Top News
5031 prikaza

Ulupano 5 milijuna kuna: Brodićem po Bandićevoj lokvi

Poplavljeni plato na Jarunu
1/5
Renato Petek
Prve kapi kiše pokazale su brojne nedostatke zagrebačke infrastrukture

Da zagrebački gradonačelnik Milan Bandić voli grandiozne projekte koji ne završavaju baš najbolje, svima je već poznato. Sjetimo se samo Zaharove ulice koja je bilo tako projektirana da su nogostupi bili viši od ulaza u kuće pa se stanarima slijevala voda u kuće kad bi pala kiša. Sanacijom je taj problem otklonjen, ali to je samo jedan od simptoma gradnje u Zagrebu. 

Renato Petek, zastupnik u Gradskoj skupštini grada Zagreba, šaljivo je prikazao jedan drugi apsurdni primjer gradnje. Prošle godine obnovljeni plato na Jarunu je "zaplivao" poslije jučerašnjih obilatih kiša gotovo je plivao pod vodom. Svoj posjet je opisao putem Facebooka, a mi prenosimo njegov status.

"Građani su me jučer, poslije obilne kiše, pozvali da pogledam kako je potopljen prošle godine obnovljeni plato unutar ulica Macanovićeva-Prosenikova-Hrgovići na Jarunu gdje se nalaze gradska knjižnica, banka, kao i prostorije MO Gajevo.

Navečer sam istraživao problem plutajući u gumenom čamcu ‘Explorer’ u još uvijek prisutnoj većoj količini vode, nakon što je od prestanka kiše prošlo više od 8 sati! Dakle, ukoliko padne obilnija kiša ili snijeg, na platuo je moguće organizirati i razne zabavne aktivnosti. Da nije žalosno, bilo bi smiješno!

Pogledajte galeriju.

1/5

U skupštinskoj raspravi o uređenju javnih prostora, parkova i ulica krajem 2017. godine, ukazao sam na ovaj problem, pa smo saznali da je vrijednost radova sanacije platoa bila oko 5 milijuna kuna, a da je posao obavljala renomirana tvrtka za takve radove, Sitolor d.o.o. iz Slavonskog Broda.

No građani su primijetili već poslije prvih obilnijih kiša da se voda u velikim količinama zadržava i dolazi sve do ulaza u zgradu, što znači da je tada više od polovice platoa prekriveno vodom. Navodno je problem u vertikalnim odvodnim cijevima (koje nisu izmijenjene!?) i vrstama sifona koji su montirani. Također, problem hidroizolacije nije uspješno riješen, jer se, u puno manjoj mjeri nego prije sanacije, i nadalje na nekoliko mjesta voda slijeva u garaže koje se nalaze ispod platoa.

Osim toga, tijekom izvođenja hidroizolacije i zagrijavanja ljepenke bio je izazvan veliki požar u garažama, kada ih je dio devastiran, a samo brzom intervencijom vatrogasaca nije došlo do veće materijalne štete kao i nesreće jer je iz vatre bilo izvađeno više plinskih boca, a dio zgrada je bio evakuiran.

U garažama i godinu i pol poslije požara nema rasvjete, ventilacije niti radi vatrogasni sustav!

Stoga sam gradskoj upravi (koja je naručila radove) postavio nekoliko pitanja oko obnove platoa, troškovnik i ponude, uvid u izvješće o izvršenim radovima, kao i izvještaj o požaru. Logično i dodatno pitanje: zašto je poslije požara kada je devastirano oko 25% garaža i
nakon što se poslije prve kiše vidjelo da radovi nisu rezultirali očekivanim rezultatom, novac izvođaču isplatio u cijelosti, odnosno zašto nije pokrenuta žalba prema izvođaču radova zbog loše izvedenih radova, kao i zbog nastale štete tijekom požara koji su izazvali radnici.

Odgovore ću javno objaviti, ali i raspraviti o njima na skupu građana na navedenoj lokaciji.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • omfg 09:40 26.Rujan 2018.

    Blatite nedužnog čovjeka samo zato što je iz BiH. A ne, to je Komšić, ovo je Bandić, svejedno.

  • Coolman 19:21 25.Rujan 2018.

    Bandić je Domoljub!

  • Srebrni 17:31 25.Rujan 2018.

    Inžinjerus krkanus sa Dinaridos dotepenus u Zagreb sa kupljenom diplomom. Rezultat vidljiv iz priloženog.