EU ju je dodao na svoju listu osoba za koju vrijede sankcije koje se tiče zabrane putovanja i zamrzavanja imovine, da bi iste ili slične poteze do kraja godine povukli i Japan, Kanada, Australija te SAD. Otprilike u isto vrijeme proglašena je 16. najviše obećavajućom osobom u ruskoj politici u konkurenciji od 100 imena, što je nakon nekog vremena praktično preslikao i sam Forbes na vlastitoj listi. U Googleovim tražilicama ona je sedma najtraženija osoba u Rusiji i osma najtraženija u Ukrajini. Naziva ju je "željeznom princezom Krima".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.